Η μετάλλαξη Όμικρον πέρασε (και) το κατώφλι της Ευρώπης

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εμφανιστεί κρούσματα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Gettyimages


Σε μία συντονισμένη «επιχείρηση οχύρωσης» έναντι της διασποράς της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού ονόματι Ομικρον επιδίδονται οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εκτεταμένους επανελέγχους των θετικών μοριακών τεστ, ενόσω παράλληλα είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια για να «αποκρυπτογραφηθεί» το πόσο επικίνδυνη είναι τελικά αυτή η νέα παραλλαγή που ξεκίνησε από τις χώρες της νότιας Αφρικής και ήδη «πονοκεφαλιάζει» τους ειδικούς παγκοσμίως.


Αναλυτικά, η μετάλλαξη Ομικρον (B.1.1.529) έχει «εμφανιστεί» μέχρι στιγμής σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Τσεχία.


Τα πρώτα κρούσματα στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγραφεί σε διάστημα 24ώρου αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε ως «παραλλαγή ανησυχίας» το νέο στέλεχος του κορονοϊού που φέρει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων (άνω των 50) και δύναται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό ξεφεύγοντας ενδεχομένως της ανοσολογικής απόκρισης από τον εμβολιασμό.

Βρετανία

Δύο κρούσματα που συνδέονται μεταξύ τους της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία και αφορούν ταξίδια στη νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ. Αργότερα το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον, τονίζοντας ότι όλοι όσοι αφίκνυνται στη χώρα θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου. «Θα απαιτούμε από όλους όσους μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και να μπαίνουν σε απομόνωση μέχρι να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα» είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μέχρι σήμερα οι αρχές ζητούσαν από τους επισκέπτες να υποβάλλονται σε τεστ αντιγόνου, όχι όμως και να απομονώνονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα που θεωρείται ύποπτο για την Όμικρον θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Η κυβέρνηση θα θέσει επίσης νέους, αυστηρότερους κανόνες, όσον αφορά τη χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Όπως είπε ο Τζόνσον, ο υπουργός Υγείας θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτό το μέτρο, πιθανότατα αύριο. Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Ο Τζόνσον λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον, όμως θα παρέχουν προστασία σε κάποιο επίπεδο». «Υπάρχουν πολλά πράγματα που απλώς δεν τα ξέρουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Φαίνεται ότι η Όμικρον μπορεί να διαδοθεί γρήγορα και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως» και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα» για προληπτικούς λόγους, πρόσθεσε. «Χρειάζεται να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα», τόνισε. Η εκστρατεία για τη χορήγηση της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης θα ενταθεί, πρόσθεσε ο Τζόνσον, εξηγώντας ότι οι θα μειωθεί το χρονικό διάστημα από την δεύτερη μέχρι την τρίτη δόση αλλά επίσης θα διευρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ηλικιακές ομάδες για τις οποίες θα είναι διαθέσιμη αυτή η ενισχυτική δόση.

Γερμανία

Δύο κρούσματα της παραλλαγής Ομικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία ενώ άλλο ένα ύποπτο κρούσμα εξετάζεται στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Οι δύο άνθρωποι που φέρουν την παραλλαγή έφτασαν στις 24 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο του Μονάχου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας, χωρίς να διευκρινίσει ρητά αν προέρχονταν από τη Νότια Αφρική. Και οι δύο προσήλθαν για έλεγχο αφού πληροφορήθηκαν ότι κυκλοφορεί η νέα αυτή παραλλαγή που προκαλεί ανησυχίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις αρχές της Βαυαρίας, όποιος βρισκόταν στη Νότια Αφρική κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, θα πρέπει να περιορίσει τις επαφές του, να υποβληθεί σε τεστ PCR και να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες υγείας. «Η Βαυαρία ανταποκρίθηκε εγκαίρως στη νέα παραλλαγή. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η εξάπλωσή της», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου. Από τους επιβάτες που έφτασαν την Παρασκευή από το Κέιπ Τάουν, 50 έχουν μπει σε καραντίνα στη Βαυαρία. Δύο αλλοδαποί βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό και εξετάζεται αν φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι από την Έσση, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, είπαν ότι εντοπίστηκε ένα ύποπτο κρούσμα της Όμικρον, ένας επιβάτης που έφτασε από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο άνθρωπος αυτός έφτασε την Κυριακή στη Γερμανία και ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Οι αρχές αναμένουν ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος. Όλοι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα θετικό κρούσμα.

Ιταλία

Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Oμικρον του κορονοϊού και στην Ιταλία. Όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ότι ένα ύποπτο κρούσμα, ανήκει στην παραλλαγή Ομικρον. Πρόκειται για Ιταλό πολίτη, που επέστρεψε στην Νάπολη από τη Μοζαμβίκη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. Θετικοί στον κορονοϊό είναι και ακόμη πέντε στενοί συγγενείς του.

Στο Μιλάνο από σήμερα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είναι και πάλι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους δρόμους του κέντρου. Το ίδιο μέτρο αναμένεται να ισχύσει σύντομα και στην Ρώμη, όπου αποφασίσθηκε ήδη η πρόσβαση περιορισμένου αριθμού πολιτών και τουριστών, στις κύριες εμπορικές οδούς και στις μεγάλες πλατείες της πόλης.

Ολλανδία

Ορισμένα από τα 61 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβατών που έφτασαν αεροπορικώς στην Ολλανδία από τη Νότια Αφρική αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να φέρουν την παραλλαγή Ομικρον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

«Σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM). Ενας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλες αναλύσεις.

Βέλγιο

Το πρώτο επιβεβαιωμένο χρονικά κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού καταγράφηκε χθες Παρασκευή στο Βέλγιο. Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορονοϊό.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

Τσεχία

Το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε απόψε από την τηλεόραση ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το στέλεχος επιβεβαιώθηκε» είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου, ο Βάτσλα Ρίτσαρ, μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση. «Το αποτέλεσμα (των εξετάσεων) είναι αρκετά ακριβές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η παραλλαγή επιβεβαιώθηκε «κατά 90%».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις είχε δηλώσεις ότι η γυναίκα αυτή, που είναι εμβολιασμένη και εμφάνιζε ελαφρά συμπτώματα, είχε επισκεφθεί τη Ναμίμπια και επέστρεψε στην Τσεχία μέσω Νότιας Αφρικής και Ντουμπάι. Η Τσεχία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιβάλει και πάλι μέτρα, όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των νάιτκλαμπ, καθώς και όλων των χριστουγεννιάτικων αγορών.

ΗΠΑ - Ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ώρα που η Ευρώπη ήδη πλήττεται από τη νέα μετάλλαξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν τις προφυλάξεις τους, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδίδει απόψε ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες, αφού ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λόγω του εντοπισμού της «ανησυχητικής» παραλλαγής Ομικρον στην περιοχή αυτή.

Τα CDC αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές συστάσεις τους στο επίπεδο 4, δηλαδή του «πολύ υψηλού» κινδύνου, για τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή της νότιας Αφρικής. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, τα CDC είχαν θέσει τη Νότια Αφρική στο επίπεδο 1, δηλαδή του «πολύ χαμηλού» κινδύνου.

«Η Αφρική τιμωρείται»

Σε όλες τις ηπείρους, η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο Μαλάουι. Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ωστόσο θεωρεί ότι «τιμωρείται» επειδή εντόπισε την παραλλαγή και εκτίμησε ότι «η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χαιρετίζεται, όχι να τιμωρείται».

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι η ανάδυση αυτής της νέας παραλλαγής δείχνει ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει χωρίς εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και προέτρεψε να δοθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες. Από τα τέλη του 2019 η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5,18 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, με βάση μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο σε ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής – εξαιρούνται οι Αμερικανοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι. Ο Καναδάς, η Βραζιλία και πολλές αραβικές χώρες επέβαλαν επίσης περιορισμούς. Η Ιαπωνία θα θέτει σε καραντίνα 10 ημερών όλους τους ταξιδιώτες από αυτήν τη γεωγραφική ζώνη. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες από αυτήν την περιοχή. Περιοριστικά μέτρα, όπως επιβολή καραντίνας, παίρνει και η Νότια Κορέα. Στην Ευρώπη, η ΕΕ συνέστησε να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από τη Νότια Αφρική και άλλες έξι χώρες. Πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελβετία, απαγόρευσαν ήδη τις πτήσεις. Από την Κυριακή θα ισχύσει το ίδιο στη Ρωσία και από την Τρίτη στην Ισπανία.


Πηγή: Reader

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ