Τι είναι η τεχνολογία Blockchain που υιοθετεί ο Δήμος Λεμεσού;

Μία καινούργια εποχή για τους δημότες της πόλης.

Article featured image
Article featured image

Καινοτόμες ψηφιακές λύσεις βασισμένες σε τεχνολογία Blockchain («αλυσίδα συστοιχιών») εφαρμόζει ο Δήμος Λεμεσού. Ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της νέας τεχνολογικής εποχής, ο Δήμος σε συνεργασία με την Yellow Applications, εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο Block.co, έχει εγκαταστήσει σειρά πρωτοποριακών εφαρμογών για την ηλεκτρονική έκδοση εγγράφων και την επαλήθευση της γνησιότητας.

Η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή επιτρέπει την αυτοματοποίηση διαδικασιών και κατ' επέκταση τη βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης του δημότη σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Αυτό αποτελεί και το πρώτο βήμα σ' ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εισαγωγής εφαρμογών για τη ψηφιακή μετεξέλιξη της Λεμεσού σε «Smart City».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι, στο μέσο της πανδημίας και παρά τα περιοριστικά μέτρα, ο Δήμος Λεμεσού συνεχίζει την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες», τονίζει ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης. «Έχουμε καταφέρει να απλοποιήσουμε διάφορες εργασίες και να βελτιώσουμε τη λειτουργικότητα υπηρεσιών, εξοικονομώντας χρόνο και αυξάνοντας την παραγωγικότητα της δημοτικής μηχανής. Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί ώστε η Λεμεσός να συμβαδίζει πλήρως με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής», πρόσθεσε ο Δήμαρχος της πόλης.

«Ο Δήμος Λεμεσού πάντα πρωτοπορεί και είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχουμε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο εισαγάγει καινοτόμες εφαρμογές σε τεχνολογία Blockchain. Η απόφαση του Δήμου να μας αναθέσει την μελέτη αλλά και την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος μας τιμά ιδιαιτέρως», ανέφερε ο κ. Μάριος Διογένους, γενικός διευθυντής της Yellow Applications o οποίος ευχαρίστησε και την Δημοτικό Σύμβουλο Μαρίνα Χατζημανώλη για την υποστήριξη της. Επεσήμανε ακόμα ότι «οι τεχνολογίες στηριζόμενες στο Blockchain είναι κάτι καινούργιο και θεωρείτε το πιο πρωτοποριακό και καινοτόμο υπάρχει σήμερα στο τομέα της πληροφορικής και τεχνολογίας. Μια τεχνολογία που αναμένεται να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας τα επόμενα χρόνια».

Η πρώτη φάση της εφαρμογής της τεχνολογίας Blockchain στο Δήμο Λεμεσού καλύπτει την αυτοματοποιημένη έκδοση πιστοποιητικών γάμου, όπου όλοι οι νεόνυμφοι εκτός από τη λήψη τυπωμένο πιστοποιητικού, θα λαμβάνουν και αντίγραφο σε ηλεκτρονική μορφή (PDF). Στο προσεχές μέλλον, με τον ίδιο τρόπο θα εκδίδονται και άλλα πιστοποιητικά και άδειες του Δήμου και γενικά οποιοδήποτε έγγραφο μπορεί να εκδοθεί ψηφιακά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ