Με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα νομπελίστα ποιητή, εστιάζουμε στο κομμάτι του έργου του που μελοποιήθηκε και έφτασε στο ευρύ κοινό μέσω της μουσικής.
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021
2
λεπτά
Από τον Κυριάκο Χριστοδουλίδη
Σαν σήμερα, στις 18 Μαρτίου του 1996, ο Οδυσσέας Ελύτης (1911 - 1996), πεθαίνει στην Αθήνα. Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, αναμφισβήτητα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και σπουδαιότερους ποιητές της Ελλάδας. Αποτέλεσε, επίσης, έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς του ’30, έχοντας, παράλληλα, μια τεράστια επίδραση στη Νεοελληνική ποίηση.
Ο «εθνικός» ποιητής έλαβε πολλές διακρίσεις για το βαρυσήμαντο έργο του, με μεγαλύτερη στιγμή στην πορεία του την ύψιστη διάκριση για τη Λογοτεχνία, την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας, στις 18 Οκτωβρίου 1979. Στην ανακοίνωση της απονομής, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Ένα από τα κυριότερα έργα του Έλληνα ποιητή, το «Άξιον Εστί», αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της ποίησης του 20ου αιώνα». Έργο το οποίο, το 1964 μελοποιεί ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ακολούθησαν αρκετές μελοποιήσεις της ποίησης του Έλληνα νομπελίστα ποιητή. Αν και υπήρξαν αντιδράσεις ως προς τη μελοποίηση ποιημάτων, ο Οδυσσέας Ελύτης είχε γράψει «Υπάρχει μια ολόκληρη παράδοση, αναμφισβήτητα, καλόπιστη, που καταδικάζει, ωστόσο, στη συνείδησή της, κάθε συνεργασία μουσικής και ποίησης. Ίσως, γιατί εκτιμά τη μελωδία και βρίσκει άτοπο να συνδέεται αυτή μ’ ένα κείμενο που δεν της ήτανε απ’ αρχής προορισμένο. Τις απόψεις αυτές, πρέπει να πω ευθύς αμέσως, τις κατανοώ και τις σέβομαι, αλλά δεν μου είναι δυνατόν να τις δεχτώ. Φοβούμαι ότι κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλονται στη μακρά συνήθεια που μας έχει κληρονομήσει η Δύση και που την υποθάλψανε οι εξατομικευμένεςκοινωνίες, να νοούμε τις τέχνες σαν μονάδες ξεχωριστές και να θεωρούμε βεβήλωση τη σύζευξή τους…».
Σήμερα λοιπόν, 25 χρόνια μετά τον θάνατο του, εστιάζουμε στο κομμάτι του έργου του που αφορά στη μουσική, και συγκεκριμένα, στη μελοποιημένη ποίησή του.
Επιλέξαμε και παρουσιάζουμε δέκα τραγούδια σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.