Ο άντρας που απειλεί (και πάλι) τη Μαλάλα Γιουσαφζάι στο Twitter

Είναι ο ίδιος άντρας που πριν 9 χρόνια, το 2012, την πυροβόλησε και την τραυμάτισε σοβαρά.

Article featured image
Article featured image

O Πακιστανός Ταλιμπάν που πριν από εννέα χρόνια πυροβόλησε και τραυμάτισε τη Μαλάλα Γιουσαφζάι -η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ και στη συνέχεια με το Νόμπελ- την απειλεί και πάλι μέσω Twitter και υπόσχεται ότι αυτή τη φορά η σφαίρα θα βρει τον στόχο της.

«Γύρνα στην πατρίδα γιατί έχουμε λογαριασμούς να ξεκαθαρίσουμε», γράφει στο μήνυμά του στη γλώσσα Ούρντου. Η 23χρονη Μαλάλα ζει στη Βρετανία αλλά το 2018 έκανε τετραήμερη επίσκεψη στο Πακιστάν κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας, προκειμένου να μιλήσει για την εκπαίδευση των γυναικών.

Ο άνθρωπος που απειλεί τη Μαλάλα είναι ο φανατικός ισλαμιστής ονόματι Ehsanullah Ehsan που είχε συλληφθεί 2017, αλλά ο οποίος τον Ιανουάριο του 2020 δραπέτευσε από το υποτιθέμενο κρατητήριο των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Οι συνθήκες της σύλληψης και της κράτησής του προκαλούν υποψίες για τη συμπεριφορά της πακιστανικής κυβέρνησης η οποία υποκρίνεται ότι κυνηγάει τους τρομοκράτες», γράφει το Associated Press το οποίο δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με κανέναν πακιστανό αξιωματούχο σχετικά με αυτή την υπόθεση. Από τη στιγμή της απόδρασής του ο Ehsan έδωσε συνεντεύξεις σε Πακιστανούς δημοσιογράφους και είναι ενεργός στο Twitter όπου φαίνεται πως διατηρεί πολλούς λογαριασμούς. Το Twitter έκλεισε τον λογαριασμό μέσω του οποίου απειλεί τη Μαλάλα αλλά είναι δύσκολο, προς το παρόν, να εντοπίσει τους υπόλοιπους.

Η Μαλάλα υπενθυμίζει στο Twitter τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Ehsan μεταξύ των οποίων την τρομοκρατική επίθεση του 2014 σε δημόσιο σχολείο του στρατού στην πόλη Πεσαγουάρ, όπου σκότωσε 134 παιδιά και 15 δασκάλους.

Τα περισσότερα θύματα ήταν 5-8 ετών. Ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τον πυροβολισμό της Μαλάλα το 2012 σ’ ένα σχολικό λεωφορείο στην κοιλάδα του Σουάτ, στο βόρειο Πακιστάν όπου επικράτησε η ισλαμιστική ομάδα Τζαμαάτ ουλ Άχραρ.

Τότε η Μαλάλα ήταν μόλις 15 χρονών και είχε εξοργίσει τους Ταλιμπάν με την εκστρατεία της για την εκπαίδευση των κοριτσιών, στην οποία συμμετείχε ο δάσκαλος και ποιητής πατέρας της. Πιστεύεται ότι ο Ehsan ζει σήμερα στην Τουρκία. Τα ισλαμικά δίκτυα ειδήσεων ισχυρίστηκαν ότι οι απειλές του κατά της Μαλάλα ήταν τρολ κι ότι η Μαλάλα είναι «υπερβολικά εύπιστη».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ