Οι πόλεις που (μάλλον) πρέπει να αποφύγεις αν δεν έχεις πολλά χρήματα

Έρευνα ανέδειξε τις δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, αλλά και τις πιο φτηνές, οπότε, αναλόγως «τσέπης», διαλέγεις και φεύγεις.

Article featured image
Article featured image


Tο Τελ Αβίβ είναι πλέον η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζήσει κάποιος, σύμφωνα με την κατάταξη του Economist Intelligence Unit. Η ισραηλινή πόλη «σκαρφάλωσε» πέντε θέσεις ψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, για να πάρει τον ανεπιθύμητο «τίτλο» για πρώτη φορά.

Έτσι, ξεπέρασε τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και την Οσάκα που πέρυσι ήταν στην κορυφή αυτής της κατάταξης. Επίσης βρέθηκε ψηλότερα και από το Παρίσι που το 2019 ήταν -μαζί με Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη- στην πρώτη θέση.

Πλέον, η γαλλική πρωτεύουσα μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τη Σιγκαπούρη, ενώ η Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ συμπληρώνουν την πεντάδα. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην έκτη θέση, η Γενεύη στην έβδομη, ενώ ακολουθούν Κοπεγχάγη, Λος Άντζελες και Οσάκα.

pio-akribes-poleis.png



Η έρευνα διαπίστωσε την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων σε κάποιες χώρες, εξαιτίας των περιορισμών στο εμπόριο, τις ελλείψεις εργατικών χεριών αλλά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η μέση τιμή του λίτρου αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά 21%.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η Αθήνα είναι στην έκτη θέση της λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις σε ό,τι αφορά στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

pio-akrivi-venzini.png



Η άνοδος του Τελ Αβίβ εν μέρει οφείλεται στη δύναμη του εθνικού νομίσματος, του σεκέλ έναντι του δολαρίου -για το παγκόσμιο κόστος διαβίωσης οι τιμές συγκρίνονται με εκείνες στη Νέα Υόρκη- όπως και στις αυξήσεις στο κόστος των μεταφορών και των τροφίμων.

Η Τεχεράνη είναι η πόλη που κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο- από την 79η στην 29η θέση- καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις προκάλεσαν ελλείψεις και αυξήσεις τιμών. Στον αντίποδα, η Ρώμη σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση -16 θέσεων- και είναι πλέον στη 48η.

Η Δαμασκός διατήρησε τον τίτλο της φθηνότερης πόλης για να ζει κανείς, ακολουθεί η Τρίπολη και η Τασκένδη. Σε γενικές γραμμές, η κορυφή της κατάταξης κυριαρχείται για μία ακόμη χρονιά από ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες ασιατικές πόλεις. Οι φθηνότερες πόλεις βρίσκονται κυρίως στη Μέση Αναστολή και την Αφρική, ή σε φτωχότερα τμήματα της Ασίας.

pio-ftines-poleis.png



Οι τιμές 50.000 αγαθών και υπηρεσιών στις 173 πόλεις που συμπεριέλαβε η έρευνα συλλέχθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Κατά μέσο όρο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,5% σε όρους τοπικών νομισμάτων, ο ταχύτερος ρυθμός πληθωρισμού που έχει καταγραφεί την τελευταία πενταετία.

Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ