Πού βρίσκεται σήμερα η Αφγανή κοπέλα με τα καθηλωτικά πράσινα μάτια;

Η 49χρονη πλέον γυναίκα με την εμβληματική φωτογραφία στο εξώφυλλο του «National Geographic», είχε απευθύνει έκκληση για βοήθεια, για να μπορέσει να διαφύγει από το Αφγανιστάν.

Article featured image
Article featured image



Η γυναίκα, που με την εμβληματική φωτογραφία της συμβόλισε τους διχασμούς και τις περιπέτειες της χώρας της, αμέσως μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, είχε απευθύνει έκκληση για βοήθεια για να μπορέσει να φύγει από το Αφγανιστάν.

Αποτέλεσε σύμβολο σε περιόδους διχασμού, τότε που οι πολιτικές κρίσεις και οι εμπόλεμες καταστάσεις διαμόρφωναν ένα βαθιά προβληματικό σκηνικό. Η Σάρμπατ Γκούλα, η κοπέλα που είχε απαθανατίσει το 1985 ο γνωστός φωτογράφος Στιβ Μακάρι, έφτασε τις προηγούμενες μέρες στην Ιταλία από το Αφγανιστάν.

sarbat_ghoula_ng_city.jpg



«Το κορίτσι με τα πράσινα μάτια», όπως είχε γίνει γνωστό από το εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic είναι, πλέον, σαράντα εννέα ετών.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, μετά από έκκληση ιταλικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, η Σάρμπατ Γκούλα έφτασε αεροπορικώς στην Ιταλία, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος μεταφοράς Αφγανών πολιτών και της υποδοχής και ένταξή τους σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση παρενέβη για την επιστροφή της, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκκένωσης από την Καμπούλ, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

afganwoman.jpg



Ως γυναίκα εξακολουθεί να βιώνει τον πόνο της αστάθειας. Έχει ενδιαφέρον να θυμηθεί κανείς την ιστορία της Γκούλα, ανατρέχοντας πίσω στη δεκαετία του '80.

Η φωτογραφία που χαράχθηκε στη συλλογική μνήμη τραβήχτηκε όταν τον κορίτσι ζούσε σε προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν. Τα μεγάλα πράσινα μάτια της πρόδιδαν βουβό πόνο και βαθιά ανησυχία. Ο φωτογράφος Μακάρι που την απαθανάτισε την βρήκε ξανά, το 2002, στην περιοχή όπου τη γνώρισε.

Το 2016, οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν την Γκούλα για να πλαστογράφηση ταυτότητας σε μια προσπάθεια να φύγει από το Αφγανιστάν.

Την περίοδο εκείνη ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασράφ Γκανί, την καλωσόρισε πίσω, ενώ υποσχέθηκε ότι θα της προσφέρει ένα σπίτι για να ζήσει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.


Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ