Επιστήμονες χρησιμοποίησαν σπέρμα σολομού για να φτιάξουν πλαστικό
Δείτε το πρώτο ποτήρι φτιαγμένο από αυτό το υλικό.
Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021
2
λεπτά
Κεντρική φωτογραφία από τον JEFF J MITCHELL
Τα πλαστικά αποτελούν μία τεράστια απειλή για την μόλυνση του πλανήτη και κατά συνέπεια παίζουν κομβικό ρόλο στην Κλιματική Αλλαγή. Σύμφωνα με την WWF, αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν τις συνήθειές τους, το 2050 στις θάλασσες θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά απ΄ ό,τι ψάρια. Τα πλαστικά των ανθρώπων επιστρέφουν στους... ίδιους μέσω της τροφικής αλυσίδας και στον καθένα αναλογούν 5 γραμμάρια μικροπλαστικών κάθε εβδομάδα. Τα πλαστικά στη θάλασσα δεν διαλύονται παρά μόνο μετά από.... αιώνες. Όπως είχανε ενημερωθεί οι περισσότεροι από τα χρόνια που πήγαιναν σχολείο, ένα πλαστικό μπουκάλι νερού θέλει περίπου 500 χρόνια για να εξαφανιστεί.
Στην προσπάθειά τους να μπει ένα τέλος στη μόλυνση από πλαστικά που φτιάχνονται από πετρέλαιο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Τιαντζίν στην Κίνα δημιούργησαν πλαστικά χρησιμοποιώντας σπέρμα σολομού, σύμφωνα με την New York Post. Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε αναφέρεται πως για τη δημιουργία του βιοπλαστικού χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων το σπέρμα του ψαριού σε συνδυασμό με φυτικό λάδι.
Στην πολλά υποσχόμενη έρευνα για το τέλος της μόλυνσης από πλαστικά, αναφέρεται πως κλώνοι DNA από σπέρμα σολομού διαλύθηκαν σε νερό και αναμίχθηκαν με ιοντομερή -μια χημική ουσία που βρίσκεται επίσης σε κόλλες- για να δημιουργηθεί ένα τζελ που μπορεί να διαμορφωθεί σε διάφορα σχήματα. Αυτή η διαδικασία αποκαλείται «aqua-welding» από τους επιστήμονες. Και μετά ακολούθησε η λυοφιλοποίηση (διαδικασία αφυδάτωσης η οποία μετατρέπει ένα παρασκεύασμα από υγρή μορφή σε στερεά και ύστερα γίνεται εξάχνωση).
Το τελικό προϊόν είναι ένα υλικό που μοιάζει με πλαστικό, ωστόσο η διαδικασία παράγει 97% λιγότερες εκπομπές άνθρακα από την κατασκευή πλαστικών από πολυστυρένιο. Οι ερευνητές είπαν ότι είναι περιβαλλοντικά πιο βιώσιμο από όλους τους υπάρχοντες τύπους πλαστικών. Στη μελέτη, οι επιστήμονες έφτιαξαν μια μικρή λευκή κούπα και κομμάτια παζλ.