Το πιο ανθεκτικό skateboard στον κόσμο ξεκίνησε να σχεδιάζεται από ένα γκαράζ στην Κύπρο
Ο Αντρέας Χαραλάμπους ξεκίνησε από το γκαράζ του σπιτιού του, το 2013, καταφέρνοντας σήμερα (μαζί με τον συνέταιρό του) να φτιάξει το πιο ανθεκτικό skateboard παγκοσμίως και το μοναδικό που δεν είναι φτιαγμένο από ξύλο.
Παρασκευή 05 Μαρτίου 2021
Από CITY Team
3
λεπτά
Πρόσφατα, το κανάλι Braille Skateboarding στο Youtube, το οποίο απαριθμεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια subscribers, δημοσίευσε ένα βίντεο, με τον τίτλο να θέτει ένα ερώτημα κατά πόσο (αυτό που παρουσιάζεται) «είναι το πιο ανθεκτικό βίντεο στον κόσμο;».
Βλέποντας το βίντεο, ο ενθουσιασμός των παρουσιαστών είναι διάχυτος με αυτό που έφτασε που στα χέρια τους, και δεν ήταν άλλο από ένα… made in Cyprus skateboard.
Μιλώντας με τον Αντρέα Χαραλάμπους, τον άνθρωπο που είχε την ιδέα της δημιουργίας του εν λόγω skateboard, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε πως όντως το δημιούργημα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για διάφορους λόγους.
Αρχικά, γιατί η κυπριακή εταιρεία Capsule Skateboards είναι, όπως μας λέει ο ίδιος, η μοναδική εταιρία παγκοσμίως που δεν χρησιμοποιεί καθόλου ξύλο για τη δημιουργία των skateboards.
Συγκεκριμένα, έπειτα από εφτά ολόκληρα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, η εταιρεία ανακάλυψε καινοτόμα υλικά, κατασκευάζοντας μάλιστα ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα μόνο και μόνο για να παράξει το συγκεκριμένο προϊόν.
Με τα καινοτόμα και ανακυκλώσιμα αυτά υλικά, το skateboard είναι πιο ανθεκτικό, αντέχει στις καιρικές συνθήκες (όπως έκθεση στον ήλιο και υγρασία), απορροφά τους κραδασμούς και έχει 0% ρίσκο αποκόλλησης των στρωμάτων του skateboard.
Όπως αναφέρει στη CITY ο Αντρέας Χαραλάμπους, ο ίδιος υπήρξε skater από την ηλικία των 8 ετών. Φτάνοντας αισίως στα 24 του, έβλεπε ότι, τόσα χρόνια μετά, όλα ανεξαιρέτως τα skateboards ήταν ακόμα φτιαγμένα από ξύλο –συγκεκριμένα, από καναδικό σφενδάμι (maple tree). Και κάπου εκεί του μπήκε η ιδέα να δημιουργήσει ένα skateboard από άλλα υλικά, που να είναι πολύ πιο ανθεκτικό.
Ξεκίνησε από το γκαράζ του σπιτιού του, το 2013, δοκιμάζοντας διάφορα υλικά. Στα δύο χρόνια βρήκε τον συνέταιρό του και μαζί μπήκαν πιο εντατικά σε αυτή τη διαδικασία της έρευνας και της δημιουργίας.
«Θυμάμαι πως δεν βρίσκαμε υλικά στην Κύπρο, αλλά ούτε και τα κατάλληλα μηχανήματα. Οπότε, έπρεπε να δημιουργήσουμε ακόμα και τα μηχανήματα, για να μπορούμε στη συνέχεια να δημιουργήσουμε τα πρωτότυπα. Φτιάξαμε εμείς οι ίδιοι τρία μηχανήματα, μόνο και μόνο για να δοκιμάσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και αισίως, τέλος Νοεμβρίου του 2020 ξεκίνησε η παραγωγή των skateboards της Capsule Skateboards, αρχικά με πωλήσεις μόνο στην Κύπρο. Πλέον, και με την παραγωγή να ανέρχεται στα 250-300 skateboards κάθε μήνα, η εταιρεία κάνει εξαγωγές από Αμερική και Καναδά, μέχρι Φιλιππίνες, Γερμανία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Πέραν της πρωτοτυπίας με τη μη χρήση ξύλου, είμαστε και η μόνη εταιρεία στον κόσμο που προσφέρουμε τη δυνατότητα στον αγοραστή να παραγγείλει το skateboard όσο flexible θέλει».
Κάνοντας κουβέντα με έναν skater, δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε από πού προκύπτει η τόση αγάπη του για το εν λόγω χόμπι-άθλημα και τη φιλοσοφία που ακολουθεί. Ο ίδιος πάντως επέλεξε να απαντήσει με έναν συμβολισμό. Αυτόν, που σε θέλει να πέφτεις και να σηκώνεσαι, ώσπου τελικά να τα καταφέρεις!
«Το skateboardσού δίνει πολλή ελευθερία. Επιπλέον, πάντα μου άρεσε το γεγονός ότι έκανα κάτι που έχει έναν βαθμό δυσκολίας. Όσο καλός και να είσαι, ένα λάθος να κάνεις θα πέσεις και μπορεί να τραυματιστείς. Είναι δύσκολο, θέλει συγκέντρωση, αλλά όπως είπα σού δίνει μεγάλη ελευθερία. Για να μάθεις κάποια tricks μέσα σε ένα skatepark, θέλει πάρα πολλή προσπάθεια. Κάποτε θα πρέπει να το κάνεις μέχρι και 100 φορές. Πέφτεις και σηκώνεσαι, ώσπου να τα καταφέρεις τελικά».