Η ζωή του μεγάλου, σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη μοιράστηκε ανάμεσα στη μουσική και τους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Διώχθηκε, σπιλώθηκε, εξορίστηκε, μα πάλεψε με τη δύναμη της ψυχής του εναντίον του σκότους, υπέρ της ειρήνης των λαών. Με περιοδείες σ’ όλο τον κόσμο, με συναυλίες και συναντήσεις με προσωπικότητες και με τον απλό κόσμο, έκανε το δικό του αγώνα για επαναφορά της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωνε παρόν και σε κάθε δοκιμασία του κυπριακού λαού, αναπτερώνοντας με τα τραγούδια και τις μελωδίες του την ελπίδα για ελευθερία και ειρήνη στον τόπο μας.
Μετά τον θάνατό του, που βύθισε στο πένθος το παγκόσμιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας αποφάσισε, εκτός από τη μετονομασία της Λεωφόρου Μουσείου σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, όπως το υπό ανέγερση υπαίθριο αμφιθέατρο στο χώρο του παλιού ΓΣΠ ονομαστεί σε αμφιθέατρο «Μίκη Θεοδωράκη». Στο συγκεκριμένο χώρο ο Μίκης Θεοδωράκης το 1975 έδωσε μια μεγάλη συναυλία στήριξης των προσφύγων και του αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. «Επαναστάτης, ανθρωπιστής. Διαχρονικός, αυθεντικός, μοναδικός, ξεχωριστός. Ένθερμος υποστηρικτής του αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση» είπε αναφερόμενος στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη μεταφέροντας αυτούσια τα λόγια του: «Σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής μου, η Κύπρος δεν έφυγε ούτε στιγμή από τη σκέψη μου».
«Αναζητούμε», πρόσθεσε, «συνεχώς τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Μας εμπνέουν για να συνεχίσουμε τον αγώνα ώσπου η Κύπρος της αγάπης και του ονείρου να απελευθερωθεί».
Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου σε δικό του χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Λούης Κυπριανός, εξήρε τους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη υπέρ της Δημοκρατίας αλλά και την σπουδαία προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
«Για τρία τέταρτα του αιώνα κράτησε μια μοναδική σχέση αγάπης, έγνοιας και αφοσίωσης στο νησί μας και στον Κυπριακό Ελληνισμό. Το “χρυσοπράσινο φύλλο” του, παραμένει για πολλούς ανθρώπους συνώνυμο της Κύπρου ενώ η Κύπρος μπορεί να σεμνύνεται αφού η πρώτη εκτέλεση του «Άξιον Εστί» ακούστηκε από τη συχνότητα του κρατικού ραδιοσταθμού της το 1964 ενώ και τόσες άλλες στιγμές συνέδεσαν τον μεγάλο μουσικό και αγωνιστή με την πορεία του τόπου μας», ανέφερε.
Ανακοίνωσε εξάλλου ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα προχωρήσει σε εκδηλώσεις για να τιμήσει τη μνήμη και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου 2005 το Δημοτικό Συμβούλιο τίμησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ανακηρύσσοντάς τον σε Επίτιμο Δημότη Λευκωσίας, παραδίδοντας του το χρυσό κλειδί της πόλης.