Πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο «Η Ενδυνάμωση της Διαφορετικότητας»

Διαδικτυακό σεμινάριο με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.

Article featured image
Article featured image

Η «Ενδυνάμωση της Διαφορετικότητας» (Empowering Diversity) ήταν ο τίτλος διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη (International Day of Women and Girls in Science), όπως έχει θεσμοθετηθεί από τα Ηνωμένα ¨Έθνη η 11η Φεβρουαρίου. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παγκόσμιων δράσεων που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο αυτή την ημέρα από τον διεθνή οργανισμό IUPAC – International Union of Pure and Applied Chemistry. Συγκεκριμένα, αυτή τη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 318 αντίστοιχες δράσεις σε όλη την υφήλιο.

Για το 2021, η ημέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στις Γυναίκες Επιστήμονες που μάχονται κατά της πανδημίας covid-19. Το σεμινάριο περιλάμβανε τρεις ομιλίες από: α) την Καθηγήτρια Μαρία Καπαρδή (Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού) καθώς και Πρόεδρο της Συγκλητικής Επιτροπής Ισότητας του ΤΕΠΑΚ, β) την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δήμητρα Μηλιώνη (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου και μέλος της Συγκλητικής Επιτροπής Ισότητας, ΤΕΠΑΚ) και γ) τη διοργανώτρια Μελίτα Μενελάου (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, ΤΕΠΑΚ).

Η πρώτη ομιλία, από την Καθηγήτρια Καπαρδή, ασχολήθηκε με το θέμα της Ισότητας των φύλων παρουσιάζοντας δεδομένα, διεθνείς μελέτες και παραδείγματα μέσα από την Κυπριακή πραγματικότητα, όπως επίσης και το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η μικρή πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Κύπρο μας για την ισότητα των φύλων δεν είναι αρκετή. Τη σκυτάλη έπειτα πήρε η Δρ Μηλιώνη, η οποία μέσα από την ερευνητική της δραστηριότητα, μας μίλησε για τις έμφυλες αναπαραστάσεις που υπάρχουν στην ελληνική και αγγλική γλώσσα καθώς και στα μέσα επικοινωνίας (παραδοσιακά μέσα και διαδίκτυο), όπου και πάλι η σύγχρονη γυναίκα εμφανίζεται περισσότερο ως προς το φαίνεσθαι και λιγότερο ως επιτυχημένη επαγγελματίας και δραστήρια στα κοινά. Η τελευταία ομιλία από την Δρ Μενελάου αφορούσε την παρουσίαση 10 γυναικών από τον απαιτητικό τομέα των Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) που άλλαξαν την επιστήμη και τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Η Ιστορία αναγνώρισε σε κάποιες από αυτές τη σημαντική προσφορά τους μετά θάνατον, ενώ σε κάποιες από αυτές τις προσωπικότητες, η αναγνώριση δεν έχει γίνει στο βαθμό που χρειάζεται.

Η κάθε ομιλία άγγιξε, επομένως, διαφορετικές σκοπιές του ποικιλόχρωμου θέματος της Διαφορετικότητας και της Ισότητας, στοχεύοντας στο να φέρει πιο κοντά φοιτήτριες/φοιτητές, διδάσκουσες/διδάσκοντες, κοινωνία και καθημερινότητα, γλώσσα και επιστήμη, μύθους και πραγματικότητες. Όλες και όλοι οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες (κατά βάση φοιτήτριες/φοιτητές) έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, συμμετέχοντας δυναμικά με ιδέες και εισηγήσεις, με ερωτήσεις και σχόλια, στηριζόμενες/οι στις προσωπικές τους εμπειρίες, στις επιστημονικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει και τις εμπειρίες που αποκτούν καθημερινά από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και την επικαιρότητα. Ας είναι λοιπόν αυτή η αρχή για μια νέα οικογένεια που αγκαλιάζει όλους με ισότητα, κρατώντας τις αναμνήσεις του παρελθόντος και που πορεύεται μπροστά σε ένα φωτεινό μέλλον!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ