Εκπαίδευση
Συνεχίζεται το έργο Save Our Food του Frederick Research Center
Σε ένα χρόνο προσφέρθηκαν 14774 μερίδες φαγητού που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
Παράταση τουλάχιστον οκτώ μηνών δίνει ο Δήμος Αγλαντζιάς στο έργο Save Our Food, ένα πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πιλοτικά στην Αγλαντζιά από τον Απρίλιο 2020 και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου 2021. Τη συνέχιση του προγράμματος ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, στη διάρκεια διαδικτυακού συνεδρίου με θέμα «Save Our Food: ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων», που πραγματοποίησε το Frederick Research Center, συντονιστής του έργου, στις 7 Απριλίου.
Σκοπός του έργου είναι να περιορίσει τη σπατάλη του βρώσιμου φαγητού στην Κύπρο, να μειώσει τις ποσότητες που καταλήγουν στα σκουπίδια και να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό ατόμων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. «Το Save Our Food θα συνεχιστεί στον Δήμο μας με ίδιους πόρους. Δεν μπορούμε σε τέτοιους δύσκολους καιρούς να γυρίσουμε την πλάτη σε 117 άτομα και στις 34 οικογένειές τους» δήλωσε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στους ανθρώπους που δέχτηκαν τις 14774 μερίδες φαγητού που προσέφερε το πρόγραμμα μέσα σε ένα χρόνο. Το Frederick Research Center θα συνεχίσει να προσφέρει στο Save Our Food την επιστημονική του υποστήριξη και καθοδήγηση αφιλοκερδώς.
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, η οποία χαρακτήρισε το Save Our Food «ένα εξαιρετικό παράδειγμα των νέων λύσεων που ο πλανήτης μας χρειάζεται αυτή τη στιγμή», στο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Είναι ένα έργο που κατάφερε να φέρει μαζί ιδιωτικούς οργανισμούς, δημόσιους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντικές οργανώσεις, τη νεολαία και τον ακαδημαϊκό κόσμο, παρουσιάζοντας μια λύση που συνδυάζει οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα», επισήμανε η κα Φρειδερίκου, θέτοντας το πρόγραμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Το Πανεπιστήμιο Frederick, μέλος του Δικτύου Λύσεων των ΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, έχει εντάξει αυτούς τους Στόχους στον στρατηγικό του σχεδιασμό «σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο μας στην κοινωνία μέσα από αυτό το πρίσμα, να εστιάσουμε την έρευνά μας προς την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και παράλληλα να προετοιμάσουμε τους φοιτητές μας επαγγελματικά για τις προκλήσεις του αύριο αλλά και να τους δώσουμε τα αναγκαία εφόδια σε γνώσεις και σε νοοτροπία για να μπορέσουν να γίνουν οι ίδιοι η αλλαγή που ο κόσμος μας χρειάζεται.»
Σε μια συνοπτική παρουσίαση του Save Our Food προχώρησε ο Δρ Σταύρος Πάρλαλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick και συντονιστής του έργου. Όπως ανέφερε, μέσα σε ένα χρόνο το πρόγραμμα διέθεσε 14774 μερίδες φαγητού σε 34 επωφελούμενες οικογένειες (117 άτομα) μέσα από 4635 παραδόσεις κατ' οίκον χάρη σε 1138 δωρεές φαγητού από 12 τοπικές επιχειρήσεις. Το εκτιμώμενο κόστος αυτού του φαγητού, που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγε στα σκουπίδια, ανέρχεται στις 45 χιλιάδες ευρώ.
Στο Συνέδριο συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ο οποίος επεσήμανε στην παρουσίασή του ότι το 50% των οικιακών αποβλήτων στη χώρα μας είναι οργανικά (υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών, χαλασμένα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα, υπολείμματα από την παρασκευή του φαγητού και απόβλητα κήπου) και τόνισε ότι για την καταπολέμηση της σπατάλης είναι αναγκαία η μείωση της παραγωγής η οποία προκαλεί σωρεία περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Ο Δρ Θεοφάνης Ζαχαράτος παρουσίασε την έρευνά του για τη σπατάλη φαγητού εν μέσω πανδημίας στην Ελλάδα ενώ ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής του «Μπορούμε» -μιας οργάνωσης με πανελλαδική δράση και εξειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα- μίλησε για αυτή τη συλλογική προσπάθεια μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση της Κοινωνικής Λειτουργού Μαρίας Αντωνίου, Συντονίστριας των Προγραμμάτων ΕΣΣΕ Λευκωσίας, η οποία μίλησε για το πρακτικό μέρος του προγράμματος και την υλοποίησή του με τη συνεισφορά του Σώματος Εθελοντών Λευκωσίας. Σημαντική σε αυτό το στάδιο υπήρξε και η συμβολή του Εργαστηρίου Κινητών Συσκευών (MDL) του Πανεπιστημίου Frederick το οποίο ανέπτυξε μια διαδικτυακή πλατφόρμα και μια σχετική εφαρμογή για την εξυπηρέτηση των εμπλεκομένων στην υλοποίηση του Save Our Food. Η ψυχολόγος Μαρία Παναγιώτου αναφέρθηκε στα σεμινάρια ευαισθητοποίησης των νέων γύρω από το θέμα της σπατάλης τροφίμων, αφού όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια του Συνεδρίου, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι εξαιρετικά σημαντική η εκπαίδευση των ανθρώπων από μικρή ηλικία.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους, Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick.
Το Frederick Research Center ευχαριστεί όλες τις τοπικές επιχειρήσεις στον Δήμο Αγλαντζιάς για τη συνεισφορά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.
Για να παρακολουθήσετε το Συνέδριο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://bit.ly/3daDh18