Τέχνες
Δυο νέες εκθέσεις στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίσκια
Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια παρουσιάζει, από την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, δύο σημαντικές εκθέσεις, με πάνω από 100 συνολικά έργα, βιβλία, μήτρες κά, από την συλλογή του Μουσείου: την ετήσια έκθεση με θέμα «Πρωτότυπα χαρακτικά και Χαρακτικές Αναπαραγωγές» και την περιοδική έκθεση με θέμα «Ρωσική χαρακτική».
Τέχνες
Δυο νέες εκθέσεις στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίσκια
Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια παρουσιάζει, από την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, δύο σημαντικές εκθέσεις, με πάνω από 100 συνολικά έργα, βιβλία, μήτρες κά, από την συλλογή του Μουσείου: την ετήσια έκθεση με θέμα «Πρωτότυπα χαρακτικά και Χαρακτικές Αναπαραγωγές» και την περιοδική έκθεση με θέμα «Ρωσική χαρακτική».
Την ετήσια έκθεση «Ο ρόλος της χαρακτικής, διάδοση και δημιουργία», διαδέχεται η έκθεση «Πρωτότυπα χαρακτικά και χαρακτικές αναπαραγωγές» με 65 έργα από την συλλογή του Μουσείου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022. Παρουσιάζονται χαρακτικά, μήτρες, βιβλία και αντικείμενα από το 16ον αιώνα μέχρι και σύγχρονα, ακολουθώντας δυο άξονες:
- Να απολαύσει ο θεατής πρωτότυπα χαρακτικά φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες αποκλειστικά χαράκτες ή ζωγράφους-χαράκτες.
- Να γίνει ο θεατής πιο οικείος με τη χαρακτική αναπαραγωγής. Πρώτον, με την παραδοσιακή αναπαραγωγή, με την οποία χαράκτες φιλοτεχνούν αυθεντικά χαρακτικά. Δεύτερον, με την αναπαραγωγή που βασίζεται στην τεχνολογία, όπου εξειδικευμένοι τεχνικοί εκτυπώνουν αναπαραγωγές έργων τέχνης.
Heinrich Aldegrever, Οι χορευτές του γάμου, 1538, χαλκογραφία
Jean-Paul Marchal, Κοροϊδεύουν τον καλλιτέχνη, 2006, ξυλογραφία
Η πρώτη ενότητα της έκθεσης αποτελείται από περίπου 40 πρωτότυπα χαρακτικά, χωρισμένα σε τεχνικές της χαρακτικής. Αυθεντικές πρωτότυπες ξυλογραφίες των Dürer, Favorsky, Wang Maigan, αλλά και του Λευτέρη Οικονόμου και άλλων Κύπριων, Ελλαδιτών και ξένων χαρακτών× ένα πανόραμα δημιουργίας μέσω των βασικών μεθόδων της χαλκογραφίας υπογράφουν διεθνώς γνωστά ονόματα της χαρακτικής τέχνης, όπως οι Heinrich Aldegrever, Jacques Callot, William Hogarth, John Corbidge κά.× τρία εντυπωσιακά έργα, των Παναγιώτη Τέτση, Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Viko εκπροσωπούν την λιθογραφία× τέλος, η λινογραφία, προτείνει αυθεντικά έργα των Αλέκου Φασιανού, Glyn Hughes και άλλων Ελλαδιτών και Κύπριων χαρακτών, μεταξύ των οποίων και του Χαμπή.
Παναγιώτης Τέτσης, Λιμάνι, ca 1970, λιθογραφία
Αλέκος Φασιανός, Ένα φτερό, ca 1980, λινογραφία
Τη χαρακτική αναπαραγωγής εκπροσωπούν μόνο εικοσιπέντε χαρακτικά – λόγω των μεγάλων διαστάσεων πολλών από αυτά. Εκτίθενται αυθεντικά χαρακτικά όλων των βασικών τεχνικών, για τα οποία ανώνυμοι ή επώνυμοι γνωστοί χαράκτες σχεδίασαν, συχνά σμίκρυναν, ερμήνευσαν, τροποποίησαν έργα τέχνης – συνήθως ζωγραφικά. Επιδέξιοι χαράκτες-τεχνίτες, και με καλλιτεχνικό ταλέντο, “συνεργάστηκαν” με τους Titiano, Utamaro, Poussin, Greuze, Teniers II, Doré, κά.
Jacomo Franco, Abraham Ortelius & Joannes van Doetecum, Χάρτης της Κύπρου, 1573, χαλκογραφία
Σπύρος Δημητριάδης, Δημοτικός Κήπος Λεμεσού, Τέλη 20ού αιώνα, μεταξοτυπία
Στην έκθεση, μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει λίγα από τα πολλά, πολύπλοκα και σε συνεχή εξέλιξη μέσα αναπαραγωγής μιας εικόνας, από τις παραδοσιακές τεχνικές χαρακτικής εκτύπωσης μέχρι και τις τεχνικές που προστέθηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες με την επιστράτευση της φωτογραφίας και της τεχνολογικής προόδου.
Τα έργα προέρχονται από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Κύπρο και Ελλάδα) αλλά και Ιαπωνία, Κίνα, Μεξικό, Ρωσία.
Η ετήσια έκθεση με θέμα «Πρωτότυπα χαρακτικά και Χαρακτικές Αναπαραγωγές» θα είναι ανοικτή από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, με ωράριο 10.00 – 13.00 και 15.00 - 17.00 (16.00 - 18.00 καλοκαιρινό ωράριο) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Η περιοδική έκθεση στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή προτείνει ένα ταξίδι στην τέχνη της Ρωσικής χαρακτικής. Παρουσιάζονται περίπου 35 χαρακτικά που φιλοτεχνήθηκαν από καλλιτέχνες που σπούδασαν και εργάστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης.
Vladimir Favorsky, Οι εξεγερθέντες Έλληνες, 1954, ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο
Mikhail Avvakumov, Νυχτοπούλι, 2006, λινογραφία
Όλοι οι καλλιτέχνες, αν και διαφορετικοί σε ύφος, χαρακτηρίζονται από την αγάπη για την τέχνη και για τη Ρωσία. Προβάλλουν την πατρίδα τους, τόσο με την εικονογράφηση βιβλίων Ρώσων και άλλων συγγραφέων, όσο και με τοπία που εξυμνούν παλάτια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, αστικά τοπία της εποχής τους, και την υπέροχη Φύση του τόπου τους. Μικρές μαυρόασπρες ξυλογραφίες σε όρθιο ξύλο του Vladimir Favorsky, μονόχρωμες ή έγχρωμες μεγάλες λινογραφίες του Mikhail Avvakumov, γειτνιάζουν με τα έγχρωμα τοπία των Ivan Pavlov, Max A. Birstein και István Lenárt. Παρουσιάζονται επίσης χαρακτικά καλλιτεχνών που φοίτησαν στο Ινστιτούτο Τέχνης Surikov της Μόσχας, και μια σπάνια οξυγραφία του ζωγράφου Valentin Serov. Την έκθεση ολοκληρώνουν ένα λεύκωμα με τα αυθεντικά χαρακτικά του Vladimir Favorsky για την εικονογράφηση των Μικρών Τραγωδιών του Pushkin, και δυο λευκώματα με τοπία και διάφορα θέματα, του Ivan Pavlov.
István Lenárt, Στη Σιβηρία, 1991, λινογραφία
Nadya Baljak, Άτιτλο, 1978, ξυλογραφία
Η περιοδική έκθεση με θέμα «Ρωσική χαρακτική», θα είναι ανοικτή από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, με ωράριο 10.00 – 13.00 και 15.00 - 17.00 (16.00 - 18.00 καλοκαιρινό ωράριο) μέχρι τις 31 Μαΐου 2021.
Marina Mironova, Λύκοι, 1970-1990, λινογραφία
Valentin Serov, Sasha Serov, τέλη 19ου αιώνα, οξυγραφία