Ο Γιώργος Καπουτζίδης ξεμπρόστιασε την ομοφοβία με μία μόνο ερώτηση

Επτά λεπτά αφιλτράριστης αλήθειας για να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας.

Article featured image
Article featured image


Σε μια ομιλία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Κοινωνία χωρίς Ρατσισμό, Κοινωνία με Μέλλον» για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού - ταυτότητας και έκφρασης φύλου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο γνωστός σεναριογράφος έθεσε σειρά ερωτημάτων απευθυνόμενος και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θέλω, όμως, πραγματικά να κάνω μια ερώτηση στον πρωθυπουργό αυτής της χώρας και δεν έχει να κάνει με παρατάξεις, έχει να κάνει με το ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μια τεράστια ευθύνη, ένα τεράστιο βάρος, οδηγεί μια χώρα και τον σέβομαι πάρα πολύ γιατί έχει αυτή την ευθύνη που είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν θα ήθελα να είμαι καθόλου στη θέση του, δεν έχει να κάνει με παράταξη».

«Για ποιο λόγο, αυτό μόνο απαντήστε μου, για ποιο λόγο είμαι ο άνθρωπος με τα λιγότερα δικαιώματα σ΄ αυτή την αίθουσα, στη γειτονιά μου, στην πόλη μου. Αυτό δεν το έχω καταλάβει. Αν μπορεί να μου το απαντήσει έχει καλώς, θα την δεχτώ την απάντηση, αλλά αν δεν έχει απάντηση, πάει να πει ότι κάτι έχει κάνει λάθος και αυτός και ο προκάτοχός του και οι προκάτοχοι των προκατόχων και η κοινωνία και η πολιτεία. Και αυτό το λάθος οφείλουμε να το αλλάξουμε τώρα, σήμερα», είπε σε σημείο της ομιλίας του ο Γιώργος Καπουτζίδης.


«Γιατί πειράζει να παίζω με τις κούκλες της αδερφής μου»

«Στα 8 - 9 κατάλαβα ότι κάτι δεν είναι τόσο ευχάριστο για κάποιους. Δεν μου εξήγησαν ποτέ γιατί πειράζει να παίζω με τις κούκλες της αδερφής μου. Ξεκίνησα να βλέπω ότι οι άνθρωποι παρατηρούσαν σ' εμένα κάτι που τους έκανε να με χλευάζουν, να με κοροϊδεύουνε, δεν μου εξήγησαν ποτέ τι ήταν αυτό, δεν μου εξήγησαν ποτέ τι ενοχλούσε και τελικά κατέληξα από μόνος μου ό,τι τους ενοχλούσε που ήμουν αυτός που είμαι, που ήμουν ο εαυτός μου. Οπότε μπαίνεις σε μια διαδικασία να μην είσαι ο εαυτός σου. Μπαίνεις σε μια διαδικασία 24ωρης καταπίεσης, όπου προσπαθείς να κρύβεις τον εαυτό σου, να είσαι κάτι άλλο» είπε.

«Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε αυτή την καταπίεση. Εγώ η λύση που βρήκα ήταν να απομονωθώ, να περάσω όλο το Γυμνάσιο και το Λύκειο απομονωμένος μέσα σε ένα σπίτι προκειμένου να αποφύγω τον χλευασμό και την κοροϊδία, προκειμένου να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου μέσα σε αυτό το μικρό δωμάτιο που ζούσα. Άρχισα να οξύνω τη φαντασία μου να κάνω όνειρα και ίσως αυτό να εξηγεί αυτό που πολλές φορές αναρωτιέστε γιατί οι ομοφυλόφιλοι πετυχαίνουν. Νομίζω δεν πετυχαίνουν επειδή κάνουν μία κλίκα και στηρίζουν ο ένας στον άλλον. Μένουμε πολύ μόνοι μας και παιδευόμαστε πολύ. Πολλές φορές, σε μένα τουλάχιστον αυτό συνέβη, δουλεύουμε διπλά, προσπαθούμε διπλά προκειμένου να πετύχουμε για να αισθανθούμε καλύτερα με αυτό που είμαστε και να πάρουμε και την αποδοχή σας. Και όντως δούλεψα σκληρά. Πέρασα πρώτος στο Πανεπιστήμιο από το σχολείο μου στη σχολή που επέλεξα, έμαθα τρεις ξένες γλώσσες, πήρα πτυχίο, δεν άλλαξε κάτι, συνέχισαν να με κοροϊδεύουνε και να με χλευάζουν με κάθε ευκαιρία. Είναι πάρα πολύ εύκολο, τους είναι πάρα πολύ εύκολο. Κανείς δεν τους εξηγεί ότι είναι λάθος», πρόσθεσε.


«Ποιος είπε ότι είναι οκ να φτάνουν να δολοφονούν ανθρώπους στη μέση του δρόμου»

«Ρατσισμός είναι αυτό που βίωσα και μπορώ να σας το πω τι είναι αλλά από πού ξεκινάει νομίζω ότι πρέπει να μου το απαντήσουν αυτοί. Θα έπρεπε να μας πούνε ποιος τους είπε ότι επιτρέπεται, ότι είναι οκ να χλευάσεις ένα 9χρονο παιδί. Ποιος τους είπε ότι είναι οκ να το κοροϊδεύεις, να το χτυπάς. Ποιος τους είπε ότι είναι οκ να φτάνουν να δολοφονούν ανθρώπους στη μέση του δρόμου στην Αθήνα και μετά να προσπαθούν να τους βγάλουν κλέφτες ή να βαφτίζουν αυτοκτονίες δολοφονίες. Κάποιος τους είπε ότι είναι οκ ή κάποιος τους είπε δεν πειράζει. Πρέπει να δούμε ποιος τους το είπε αυτό το πράγμα για να καταλάβουμε πώς γεννήθηκε ο ρατσισμός», είπε σε άλλο σημείο ο Γιώργος Καπουτζίδης.

«Όσο κι αν έχω πετύχει, αντιμετωπίζομαι σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας και από την κοινωνία και από την πολιτεία -και δεν έχει να κάνει με παρατάξεις- συμβαίνει στο πέρασμα του χρόνου», είπε και συνέχισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας άνθρωπος που δέρνει τα παιδιά του και τη γυναίκα του και δεν έχει δουλέψει ποτέ, να θεωρείται καλύτερος σύντροφος από εμένα και καλύτερος πατέρας από εμένα. Νόμιζα ότι η ψυχή και η καρδιά είναι κριτήρια αξιολόγησης αλλά καταλήγουμε ότι το πιο σημαντικό κριτήριο είναι το με τι διεγείρεται σεξουαλικά ο καθένας. Μου φαίνεται ανόητο κριτήριο».

Και συνέχισε λίγο πιο κάτω: «Δε θέλω να μου απαντήσετε γιατί είναι κακό η φωνή μου να είναι πιο λεπτή ή γιατί είναι κακό να παίζω με κούκλες ή γιατί είναι κακό να είμαι ο εαυτός μου. Μην μου το απαντήσετε, σας συγχωρώ, δεν πειράζει. Καλά τα πήγα και έτσι. Θέλω, όμως, πραγματικά να κάνω μια ερώτηση στον Πρωθυπουργό αυτής της χώρας και δεν έχει να κάνει με παρατάξεις, έχει να κάνει με το ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μια τεράστια ευθύνη, ένα τεράστιο βάρος, οδηγεί μια χώρα και τον σέβομαι πάρα πολύ γιατί έχει αυτή την ευθύνη που είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν θα ΄θελα να μια καθόλου στη θέση του, δεν έχει να κάνει με παράταξη».

«Για ποιο λόγο, αυτό μόνο απαντήστε μου, για ποιο λόγο είμαι ο άνθρωπος με τα λιγότερα δικαιώματα σ’ αυτή την αίθουσα, στη γειτονιά μου, στην πόλη μου. Αυτό δεν το έχω καταλάβει. Αν μπορεί να μου το απαντήσει έχει καλώς, θα την δεχτώ την απάντηση, αλλά αν δεν έχει απάντηση, πάει να πει ότι κάτι έχει κάνει λάθος και αυτός και ο προκάτοχός του και οι προκάτοχοι των προκατόχων και η κοινωνία και η πολιτεία. Και αυτό το λάθος οφείλουμε να το αλλάξουμε τώρα, σήμερα», κατέληξε ο κ. Καπουτζίδης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ