Όταν η ομογένεια διαδήλωνε κατά της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης με σημαίες της Κύπρου και συνθήματα κατά της κατοχής.

Article featured image
Article featured image

Στις 15 Νοεμβρίου 1983 έγινε η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ο δημοσιογράφος Πέτρος Πετρίδης μοιράστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφίες από τη διαδήλωση που είχε γίνει, το 1983, στη Νέα Υόρκη, από ομογενείς, καθώς και Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι στο άκουσμα της παράνομης ανακήρυξης πλημμύρισαν τους δρόμους του Μανχάταν σε μια διαδήλωση που διήρκεσε τρεις ολόκληρες μέρες.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανάρτησή του:

«15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1983, Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΝΤΕΚΤΑΣ

Φίλες και φίλοι, στις 15 Νοεμβρίου του 1983, με το άκουσμα της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντεκτάς, οι ομογενείς μας στη Νέα Υόρκη καθώς και οι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι φοιτητές και φοιτήτριές μας, υπό την καθοδήγηση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, (ΠΣΕΚΑ), ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μανχάταν με κατάληξη έξω από το κτήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την τούρκικη πρεσβεία, που βρίσκεται απέναντι από τον ΟΗΕ, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και να βροντοφωνάξουν την απόφασή τους για αγώνα ανατροπής των τετελεσμένων και λευτεριάς της μαρτυρικής μας πατρίδας. Η διαμαρτυρία διήρκεσε τρεις ολόκληρες μέρες.

Το πρώτο βράδυ πραγματοποιήθηκε πορεία από το κτήριο του ΟΗΕ, στο Κυπριακό Προξενείο μας, όπου ο τότε Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Θεόφιλος Θεοφίλου, απηύθυνε εμψυχωτικό λόγο στους συγκεντρωθέντες. Ως ανταποκριτής τότε του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη και συνεργάτης της Ομογενειακής εφημερίδας "Πρωινή", ανέβηκα στον πρώτο όροφο από όπου απαθανάτισα τις ιστορικές στιγμές.

Ο άξιος Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ, ενημέρωνε τα Αμερικάνικα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το παράνομο μόρφωμα που έγινε υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, αλλά και για την τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής μας πατρίδας.

Το ψευδοκράτος Ντεκτάς, αναγνωρίστηκε μόνο από την Τουρκία».

petros.jpg


petros2.jpg


petros3.jpg


petros4.jpg


petros5.jpg


petros6.jpg


petros7.jpg


petros8.jpg


petros9.jpg


petros10.jpg


petros11.jpg


petros12.jpg


petros13.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ