Ωραίο το έργο σε δέντρο στο Δασούδι, αλλά…

Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε ένα σχέδιο πάνω σε δέντρο, στο μικρό άλσος στην Τουριστική της Λεμεσού.

Article featured image
Article featured image

Ουκ ολίγοι το φωτογράφισαν, ενώ τα σχόλια από τον κόσμο είναι μοιρασμένα, κατά πόσο είναι σωστό ή όχι να ζωγραφίζουμε σε δέντρα.

Σε επικοινωνία μας με λειτουργό του Τμήματος Δασών, μας ανέφερε ότι «η εν λόγω πράξη, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, είναι παράνομη.

Ναι μεν θα ήταν υπερβολή να το αναδείξουμε σε μείζον θέμα, αφού πιθανόν να πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, από την άλλη όμως θα πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση για να γνωρίζει ο κόσμος τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν επιτρέπεται ούτε να γράφονται, ούτε να χαράσσονται, ούτε να ζωγραφίζονται σχέδια στα δέντρα».

Ενημερωτικά, σύμφωνα με τον Περί Δασών Νόμο του 2012 (25(I)/2012), απαγορεύεται η όποια ενέργεια δημιουργεί πρόβλημα στο δέντρο.

Αναφέρει συγκεκριμένα η νομοθεσία:

Οποιοδήποτε πρόσωπο που δεν είναι εξουσιοδοτημένο δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Κανονισμών και ενεργεί εντός του κρατικού δάσους, χωρίς άδεια που εκδόθηκε από τον Διευθυντή και εκριζώνει, υλοτομεί, αποκόπτει, χαράσσει ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο καταστρέφει ή προκαλεί ζημιά σε οποιοδήποτε δέντρο, θάμνο ή ξυλεία

είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000,00) ή και στις δύο (2) αυτές ποινές.*Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Mike Charalambous για την παραχώρηση της φωτογραφίας για τις ανάγκες του άρθρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ