70χρονη γιόρτασε τα γενέθλιά της σκαρφαλώνοντας βράχο ύψους 975 μέτρων

Πιστεύεται πως έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία αναρριχήτρια του κάθετου γρανιτένιου βράχου. [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Article featured image
Article featured image

Κεντρική εικόνα από το cnn

Η Ντίντρε Βόλοβνικ είχε ονειρευτεί να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του ξακουστού βράχου El Capitan στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνια.

Και τώρα, η 70χρονη από τη Νέα Υόρκη πιστεύεται πως έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία αναρριχήτρια του κάθετου γρανιτένιου βράχου ύψους 975 μέτρων, γνωστού και ως «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αναρρίχησης στον κόσμο».

Η Βόλοβνικ έσπασε το ίδιο το ρεκόρ της στα γενέθλιά της, στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν κατάφερε ξανά να σκαρφαλώσει στην κορυφή του βραχώδους αυτού κάθετου «χιλιομέτρου».Την πρώτη φορά που κατάφερε τον άθλο ήταν το 2017 σε ηλικία 66 χρόνων. Τότε είχε χρειαστεί 13 ώρες για να αναρριχηθεί, ωστόσο όταν έφτασε στην κορυφή, είχε ήδη πέσει το σκοτάδι και εκείνη δεν μπόρεσε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα ή τουλάχιστον να μπορεί να δει τη θέα του εθνικού πάρκου.

«Οι περισσότεροι σπουδαίοι αναρριχητές που κάνουν τη διαδρομή που κάναμε, το “Lurking Fear”, χρειάζονται τέσσερις ή πέντε ημέρες. Κι εμείς το κάναμε σε 13 ώρες. Όμως, εγώ ήθελα να βρεθώ εκεί πάνω και να δω πώς είναι για τον εαυτό μου. Ήθελα να κοιμηθώ εκεί, να δω το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή, ένιωθα πως έπρεπε να το κάνω» εξηγούσε τότε η ίδια στο CNN.

Και όντως, μερικά χρόνια μετά, αυτή τη φορά χωρίς τον γιο της, Άλεξ Χόνολντ, διάσημο αναρριχητή και πρωταγωνιστή του «Free Solo», που καταγράφει την αναρρίχησή του στο El Capitan χωρίς σχοινί και προστατευτικό εξοπλισμό, επιχείρησε και κατάφερε το ίδιο εγχείρημα, γιορτάζοντας τα 70α γενέθλιά της και διαμηνύοντας με τον άθλο της πως ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα και για κανέναν.Εξοπλισμένη πλέον με την απαραίτητη γνώση από την προηγούμενη εμπειρία της, επέστρεψε στον γρανιτένιο μονόλιθο σκαρφαλώνοντάς τον σε μόλις έξι ώρες, εγκαίρως δηλαδή για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα για τα γενέθλιά της.

«Είναι ένα ασύλληπτο μέρος η κορυφή, θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο για το πώς ένιωσα. Είχα κεραυνοβοληθεί από την ένταση των συναισθημάτων. Δεν συγκρίνεται με τίποτα» ανέφερε η ίδια.Η παρέα ήπιε σαμπάνια και έκοψε τη γενέθλια τούρτα έχοντας θέα ανεμπόδιστη και απερίγραπτης ομορφιάς το εθνικό πάρκο.

«Δεν άρχισα την αναρρίχηση 10 χρόνια πριν για να γίνω η γηραιότερη γυναίκα που ανεβαίνει στην κορυφή. Το έκανα για να είμαι πιο κοντά στο γιο μου» παραδέχεται η Wolownick.

Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ