Τι ισχύει (στην Ελλάδα) σε περίπτωση απόλυσης λόγω άρνησης εμβολιασμού

Με αφορμή την πρώτη περίπτωση απόλυσης εργαζομένου στην Ελλάδα που αρνήθηκε να εμβολιαστεί, η οποία αφορά σε έναν φυσιοθεραπευτή σε γηροκομείο, ένας δικηγόρος (εργατολόγος) διευκρινίζει τι ισχύει σε μια τέτοια περίπτωση άρνησης εργαζομένου να εμβολιαστεί.

Article featured image
Article featured image

«Εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του COVID-19, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του και μάλιστα, κατόπιν εκδικητικής, προειδοποιητικής, εξαναγκαστικής λήψης άδειας αναψυχής, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου» επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος που έχει αναλάβει την υπόθεση, αναφερόμενος στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο εργαζόμενος που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα αρνείται τον εμβολιασμό, π.χ. επειδή ανήκει σε μία ευπαθή ομάδα, ή για δικούς του ψυχολογικούς ή συνειδησιακούς λόγους, δεν μπορεί να τιμωρείται από τον εργοδότη του με την εσχάτη του μέτρων, δηλαδή την απόλυση, επισημαίνει μεταξύ άλλων το γραφείο του κ. Καρούζου.

Επισημαίνει δε, πως «αν με αυτό τον τρόπο ξεκινήσει η πρακτική των εργοδοτών, προφανώς θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις εργασιακής ζούγκλας».

Χαρακτηριστικά σημειώνει, ότι «θα μπορούσε να προταθεί από τον εργοδότη η αλλαγή καθηκόντων του εργαζόμενου, η τοποθέτηση του σε θέση μη επαφής με το κοινό ή ακόμα και η θέση σε αναστολή - διαθεσιμότητα του εργαζόμενου από την εργασιακή του σύμβαση, χωρίς την πλήρη καταβολή του μισθού του».

Επισημαίνει, επίσης ότι «το μέτρο του εμβολιασμού, καθ’ εαυτό, συνιστά σοβαρή μεν παρέμβαση στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου και δη, στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αυτού, πλην όμως συνταγματικώς ανεκτή, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: ότι προβλέπεται από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα πλήρως τα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα ότι παρέχεται δυνατότητα εξαίρεσης από τον εμβολιασμό σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται».

Με πληροφορίες του ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ