Lgbti
Πάστορας στις ΗΠΑ έλαβε μέρος σε τηλεοπτικό drag show και έχασε τη θέση του
Ο πάστορας Κρεγκ Ντιουκ εμφανίστηκε στη σειρά reality του HBO «We’re Here», θέλοντας, με αυτόν τον τρόπο, να εκφράσει τη στήριξή του προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Κεντρική εικόνα από Jakes Giles Netter/HBO
Ο αιδεσιμότατος Κρεγκ Ντιουκ υπήρξε Μεθοδιστής πάστορας επί τρεις δεκαετίες, χτίζοντας τη φήμη του ένθερμου υποστηρικτή της ενσωμάτωσης των ατόμων της κοινότητας LGBTQ. Τα ποιμαντικά του καθήκοντα έχουν πλέον τερματιστεί. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας πικρής ρήξης στην εκκλησία του στην Ιντιάνα, αφού προσπάθησε να επιδείξει αλληλεγγύη εμφανιζόμενος δίπλα σε εξέχουσες drag queens στη σειρά reality του HBO «We’re Here».
Ο Ντιουκ, 62 ετών, πίστευε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκκλησιάσματός του με 400 μέλη, στην Εκκλησία των Ενωμένων Μεθοδιστών του Νιούμπουργκ, συμμεριζόταν τις απόψεις του, απορρίπτοντας τους αποκλεισμούς. Έμεινε έκπληκτος όταν ένα εξέχον μέλος της εκκλησίας, υποστηριζόμενο στη συνέχεια από άλλους εκκλησιαζόμενους, κυκλοφόρησε μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιτιθέμενος εναντίον του πάστορα.
Εκφοβισμός και στοχοποίηση
«Έχετε εκτροχιάσει την Εκκλησία μας (NUMC) για να ανυψώσετε μια μειοψηφία ατόμων», έγραφε ένα από τα email. Ένας άλλος, σύμφωνα με τον Ντιουκ, είπε ότι ο Σατανάς πρέπει να είναι ευχαριστημένος με τη διχόνοια σχετικά με τα δικαιώματα LGBTQ.
Ο Ντιουκ αρνήθηκε να προσδιορίσει τους κύριους επικριτές του, δηλώνοντας στο Associated Press ότι οι επιθέσεις «έμοιαζαν πολύ προσωπικές», προκαλώντας του ανησυχία για την ψυχική του υγεία. «Αισθάνθηκα θλίψη και απογοήτευση από την πλευρά μου… συνειδητοποιώντας ότι έχανα την ικανότητα να ηγούμαι της εκκλησίας μου», είπε.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Εκκλησίας των Ενωμένων Μεθοδιστών, ένας πάστορας δεν έχει την επιλογή να παραιτηθεί, αλλά ο Ντιουκ είπε ότι κατέστησε σαφές στον άμεσο προϊστάμενό του, περιφερειακό επιθεωρητή Μιτς Γκίζελμαν, ότι έπρεπε να αποχωρήσει.
Στις 26 Νοεμβρίου ο Γκίζελμαν, ο οποίος είχε ακούσει στο μεταξύ τόσο τους επικριτές όσο και τους υποστηρικτές του πάστορα, έστειλε μια επιστολή στην εκκλησία του ανακοινώνοντας ότι ο Ντιουκ «απαλλάσσεται από τα ποιμαντικά του καθήκοντα».
Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο Ντιουκ είπε ότι θα επιτραπεί σε αυτόν και τη σύζυγό του να συνεχίσουν να ζουν στην κατοικία που προβλεπόταν για τη διαμονή του ως πάστορα, ενώ θα υποστεί μείωση μισθού κατά 40%. Πρέπει να μετεγκατασταθούν το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όταν θα σταματήσει να λαμβάνει την αμοιβή του, είπε ο Γκίσελμαν.
Σημείωσε παράλληλα στην επιστολή του, ότι οι ενέργειες του Ντιουκ είχαν «πολώσει» την εκκλησία, αν και αναγνώρισε ότι καμία από αυτές τις ενέργειες δεν συνιστούσε επίσημη παραβίαση του Βιβλίου Πειθαρχίας, το οποίο λειτουργεί ως νομικός κώδικας για τους Μεθοδιστές κληρικούς.
«Με εκφόβισαν», είπε χαρακτηριστικά ο Ντιουκ.
Η εμφάνιση ως drag queen
Στο επεισόδιο του «We’re Here» με τον Ντιουκ σε ένα σημείο εμφανίστηκε με φόρεμα, ψηλοτάκουνες μπότες, ροζ περούκα και βαρύ μακιγιάζ. Το συγκεκριμένο επεισόδιο μαγνητοσκοπήθηκε τον Ιούλιο, αλλά δεν προβλήθηκε μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.
Ο Ντιουκ προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο σόου από μια ομάδα «LGBTQ Pride» στο Έβανσβιλ και δέχτηκε να δείξει δημόσια με αυτό τον τρόπο την υποστήριξή του προς την 23χρονη κόρη του, Τίφανι, η οποία προσδιορίζεται ως πανσέξουαλ.
Η σειρά «We’re Here», που έχει κερδίσει υποψηφιότητα για βραβείο Emmy, βρίσκεται τώρα στη δεύτερη σεζόν. Το σενάριο προβλέπει ότι τρεις διάσημοι drag performers θα ταξιδεύουν σε πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, στρατολογώντας μερικούς ντόπιους για να τους ακολουθήσουν ως drag queens.
Ακόμη και πριν από τη μετάδοση του επεισοδίου, ορισμένα μέλη της εκκλησίας παραπονέθηκαν ότι ο Ντιουκ δεν τους είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την απόφασή του να συμμετάσχει στην εκπομπή, η οποία περιελάμβανε σκηνές που γυρίστηκαν στην εκκλησία. Σε απάντηση, ο Ντιουκ έγραψε στην εκκλησία τον Αύγουστο, λέγοντας ότι λυπάται που η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του είχε πληγεί.
Αλλά υπερασπίστηκε τα κίνητρά του, λέγοντας: «Ήμουν πρόθυμος και ενθουσιασμένος να μοιραστώ την αγάπη του Θεού με την LGBTQ κοινότητα σε εθνικό επίπεδο».
Οποιαδήποτε ελπίδα ότι η σύγκρουση θα υποχωρούσε χάθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα email με τα οποία επιτέθηκαν οι επικριτές στον πάστορα.
Έντονες αντιθέσεις εντός της Ενωμένης Μεθοδιστικής Εκκλησίας
Το ρήγμα μέσα στην εκκλησία του αντανακλά ευρύτερες διαιρέσεις εντός της Ενωμένης Μεθοδιστικής Εκκλησίας, της μεγαλύτερης κύριας προτεσταντικής ομολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι συντηρητικοί ηγέτες της αποκάλυψαν σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου δόγματος, της Παγκόσμιας Μεθοδιστικής Εκκλησίας, με ένα δόγμα που δεν αναγνωρίζει τους γάμους ομοφυλοφίλων. Η κίνηση θα μπορούσε να επιταχύνει την πολυαναμενόμενη διάλυση της Εκκλησίας των Ενωμένων Μεθοδιστών, λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων για την ένταξη LGBTQ ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος, εάν τα άτομα LGBTQ πρέπει να χειροτονούνται ως κληρικοί.
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Γενική Διάσκεψη των Μεθοδιστών - στην οποία θα συζητηθεί το σχίσμα - αναβλήθηκε για δύο συνεχόμενα χρόνια και έχει προγραμματιστεί τώρα για τον Αύγουστο του 2022 στη Μινεάπολη.
Σύμφωνα με τον Ντιουκ, ένας από τους λόγους που προσκλήθηκε να εμφανιστεί στο «We’re Here» ήταν λόγω των διαιρέσεων τόσο στη δική του εκκλησία όσο και ευρύτερα.
«Η μόνη μου ελπίδα και στόχος ήταν και είναι να φέρω το μήνυμα της άνευ όρων αγάπης του Θεού σε μια κοινότητα που έχει περιθωριοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό», έγραψε ο Ντιουκ στην εκκλησία του.
Κύμα συμπαράστασης
Η απόφαση για τον τερματισμό των καθηκόντων του είχε ήδη συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η σύζυγός του, Λίντα, που ήταν πάστορας του υπουργείου νεολαίας, παραιτήθηκε. Το ίδιο έκανε και η διοικητική βοηθός της εκκλησίας Έριν Σέξτον, η οποία μαζί με τον σύζυγό της, Κρις, οργάνωσαν μια εκστρατεία (GoFundMe) για να βοηθήσουν τον Ντιουκ.
Από το πρωί της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου και μέσα σε λίγες ώρες, περισσότερα από 52.000 δολάρια είχαν συγκεντρωθεί από τουλάχιστον 900 άτομα, πολλά από τα οποία πρόσθεσαν σχόλια ευχαριστώντας τον Ντιουκ για την υπεράσπιση της κοινότητας LGBTQ.
Ο Κρις Σέξτον είπε ότι ήταν μέλος της Εκκλησίας των Ενωμένων Μεθοδιστών στο Νιούμποργκ από την παιδική του ηλικία και περιέγραψε τον Ντιουκ ως «έναν από τους πιο σαγηνευτικούς και γνήσιους» από τους πολλούς πάστορες που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, ο Σέξτον είπε ότι πολλοί άνθρωποι απέφευγαν να πάρουν θέση στη σύγκρουση για την εμφάνιση του Ντιουκ στο «We΄re Here», επιτρέποντας στους επικριτές του να κυριαρχήσουν στη δημόσια συζήτηση.
Ο Ντιουκ δεν είναι σίγουρος ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του.
Πηγή: Huffpost