«Να απλώσεις τα χέρια για να φανεί το πένθος μας για την Κύπρο»

Το ένδυμα πένθους και θρήνου που η Μαρίζα Κωχ είχε φορέσει στη Eurovision το 1976 και η οδηγία του Μάνου Χατζιδάκι προς την ίδια σε σχέση με το στήσιμό της πάνω στη σκηνή.

Article featured image
Article featured image

Τη μικρή αυτή ιστορία μοιράστηκε μαζί μας ο γνωστός δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης, μέσω Facebook.

«Εδώ, σκαλίζουμε τη ντουλάπα της Μαρίζας Κωχ και βρήκαμε το φόρεμα που φορούσε το 1976 στη Eurovision, με το "Παναγιά μου - Παναγιά μου". Το φόρεμα αυτό ήταν έμπνευσης της Νίκης Γουλανδρή που συνοδευόταν από ένα αυθεντικό βυζαντινό κόσμημα, χρυσάφι μισό κιλό, το οποίο φυλασσόταν στη ξενοδοχειακή θυρίδα της Χάγης.

Οι οδηγίες του Μάνου Χατζιδάκι δεν αφορούσαν μόνο την ερμηνεία, αλλά και το όλο στήσιμο της πάνω στη σκηνή: "Μόνο στο τέλος του τραγουδιού, στην τελευταία κορόνα, να απλώσεις τα χέρια για να φανεί το πένθος μας για την Κύπρο".

Διότι, σύμφωνα με τον Χατζιδάκι και την Κωχ, αυτό δεν ήταν ένα ένδυμα επίδειξης απλής, αλλά πένθους και θρήνου.

μαριζαα.png



ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟΚΛΙΠ

Εδώ σκαλίζουμε τη ντουλάπα της Mariza Koch B και βρήκαμε το φόρεμα που φορούσε το 1976 στη Eurovision με το "Παναγιά μου...

Δημοσιεύτηκε από Antonis Boskoitis στις Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021


Αξίζει να σημειώσουμε ότι το τραγούδι αυτό (για την Κύπρο) κατάφερε να… διώξει την Τουρκία από τη Eurovision.

Συγκεκριμένα, το 1976, δύο μόλις χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με τη χώρα να μετρά ακόμη τις πληγές και να προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της, η Ελλάδα αποφασίζει να συμμετάσχει στο μουσικό διαγωνισμό στη Χάγη, με την Μαρίζα Κώχ και το τραγούδι «Παναγιά μου, Παναγιά μου».

Ένα τραγούδι βαρύ σαν μοιρολόι, αφιερωμένο στο δράμα που βίωνε η Κύπρος εκείνη την περίοδο.

Η ιδέα για το κομμάτι, ήταν του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος «παρήγγειλε» στη Μαρίζα Κωχ να συνθέσει μια μπαλάντα διαμαρτυρίας, για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με τίτλο «Παναγιά μου - Παναγιά μου».

Ένα βαθύτατα πολιτικό τραγούδι, για μια Ευρώπη που ήταν απούσα και για μια Τουρκία, που παρόλη την καταδικαστέα πράξη της, παρέμενε ατιμώρητη.

Αυτή η κίνηση της Ελλάδας, ήταν που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας η οποία όχι μόνο απέσυρε τη συμμετοχή της από το διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά, αλλά η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση του διαγωνισμού την ώρα της ελληνικής συμμετοχής, βάζοντας στη θέση της, ένα εθνικό τουρκικό τραγούδι με τίτλο «Memleketim» (μητέρα-πατρίδα), το οποίο αποτέλεσε ένα από τα σύμβολα της Τουρκίας, κατά την περίοδο της εισβολής.

Η EBU, τιμώρησε την στάση της Τουρκίας τότε, απαγορεύοντας της τη συμμετοχή έως το 1979, όπου και επέστρεψε, ενώ παράλληλα έθεσε όρο να μην επιτρέπονται πολιτικά τραγούδια στο διαγωνισμό.

Η Ολλανδία μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι είχε πληροφορίες για τρομοκρατική επίθεση, και είχε λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τη βραδιά του διαγωνισμού, ενώ η Γαλλία έδωσε στην Ελλάδα 12αρι για το συγκεκριμένο κομμάτι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ