Η Νεκρή Ζώνη στη Δερύνεια, σύντομα θα πάρει και πάλι ζωή

Σε λίγους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί το φιλόδοξο (και ελπιδοφόρο) έργο του θερινού κινηματογράφου.

Article featured image
Article featured image

Τον περασμένο Σεπτέμβρη είχαμε δημοσιεύσει φωτογραφίες με το έργο που προκρίθηκε σε σχετικό διεθνή διαγωνισμό και με τη στήριξη του Δήμου Δερύνειας θα γινόταν το εφαλτήριο που θα έδινε και πάλι ζωή στη Νεκρή Ζώνη της περιοχής.

Αρκετούς μήνες μετά, το φιλόδοξο και καλαίσθητο έργο οδεύει προς ολοκλήρωση, με τον Δήμαρχο Δερύνειας, Άντρο Καραγιάννη, να μιλά στο ΚΥΠΕ για την εξέλιξη του εν λόγω project.

Την Άνοιξη αναμένεται να λειτουργήσει ο υπαίθριος κινηματογράφος που κατασκευάζεται εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι «ο Δήμος Δερύνειας, σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία στην Κύπρο, τον Οργανισμό Point Centre for Contemporary Art, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ιταλο-γερμανίδα καλλιτέχνιδα Rosa Barba, έχουν προωθήσει τη δημιουργία υπαίθριου κινηματογράφου εντός της νεκρής ζώνης, ένα έργο που έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό και χορηγία από το Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού Ιταλίας. Με αυτή τη χορηγία υλοποιείται το έργο που αποτελείται από γλυπτές αμφιθεατρικές κερκίδες με εκσκαφή στη γη και οθόνη προβολών».

cache_728x3000_Analog_medium_1121493_45346_922021.jpg

Όπως ανέφερε, η Rosa Barba «είναι μια πολύ γνωστή καλλιτέχνης στο εξωτερικό, με παρουσία και ατομικές εκθέσεις σε πολλά σημαντικά μουσεία στον κόσμο και εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής της νεκρής ζώνης καθώς και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου. Ο υπαίθριος κινηματογράφος, μετά την ολοκλήρωση του που αναμένεται να γίνει την Άνοιξη, θα παραμείνει στον Δήμο Δερύνειας και θα μπορεί να αξιοποιηθεί για ποικίλα πολιτιστικά και δικοινοτικά προγράμματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «σύμφωνα με τους συντελεστές, το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Evoking an Architecture of Passage», δηλαδή «Προκαλώντας μια αρχιτεκτονική του περάσματος». Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη, το υπαίθριο σινεμά και μια ταινία, τα γυρίσματα της οποίας είναι στην Κύπρο και έγιναν στο Ελληνιστικό ναυάγιο στο Μαζωτό και πάνω από αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου».

119595393_10158227011795280_4.2e16d0ba.fill-600x450-c100.jpg

Όπως εξήγησε «η όλη ιδέα ξεκίνησε από την καλλιτέχνιδα Rosa Barba με στόχο τη δημιουργία ενός κινηματογράφου με πρόσβαση και από τις δύο πλευρές, ώστε οι άνθρωποι των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα προβολές. Σύμφωνα με την κ. Barba είναι μια εικόνα που θα αντιπαραβάλλεται στις υπάρχουσες εικόνες της σύγκρουσης και θα στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και ειλικρίνειας».

Όσον αφορά την κατασκευή του υπαίθρου κινηματογράφου, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «η καλλιτέχνης επικεντρώθηκε στην τοποθέτηση του σινεμά στο φυσικό περιβάλλον της Δερύνειας αποφεύγοντας τη χρήση ξένων υλικών, γι’αυτό άλλωστε έγινε η εκσκαφή και η δημιουργία αποκλειστικά από τη γη. Τα μόνα ξένα υλικά είναι η οθόνη και το σύστημα αποχέτευσης».

Ανέφερε ακόμα ότι «όραμα της Rosa Barba είναι ο χώρος να γίνει σημείο συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αλλά και όλων των κοινοτήτων του νησιού, ενώ πρόθεσή της είναι να τονίσει τη δυνατότητα της τέχνης να δημιουργεί χώρους αλληλεπίδρασης και συνύπαρξης».

Πηγή: KYΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ