Ο νυχτερινός ουρανός αλλάζει και οι αστρονόμοι προειδοποιούν

Σύντομα ένα στα δεκαπέντε φώτα του ουρανού θα προέρχονται από ανθρώπινη τεχνολογία.

Article featured image
Article featured image

Ένα άρθρο της αστρονόμου Samantha Lawler στο «The Conversation», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του νυχτερινού ουρανού και κατ’ επέκταση των δυσκολιών στις παρατηρήσεις των αστρονόμων. Ο κίνδυνος προέρχεται από την ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα εκτόξευσης νέων δορυφόρων και στο paper της προβλέπει πως στο κοντινό μέλλον ένα από τα δεκαπέντε φώτα που θα βλέπουμε στο νυχτερινό ουρανό δε θα είναι άστρα αλλά δορυφόροι.


Ένα open source μοντέλο υπολογιστή χρησιμοποιήθηκε για να προβλέψει τη φωτεινότητα των δορυφόρων στον ουρανό, έτσι όπως θα παρατηρούνται από διαφορετικά σημεία στη Γη, σε διαφορετικές στιγμές της νύχτας και σε διαφορετικές εποχές. Μάλιστα μπορείτε να δείτε πώς θα φαίνεται ο ουρανός σε διαφορετικά σημεία της Γης μέσα από αυτήν την εφαρμογή.


Tο μοντέλο περιλαμβάνει μάλιστα 65.000 δορυφόρους μόνο από τις πέντε μεγάλες εταιρίες αστερισμών δορυφόρων, την Starlink της SpaceX, την Amazon Kuiper, την OneWeb του Ηνωμένου Βασιλείου και την StarNet/GW της Κίνας. Παρόλες τις μερικές προσπάθειες για μείωση της ορατότητας των δορυφόρων, οι περισσότεροι είναι ορατοί ακόμα και με γυμνό μάτι.


Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη «ρύπανση» του νυχτερινού ουρανού είναι αυτές που βρίσκονται στο ύψος του Λονδίνου, του Άμστερνταμ, του Βερολίνου, της Πράγας, του Κιέβου, του Βανκούβερ κλπ. Θα υπάρχουν και νύχτες που καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι έως και 200 δορυφόρους.


Η χαμηλή γήινη τροχιά όπου θα δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι δορυφόροι δεν έχει κανόνες και νόμους. Ούτε για τη ρύπανση του φωτός, ούτε για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εκτοξεύσεις και τις επανεισόδους, ούτε για τις συγκρούσεις μεταξύ δορυφόρων. Οι εκτοξεύσεις γίνονται με φρενήρεις ρυθμούς χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τους χιλιάδες δορυφόρους μίας εταιρίας στην περίπτωση που αυτή χρεοκοπήσει.


Οι αστρονόμοι καλούν τις εταιρίες να συνεργαστούν αντί να ανταγωνίζονται με σκοπό την χρήση λιγότερων δορυφόρων. Ζητούν επίσης την αλλαγή του σχεδιασμού των δορυφόρων ώστε να μην είναι τόσο ορατοί, χωρίς να χρειάζεται να θέτουν το δίλημμα αστρονομία ή internet. Τέλος, πέρα από τη θέσπιση νόμων από τα κράτη, καλούν και τους καταναλωτές να ασκήσουν πίεση στις εταιρίες για να προστατευθεί ο νυχτερινός ουρανός και να παραμείνει έτσι όπως τον έχει γνωρίσει ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Πηγή: unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ