Άνδρας με παράλυση έγραψε tweet μόνο με τη σκέψη του

Ο 62χρονος Αυστραλός που πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) «είναι πλέον σε θέση να συμμετάσχει σε ανεξάρτητες δραστηριότητες».

Article featured image
Article featured image


Ένας 62χρονος Αυστραλός που πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) κατάφερε να γράψει tweet μόνο με τη σκέψη του, υποβοηθούμενος από μικροτσίπ που του τοποθέτησε η εταιρεία «Synchron».

Το tweet δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη (23/12) από τον Φίλιπ Οκίφ στον λογαριασμό του CEO της εταιρείας «Synchron», Τόμας Όξλει και έγραφε «δεν υπάρχει ανάγκη για πληκτρολόγηση ή φωνές. Δημιούργησα αυτό το tweet μόνο με τη σκέψη».



Ο Οκίφ έμεινε σταδιακά παράλυτος ύστερα από την νόσηση του από την ALS. Έτσι, η εταιρεία πέρυσι του τοποθέτησε έναν υπολογιστή στον εγκέφαλο, ονομαζόμενο «Στέντρόουντ» (Stentrode).

Το εμφύτευμα που αποτυπώνει με ψηφιακό τρόπο την σκέψη του ασθενούς προστέθηκε μέσω της σφαγίτιδας φλέβας ώστε να μην τρυπηθεί το κρανίο.

Έκτοτε ο 62χρονος Αυστραλός μπορεί να «κλικάρει», να στέλνει μέιλ, να χρησιμοποιεί τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, να ψωνίζει και να γράφει tweets.

«Τώρα, απλώς σκέφτομαι πού θέλω να κάνω κλικ στον υπολογιστή και μπορώ να στείλω email, να κάνω τραπεζικές συναλλαγές, να ψωνίσω και να στείλω μήνυμα στον κόσμο μέσω Twitter», ανέφερε η εταιρεία ότι «είπε» – ή για την ακρίβεια σκέφτηκε ο Ο’Κόφι. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «εκπληκτικό» σύστημα απαιτεί εξάσκηση, όπως ακριβώς το να μάθεις να οδηγείς ποδήλατο, «αλλά μόλις το μάθεις, γίνεται εύκολο».

Ο άνδρας, παρά την επιδεινούμενη παράλυση, είναι πλέον σε θέση να συμμετάσχει σε ανεξάρτητες δραστηριότητες και να επανασυνδεθεί με τον κόσμο, ισχυρίζεται η «Synchron».

Η εταιρεία σχεδιάζει το 2022 να επεκτείνει τις δοκιμές της και σε άλλους ασθενείς που βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενόσω βελτιώνει το λογισμικό του προϊόντος της.


Με πληροφορίες από documentonews.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ