Αυτή είναι η χώρα που γιορτάζει τα Χριστούγεννα για τέσσερις μήνες κάθε χρόνο

Και αυτό δίνει ένα νέο νόημα στον όρο «εποχή διακοπών».

Article featured image
Article featured image

Κάποιοι μπαίνουν σε χριστουγεννιάτικο κλίμα τον Δεκέμβριο. Άλλοι, αρχίζουν να στολίζουν τον Νοέμβριο. Και στις Φιλιππίνες, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα για τέσσερις μήνες. 

Η χώρα (Φιλιππίνες) αρχίζει να μπαίνει σε χριστουγεννιάτικο πνεύμα από τον Σεπτέμβριο και οι εορτασμοί συνεχίζονται έως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, εξηγεί η Marot Nelmida-Flores. Πρόκειται για «πρόσφατο φαινόμενο», συμπληρώνει η καθηγήτρια του University of the Philippines Diliman. 

Ο λόγος είναι εμπορικός, εξηγεί ο νευρολόγος Joven Cuanang. «Με τον πολλαπλασιασμό των εμπορικών κέντρων, πρώτα στη Μανίλα και αργότερα στις επαρχίες, άρχισαν να ακούγονται τα κάλαντα των Χριστουγέννων από την 1η Νοεμβρίου», δηλώνει. «Αυτό γινόταν για να προσελκύονται οι άνθρωποι και να αρχίζουν να αγοράζουν δώρα για τα Χριστούγεννα, ήταν για εμπορικούς λόγους», συμπληρώνει. 

xristougenna-filipines.jpg
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ


Βέβαια, τα καταστήματα που πουλάνε χριστουγεννιάτικα νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν δεν είναι μια «αποκλειστικότητα» των Φιλιππίνων. Όμως εκεί, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι πολίτες «αγκαλιάζουν» σε μεγάλο βαθμό αυτή την πρακτική. 

«Οι Φιλιππινέζοι αρχίζουν να φτιάχνουν χριστουγεννιάτικα φαναράκια από τον Σεπτέμβριο. Τώρα, πολλά νησιά έχουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα και πλατείες», σημειώνει η Marot Nelmida-Flores. 

xristougenniatikos-stolismos.jpg
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ


Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αρχίζουν να παίζουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον Σεπτέμβριο, ενώ τότε κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι στολισμοί. Χαρακτηριστικό είναι πως το ξενοδοχείο Peninsula Manila συνήθιζε να φωταγωγεί το περίπου 14 μέτρων χριστουγεννιάτικο δέντρο του στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά πλέον το κάνει νωρίτερα, τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου. 

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσεις τα Χριστούγεννα, από τη στιγμή που τα Χριστούγεννα είναι πάντα μια καλή ιδέα. Αυτό θα έλεγε κάθε καλός Φιλιππινέζος», λέει ο Mariano Garchitorena, διευθυντής δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου. 

Η Nina Halley, ιδιοκτήτρια εταιρείας διακόσμησης και λουλουδιών λέει ότι αρχίζει να δέχεται χριστουγεννιάτικες παραγγελίες από τον Ιούλιο. 

Άλλοι εκτιμούν πως η θρησκεία είναι η βάση της μακράς εορταστικής περιόδου στις Φιλιππίνες. Πάνω από το 80% του πληθυσμού των 110 εκατομμυρίων είναι καθολικοί. Σε έρευνα του 2020, περίπου το 88% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι πολύ ή αρκετά θρήσκοι. 

filipines-xristougenna-stolismos.jpg
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ


Ή ίσως να είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας. «Οι Φιλιππινέζοι είναι χαρούμενος λαός. Θα βρούμε κάθε λόγο να γιορτάσουμε, να ετοιμάσουμε ένα γεύμα, να συγκεντρωθούμε γύρω από ένα τραγούδι, να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε», δηλώνει η Nina Halley. 


Με πληροφορίες από LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ