Τα ρομπότ δεν είναι πια εδώ!

Πέντε (από τα) πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε για το super δίδυμο της ηλεκτρονικής μουσικής, το οποίο ήρθε… από έναν άλλο πλανήτη.

Article featured image
Article featured image

Οι μουσικοί πρωτοπόροι Thomas Bangalter και Guy-Manuel de Homem-Christo από το Παρίσι, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το ντεμπούτο τους στο καλλιτεχνικό στερέωμα, τη διάλυσή τους, μέσω ενός 8λεπτου βίντεο με τίτλο «Epilogue».

[*περισσότερα από 10 εκατομμύρια προβολές, σε 16 ώρες]

Ο καθένας από εμάς σίγουρα μπορεί να θυμάται και κάτι διαφορετικό από τους Daft Punk, ειδικά όσοι είχαν την τύχη να τους δουν-ακούσουν live σε μια από τις θρυλικές εμφανίσεις τους, όπως για παράδειγμα αυτή του 2006, στην Coachella!

Daft-Punk (1).jpg


Πιο κάτω μαζέψαμε πέντε από τα highlights της 28χρονης πορείας τους, ως φόρο τιμής στα ιδιοφυή ρομπότ της ποπ-ηλεκτρονικής μουσικής, των οποίων οι μελωδίες ανέκαθεν έκαναν «αρμένικη βίζιτα» στους νευρώνες του εγκεφάλου μας.



Η κυκλοφορία-έπος του 2001

Το «Discovery», που κυκλοφόρησε το 2001, ήταν και για πολλούς παραμένει το magnum opus τους. Από το εναρκτήριο «One More Time» που σύστησε τον μοναδικό κόσμο των anime στη μουσική δημιουργία μέχρι το «Veridis Quo», έναν άτυπο φόρο τιμής στην μουσική ιδιοφυία που είναι ο Vangelis Papathanasiou, το «Discovery» εμφανίστηκε σαν το συμπαγές πακέτο ήχου και εικόνας (για το anime film «Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem») που ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα αξεπέραστο κόνσεπτ album τόσο για τους φίλους των κινουμένων σχεδιών όσο και της χορευτικής μουσικής κουλτούρας. Στην ουσία, το δίδυμο έφτιαξε τον απόλυτα μαζικό ποπ δίσκο που ενώ συντηρούσε τις dance αρχές που τους μεγάλωσαν, παράλληλα με τη βοήθεια των anime και τις ποπ μελωδικές γραμμές ήταν άμεσα προσβάσιμο σε όλους, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους.


Όταν έγιναν φιγούρες Lego

Τον Μάιο του 2013, λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του νέου άλμπουμ τους «Random Access Memories» και άρα σε μια περίοδο που βρέθηκαν ξανά στην επικαιρότητα, έδωσαν την έμπνευση στον Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη Τζέικ Μέγιερ να τους μετατρέψει σε μινιατούρες Lego, μιας και τότε τα αγαπημένα τουβλάκια είχαν γίνει ξανά πολύ δημοφιλή μετά τις μινιατούρες πολλών διασημοτήτων. Έτσι, αυτή τη φορά το «μοντέλο» ήταν το electro συγκρότημα Duft Punk, με τον διάσημο Lego artist να μεγαλουργεί και πάλι!

punk.jpg


Ο δίσκος με το budget του ενός εκατομμυρίου

Το 2013 τα νέα για το «Random Access Memories», έτσι όπως έγιναν viral μέσα από το single «Get Lucky», με τη συμμετοχή των Pharrell Williams και Nile Rodgers, ήταν ανέλπιστα καλά. Κι αυτό γιατί μέχρι το 2013 οι Daft Punk είχαν κάνει σχεδόν τα πάντα, αλλά δεν είχαν παραδώσει ακόμα ένα ολοκληρωμένο ποπ album. Το «RAM» ήταν ακριβώς αυτό. Σχεδιασμένο πάνω στο υπερβολικό budget του ενός εκατομμυρίου δολαρίων και βάλε, χρήματα που ξοδεύτηκαν σε αμερικάνικα στούντιο και κονσόλες που είχαν καταγράψει στο παρελθόν τη μαγεία των αγαπημένων τους καλλιτεχνών, οι Παριζιάνοι έστησαν τον ποπ δίσκο των ονείρων τους με guests που έκαναν μπαμ. Ο θρύλος της (Italo)disco Giorgio Moroder, είδε την καριέρα του να ξαναζωντανεύει μετά το κομμάτι «Giorgio by Moroder», o Pharrell επέστρεψε στην κορυφή των charts μετά τα χρυσά χρόνια των Neptunes στις αρχές των 00s και ο Niles Rodgers έκανε ξανά cool τις φανκ κιθάρες. Στο πρώτο μεγάλο peak των socials όπου οι πληροφορίες ταξίδευαν πλέον με αστρική ταχύτητα και ένα viral κρατούσε μόλις 24ωρα, οι Daft Punk για μία τελευταία φορά, διαβάζοντας το παρών και το μέλλον της μουσικής, είχαν δημιουργήσει ένα ακόμη κλασσικό album.


daft-punk-no-masks.jpg
Σε νεαρή ηλικία, χωρίς μάσκες και κράνη



Τα κράνη των Daft
Punk έγιναν ντοκιμαντέρ

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μέσω ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Behind the Helmets», μπορέσαμε να μάθουμε όλα όσα θέλαμε για τα κράνη των Daft Punk και φοβόμασταν να ρωτήσουμε. Συγκεκριμένα, σε ένα από επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Switch On The Night» του Mixmag και της Olmega, την τιμητική τους είχαν τα κράνη των Daft Punk. Το «Behind the Helmets» εξηγεί την εξέλιξη και τις επιρροές του χαρακτηριστικού look του ηλεκτρονικού διδύμου, περνώτας από το κλασσικό Sci-fi στη σύγχρονη ρομποτική. Στην περίπτωση των Daft Punk, η ιστορία της αμφίεσής είναι και μια μικρή ιστορία του σχήματος, πράγμα που σίγουρα αξίζει τα πεντέμιση λεπτά της διάρκειας του μινι-ντοκιμαντέρ.


Η εξέλιξη είχε περιγραφόταν και μέσω ενός infographic:

Daft-Punk-A-Visual-History-Large-640x834.jpg


Κορυφαίο τραγούδι της χρονιάς από το «Rolling Stone»

Αδιαμφισβήτητα, το 2013 ήταν η χρονιάς τους. Το γκρουβάρισμα του «Get Lucky» και γενικότερα τη δισκογραφική κατάθεση των Daft Punk μέσω του άλμπουμ «Random Access Memories» (RAM), επέλεξαν ως κορυφαίο τραγούδι για το 2013 οι συντάκτες κι η διεύθυνση του «Rolling Stone». Το ντουέτο των ιδιόρρυθμων Γάλλων, Thomas Bangalter και Guy-Manuel de Homem-Christo a.k.a Daft Punk, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά το «Human After All», ενάμισι μετά την μουσική για την ταινία «Tron: Legacy» και δεκαέξι μετά το ντεμπούτο τους - «Homework», το οποίο αποτελεί άλμπουμ σταθμό στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής-, είχε πετύχει τον στόχο του, κάνοντάς μας να χορεύουμε ασταμάτητα για αρκετά χρόνια.


stous-daft-punk-.jpg


Με πληροφορίες από MixMag, Luben, Athens Voice, iefimerida

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ