Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας παραιτήθηκε αυθημερόν

Η (βραχεία) θητεία τής Μαγκνταλένα Άντερσον κράτησε κάτι λιγότερο από 12 ώρες.

Article featured image
Article featured image


Η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Μαγκνταλένα Άντερσον παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Σουηδίας την Τετάρτη λιγότερο από 12 ώρες μετά τον διορισμό της καθώς κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα.


Η Άντερσον δήλωσε ότι η απόφαση του Κόμματος των Πρασίνων, του κατώτερου κόμματος του συνασπισμού, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό της την ανάγκασε να παραιτηθεί, αλλά πρόσθεσε ότι ήλπιζε να διοριστεί ξανά πρωθυπουργός ως επικεφαλής μιας μονοκομματικής κυβέρνησης.


Το Κόμμα των Πρασίνων δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του συνασπισμού από το κοινοβούλιο.



«Ζήτησα από τον πρόεδρο της βουλής να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργού», είπε η Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαι έτοιμη να γίνω πρωθυπουργός σε μια μονοκομματική, σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».


Η Άντερσον είχε διοριστεί η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας νωρίτερα την ίδια μέρα, αλλά η θητεία της αποδείχθηκε η συντομότερη από οποιαδήποτε των προκατόχων της.


Ανέλαβε την πρωθυπουργία διαδεχόμενη τον Στέφαν Λόφβεν ως επικεφαλής ενός συνασπισμού μειοψηφίας που υποστηρίζεται από τα κόμματα της Αριστεράς και του Κέντρου, αλλά αυτή η συμμαχία κατέρρευσε, με τους κεντρώους να αρνούνται να υποστηρίξουν το δημοσιονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.


Το κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τα σχέδια δαπανών που καταρτίστηκαν από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ωθώντας το Κόμμα των Πρασίνων να αποχωρήσει από τον συνασπισμό και δεν άφησε την Άντερσον άλλη επιλογή παρά να υποβάλει την παραίτησή της.


Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα αποφασίσει τώρα το επόμενο βήμα στη διαδικασία εύρεσης νέας κυβέρνησης.



Πηγή: Huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ