Urban
Τι γύρευαν ένα σωρό ιεράρχες έξω από την Αρχιεπισκοπή με πλακάτ;
Κύπρου Χρυσόστομος, Μόρφου, Κύκκου, Λεμεσού και Πάφου, διαδήλωναν έξω από την Αρχιεπισκοπή, για τα «δίκαια» αιτήματά τους.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως συμβολική ειρηνική διαδήλωση πραγματοποίησαν το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, μέλη της των ομάδων «Πρωτοβουλίας για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών και της κίνησης «Save Akamas», στον τόπο του εγκλήματος, όπως τον αποκαλούν, το σημείο κατεδάφισης, δηλαδή, των 4 διατηρητέων κτιρίων.
Κατά την επιτόπια επίσκεψη μελών των δύο ακτιβιστικών ομάδων, «εμφανίστηκαν» διάφοροι ιεράρχες, οι οποίοι εκδήλωσαν τις πραγματικές τους προθέσεις για μία σειρά από περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα, στα οποία εμπλέκονται.
Ακολουθεί μέρος της κοινής ανακοίνωσης των ακτιβιστών ομάδων:
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος «δήλωσε»: «Ότι θέλω κάμνω... Κτίζω καθεδρικό ναό μέσ’ τον Δημόσιο Κήπο της Πάφου!»
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος «δήλωσε»: «Ό,τι θέλω κάμνω... Κόφκω τες πορτοκαλιές να κάμω φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αλυκή Ακρωτηρκού!»
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος «δήλωσε»: «Ό,τι θέλω κάμνω... Ισιώνω τους λόφους να κάμω φωτοβολταϊκό πάρκο στον Άη Πιφάνη Σολέας! Κόφκω τα πεύκα να κάμω φωτοβολταϊκό πάρκο στη Φλάσου!»
Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος «δήλωσε»: «Ό,τι θέλω κάμνω... Κτίζω επαύλεις τζιαι πεζόδρομο πάσ’ τους αμμόλοφους στην Πόλη Χρυσοχούς! Κτίζω κτηνοτροφική μονάδα μέσ’ τους Γκρεμούς του Χανουτάρη στο Δάσος Πάφου!»
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ «δήλωσε»: «Ό,τι θέλω κάμνω... Σηκώνω άμμο με τα φορτηγά που την Παραλία της Τοξεύτρας! Κτίζω γκολφ με επαύλεις πάσ’ τον Σταυρό του Μίνθη στην Τσάδα! Σηκώνω βράχους τζιαι κάμνω παραλία στην Άμμο του Καμπούρη στην Αγιά Νάπα! Πιάννω τα τρακτέρ τζιαι ισοπεδώνω αρχαία στα Μουλιά της Γεροσκήπου! Κτίζω καθεδρικό ναό μέσ’ την Παλιά Λευκωσία! Ρίφκω τα διατηρητέα μέσ’ την Παλιά Λευκωσία! Ό,τι θέλω κάμνω... Τζιαι ασφαλτοστρωμένο δρόμο που τον Άσπρο Ποταμό ως την Λάρα για να πιάω πρόσβαση να κτίσω που πάνω που την Τοξεύτρα! Ό,τι θέλω κάμνω... Γιατί στέκεται μου σούζα ούλλη η κυβέρνηση! Ό,τι θέλω κάμνω!»
Κατόπιν διενέργειας της νενομισμένης νεκροψίας σ’ ακόμη ένα αθώο θύμα της κοινής φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα σύμπλεγμα τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών επί της Οδού Ισοκράτους στην παλιά Λευκωσία, τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και της Κίνησης Save Akamas / Save Cyprus αποχώρησαν ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω τους… μαινόμενους ιεράρχες.
Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική συγκάλυψη από τη συντεταγμένη πολιτεία των εγκλημάτων που διαπράττουν τα μέλη της... Ανίερης Συνόδου, κατά της κοινής φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και η Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus απαιτούν τα ακόλουθα:
Έκδοση διατάγματος αναστολής οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση του νέου Καθεδρικού Ναού Λευκωσίας.
Καταγραφή και αποτύπωση της προκληθείσας ζημιάς στις τέσσερεις διατηρητέες οικοδομές, οι οποίες χωροθετούνται στον προαύλιο χώρο ανέγερσης του νέου Καθεδρικού Ναού Λευκωσίας.
Αποκατάσταση και αναστήλωση των τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών στην Οδό Ισοκράτους της παλιάς Λευκωσίας.
Παραδειγματική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και επιβολή των απαιτούμενων κυρώσεων προς τους παρανομούντες, τόσο τον ιδιοκτήτη του τεμαχίου όσο και τον υπεύθυνο του εργοταξίου.
Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τερματισμός της προνομιακής και ευνοϊκής μεταχείρισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των εκκλησιαστικών οργανισμών από το κράτος.
Τροποποίηση του άρθρου 23, εδάφια 9 και 10, του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο απαγορεύει την επιβολή αποστέρησης ή όρου, περιορισμού ή δέσμευσης του δικαιώματος ανάπτυξης οποιασδήποτε κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας ανήκει σε οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα.
Απαλλοτρίωση εκκλησιαστικής γης για σκοπούς καλύτερης προστασίας και διαχείρισης:
Δημόσιων χώρων πρασίνου σε αστικά κέντρα και οικιστικές περιοχές (π.χ. Δημόσιος Κήπος Πάφου).
Οποιουδήποτε κρατικού δάσους, ειδών άγριας χλωρίδας ή πανίδας ή φυσικών οικοτόπων ή δασικών οικοσυστημάτων, εξαιρετικής σημασίας ή σπανιότητας (π.χ. παραλία Τοξεύτρας και εκβολή ποταμού / Φαραγγιού Άβακα, στην Χερσόνησο Ακάμα).
Προστατευόμενων τοπίων και γεωμορφωμάτων, όπου απαντώνται σημαντικά στοιχεία βιοποικιλότητας και φυσικές πηγές πλούτου, περιλαμβανομένων των υδάτων (π.χ. Γκρεμοί και Αργάκι του Χανουτάρη, μεταξύ του Κύριου Κρατικού Δάσους Πάφου και του Γεφυριού του Ρούθκια, στον Ξερό Ποταμό).
Αρχαιολογικών ανασκαφών, αρχαίων μνημείων και αρχαιοτήτων (π.χ. τοποθεσία Ιεροκηπία, περιοχή Μουλιά, Δήμος Γεροσκήπου – εξαιρούνται όλα τα αρχαία μνημεία που χρησιμοποιούνται ως χώροι θρησκευτικής λατρείας και τέλεσης θρησκευτικών τελετών, ανήκουν σε εκκλησιαστικό οργανισμό και περιλαμβάνονται στον Πίνακα Β’ των Αρχαίων Μνημείων).
Διαχωρισμός εκκλησίας (θρησκείας) και πολιτείας (κράτους), στο πλαίσιο μίας εκκοσμικευμένης δημόσιας σφαίρας και μίας ενδυναμωμένης κοινωνίας πολιτών.
Τέλος, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και η Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus καλούν την κοινωνία να στηρίξει τη μεγάλη πορεία που συνδιοργανώνουν το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, στις 16:00, με σημείο εκκίνησης το πάρκο Κολοκάση, πάνω από τα τείχη της παλιάς Λευκωσίας. Καλούμε όλες/ους να φορούν μάσκες, να κρατάνε τις απαραίτητες αποστάσεις και να τηρούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών & Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus