Οι τελευταίες εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Και η ανακοίνωση της Κυβέρνησης για αγορά εμβολίων Sputnik V από τη Ρωσία.

Article featured image
Article featured image

Μετά την αναφορά σοβαρών προβλημάτων σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ανακοίνωσαν χθες (Δευτέρα) την αναστολή χρήσης του. Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από αναφορές για μεμονωμένες περιπτώσεις θρόμβων αίματος ή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, η Δανία και η Νορβηγία σταμάτησαν να το χορηγούν, με τις Ισλανδία και Βουλγαρία να ακολουθούν ακολουθούν, ενώ και η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την Κυριακή την αναστολή χρήσης του.


Αναβολή για τρεις μέρες στην Κύπρο

Μετά τις εν λόγω εξελίξεις, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα αναβολή των εμβολιασμών (όχι αναστολή) με το εμβόλιο της AstraZeneca, μέχρι τις 18 Μαρτίου.

«Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, αποφασίστηκε σήμερα η προσωρινή αναβολή στην Κύπρο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου.

Διευκρινίζεται ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech θα διενεργηθούν κανονικά», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας -μετά την έκτακτη συνεδρίαση για το εμβόλιο της AstraZeneca-, πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.


Δεν συνδέονται με τα εμβόλια οι θάνατοι

Παρόλ’ αυτά, η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟΥ επανέλαβε σήμερα πως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της COVID-19.

«Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σουμία Σουαμινάθαν, στη συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα «θρομβοεμβολικά γεγονότα» που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της COVID-19.

«Απ’ ότι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων», δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.

Μπορεί μερικές χώρες να ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όμως άλλες συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και άλλοι οργανισμοί λένε πως τα οφέλη υπερέχουν οποιωνδήποτε κινδύνων.

Η Βρετανία, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεταιρισμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι δεν ανησυχεί, ενώ η φαρμακοβιομηχανία είπε πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας έδειξε πως δεν υπάρχει απόδειξη για αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος.


Τι απαντά η AstraZeneca για κίνδυνο θρομβώσεων

Η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος επί 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αιματικών θρόμβων.

«Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της AstraZeneca Plc.


Αγορά εμβολίων Sputnik V από Ρωσία αποφάσισε η Κύπρος

Απόφαση για αγορά ποσότητας του εμβολίου Sputnik V έλαβε προ δεκαπενθημέρου το Υπουργικό, όταν αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Την είδηση, όπως αναφέρει το Sigmalive, έκανε γνωστή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης 16 Μαρτίου στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Θα είναι διμερής συμφωνία. Εγκρίθηκε προ δεκαπενθημέρου η εν λόγω απόφαση», ανέφερε ο κύριος Κούσιος.

«Το θέμα το χειρίζεται ο Υπ. Υγείας. Μόλις έχουμε έγκριση εμβολίου θα προχωρήσουμε σε αγορά».

Συμπλήρωσε ότι καθορίστηκε μια πρώτη ποσότητα και υπάρχει δυνατότητα αύξησης, αλλά αυτό θα καθοριστεί και από τις ροές των άλλων εμβολίων.

Τέλος, ανέφερε ότι υπήρξε πρόταση από τον Υπουργό Υγείας για αγορά σε πρώτη φάση 50 χιλιάδων εμβολίων.


Εν κατακλείδι για το AstraZeneca…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τις χώρες να μην αναστείλουν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού όπως αναφέρει δεν υπήρχε ένδειξη σύνδεσης μεταξύ του εμβολίου και των θρόμβων αίματος, που έχουν παρουσιαστεί σε αρκετούς ασθενείς, μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. Ωστόσο, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει σχετικά.

Σε ανάλογη συνεδρίαση θα προβεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το ζήτημα. Πρόκειται να εξαγάγει τα συμπεράσματά του την Πέμπτη. Ο ΕΜΑ ανέφερε επίσης ότι το εμβόλιο πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ