«‘Δεν έκανες’. Να τις θυμόμαστε αυτές τις δύο λεξεις»

Μια ανάρτηση που πρέπει να διαβάσουμε όλοι, με αφορμή τη συγκλονιστική εξομολόγηση του Δημήτρη Μοθωναίου στη Φαίη Σκορδά και δυο λέξεις που πρέπει να θυμόμαστε... χωρίς ούτε ένα «αλλά».

Article featured image
Article featured image

Γράφει η Γιάννα Κούκα

Του πήρε συνέντευξη. Της μίλησε για τη σεξουαλική του κακοποίηση. Που βαστούσε από παιδική ηλικία. Εκείνη δεν τον διέκοπτε, δεν έκανε υπερβολικές ερωτήσεις. Τον άφηνε να μιλά. Κι όταν στο τέλος ο ηθοποιός, Δημήτρης Μοθωναίος, είπε στη Φαιη Σκορδά:

«Εγώ κάθε μέρα ξυπνάω και κάνω μια ολόκληρη άσκηση, μια σειρά ασκήσεων και αναπνοών, μέσα στις οποίες επαναλαμβάνω στον εαυτό μου ότι αξίζω και έχω δικαίωμα στην ευτυχία και στην ομορφιά. Και ακόμα, όσο και αν το επαναλάβω, δεν το πιστεύω. Έχω την τάση να είμαι τελειομανής, να μην στεναχωρώ κανέναν, αν στη δουλειά, στην εκπομπή, συνέβαινε κάτι, μπορώ να τρελαθώ! Νομίζω ότι κάτι έκανα εγώ λάθος. Κουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων που δεν μου αντιστοιχεί», εκείνη τον κοίταξε και του είπε με μια φωνή όλο στοργή και γλύκα, έτοιμη να σπάσει, αλλά είναι εντάξει αυτό, «Δεν έκανες».

Κι εκείνος με αυτά τα μάτια που λένε ευχαριστώ που με πιστεύεις, την κοίταξε, της χαμογέλασε κι άρχισε να κλαίει. Κι εκείνη σηκώθηκε, πήγε από πάνω του, έσκυψε και τον έβαλε όλο μέσα στην αγκαλιά της. Αυτό είχε ανάγκη.

Να τις θυμόμαστε αυτές τις δύο λεξεις. Να τις γράψουμε σε χαρτάκια, να τις κάνουμε σκονάκια, να τις μάθουμε απ’ έξω, να γίνουν στάση ζωής, να γίνουν οι λέξεις μας προς τα θύματα που μας λένε τους λυγμούς τους. Σε πιστεύω. Δεν έφταιξες. Δεν έκανες. Μ’ ακούς; Δεν έκανες κάτι λάθος.



Δείτε παρακάτω τη συγκλονιστική συνέντευξη:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ