15 Κύπριοι καλλιτέχνες ορίζουν την Τέχνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης ζητήσαμε από 15 άτομα που ζουν και δημιουργούν στην Κύπρο να μας δώσουν έναν -δικό τους- ορισμό για την Τέχνη.

Article featured image
Article featured image

Κάθε χρόνο, στις 15 Απριλίου, τιμάται η Τέχνη και οι εκπρόσωποί της. H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA), με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα, μετά από πρόταση της Τουρκίας. Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο εμβληματικός αναγεννησιακός καλλιτέχνης επελέγη ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανοχής, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο που παίζουν οι διάφορες μορφές Τέχνης στη ζωή μας, ζητήσαμε από καλλιτέχνες στο νησί να ορίσουν την Τέχνη. «Τι είναι Τέχνη για σένα;», ρωτήσαμε, λαμβάνοντας ομολογουμένως απαντήσεις εφάμιλλες της πορείας και της αισθητικής του καθενός από τους ερωτηθέντες.


Κεντρική φωτογραφία: Greg Makamian


hajipieris_2_c.original.jpg

Εκχύλισμα ψυχής που αναβλύζει όταν καταφέρει ο δημιουργός να αγγίξει τη θεία ουσία που βρίσκεται βαθιά μέσα του.

Γιώργος Χατζηπιερής / Τραγουδοποιός





lenia_georgiou @getta.vision.jpg
φωτογραφία: getta.vision


Η τέχνη για μένα σημαίνει να είμαι εγώ.

Κουβαλά πάντα τα συναισθήματα του δημιουργού της, όπου η δημιουργία είναι ο τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας των συναισθημάτων αυτών.

Είναι πολιτική, είτε μιλά για την πολιτική είτε όχι, παίρνει θέση.

Ο καλλιτέχνης είναι ένας αθλητής που πρέπει να προπονείται κάθε μέρα, άλλα ταυτόχρονα και ένας άνθρωπος που δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά.

Νιώθω ευλογία που είμαι σε επαφή με την τέχνη μου και απέραντη ευτυχία που μπορώ να την εξασκώ και να τη δίνω παρακάτω.

Λένια Γεωργίου / Εικαστική Θεραπεύτρια




maria despoina.jpg

Η τέχνη για μένα... Η έκφραση μου, η εκτόνωση των σκέψεών μου. Αυτή που με κάνει να χαμογελώ όταν δημιουργείται απρόσκοπτα και εύκολα το έργο και αυτή που με στεναχωρεί όταν τελείωσε η μέρα και δεν βγήκε το έργο όπως το περίμενα. Το καταφύγιό μου όταν θέλει το μυαλό μου να ξεφύγει και το διάλειμμά μου από αυτά που συμβαίνουν γύρω μου.

Η τέχνη είναι αφύπνιση, είναι η διαφορετική προσέγγιση της κοινωνίας, των προβληματισμών μας. Είναι ο τρόπος που επιλέγουν οι άνθρωποι να μιλήσουν μέσω της δουλειάς τους. Να σου επιστήσουν την προσοχή σε κάτι που πέρασε και δεν το πρόσεξες, σε κάτι ευφάνταστο ή σε κάτι απλώς όμορφο. Να σε ξυπνήσουν και να σε προβληματίσουν. Να σε κάνουν παρατηρητή μιας κατάστασης. Η τέχνη είναι η διαφορετική μάτια της ζωής μας.

Μαρία Δέσποινα Κυριάκου / Εικαστικός





mixalis vr.jpg


Ποίηση;

Η τέχνη που μεταμορφώνει το βαρετό σε ελκυστικό, το καθημερινό σε μεγαλειώδες.

Η απόδειξη πως όταν

ματώνει η Ψυχή δεν στάζει αίμα αλλά λέξεις.

Τέχνη για μένα;

Το μοναδικό φάρμακο που μπορεί να χαρίσει αθανασία.

Μιχάλης Βρυωνίδης / Συγγραφέας




michalis papadopoulos.jpg


ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΗΣ ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΥ: Η ποίηση είναι γεωτρύπανο ύψους χωρίς ζαλάδες αισθηματικότητας.

Μιχάλης Παπαδόπουλος / Ποιητής




ΒΙΚΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (Φωτογραφία Greg Makamian) .jpg
φωτογραφία: Greg Makamian

Για μένα, τέχνη είναι ένα κανάλι το οποίο επέλεξα, για να μπορώ να εκφραστώ πέραν των καθημερινών λέξεων. Είναι ο τρόπος που εκλαμβάνω και διυλίζω τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μου. Και αυτός ο τρόπος έκφρασης είναι επέκταση της προσωπικότητάς μου, η οποία προσωπικότητα είναι ένα συνονθύλευμα των εμπειριών μου ως γυναίκα, ως άνθρωπος, ως μέλος της κοινωνίας που ζω, της κουλτούρας μου, της χώρας μου.

Βίκυ Αναστασίου / Μουσικός




gregoriou.jpg

Τέχνη είναι να μεταφραζεις τα αισθήματα και τα βιώματα σου σε δημιουργία και μέσω των έργων σου να ξυπνάς συναισθήματα και συνειδήσεις. Η Τέχνη δεν έχει όρια, παρά μόνο ο άνθρωπος.

Γιώργος Γρηγορίου / Μουσικός - Τραγουδοποιός




ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ (Φωτογραφία Κυριάκος Χριστοδουλίδης) .JPG
φωτογραφία: Κυριάκος Χριστοδουλίδης

Τέχνη. Τέχνη είναι τα λάθη μου γραμμένα στην ΝΤΟ μινόρε. Τέχνη είναι οι πληγές μου γραμμένες στα... στιχάκια του πρώτου μου single. Τέχνη είναι τα συναισθήματα που θέλω να σας φωνάξω τόσο δυνατά́, που στο τέλος είναι οι πιο όμορφες μελωδίες. Τέχνη για μένα είναι απλά́ η μάνα που με γέννησε!

Γιάννης Μάργαρης / Τραγουδιστής





ΑΛΕΞΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.jpeg


Τέχνη θα έλεγα ότι είναι η συνάντηση του λογικού και του παράλογου.

Αλεξία Νικολάου / Χορεύτρια - Χορογράφος





ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΛΥΚΕΡΙΟΥ.jpg


Το ισχυρότερο «όπλο» έκφρασης και ελευθερίας.

Για μένα τέχνη είναι οτιδήποτε εκφράζει, εμπνέει και προβληματίζει τον κάθε θεατή.

Κύριος σκοπός της είναι να αφυπνίσει ή να αλλάξει κάτι μέσα σου.

Ως digital artist, το σημαντικότερο κομμάτι οποιουδήποτε μου έργου είναι τι μπορεί να σε κάνει να νιώσεις και όχι τι βλέπεις σε αυτό.

Η τέχνη είναι επανάσταση και η επανάσταση είναι για λίγους, όχι για όλους.

Ανδρέας Γλυκερίου (a.k.a ArtDose404) / Digital Artist





ΣΟΥΖΑΝΑ ΠΕΤΡΗ.jpg


Τέχνη, για μένα, είναι ο τρόπος να εκφράσω ό,τι δεν μπορώ να επικοινωνήσω με λέξεις.

Σουζάνα Πετρή / Κεραμίστρια




ΣΕΣΙΛΙΑ ΤΣΕΛΕΠΙΔΗ.jpg

Η Τέχνη είναι για μένα όπως ο αέρας που αναπνέουμε. Απαραίτητη. Τέχνη είναι αυτό που δημιουργείται όταν εκδηλώνεται η γνήσια ανάγκη του καθενός μας για έκφραση και αισθαντικότητα. Είναι αυτό το υλικό ή άυλο που ενεργοποιεί όλα μας τα κύτταρα και τις αισθήσεις, αυτό που μας συγκινεί, μας ανατριχιάζει, μας αλλάζει την ψυχή, μας ομορφαίνει.

Σεσίλια Τσελεπίδη / Σχεδιάστρια Χώρου, Φωτισμού και Πειραματικών Πλατφόρμων





ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΡΗ (Φωτογραφία Χάρης Παναγιώτου).jpg
φωτογραφία: Χάρης Παναγιώτου


Δεν ξέρω αν μπορώ να ορίσω την τέχνη με τρόπο αφαιρετικό. Ίσως δεν της αξίζει κιόλας. Γιατί έχει μέσα της τόσους ανθρώπους. Είναι σαν το μελίσσι. Άντε πες ότι ορίζεις τι είναι το μελίσσι. Τι να το κάνεις αν οι μέλισσες έχουν φύγει. Και το θέμα δεν σταματά εκεί. Οι μέλισσες είναι πολλές. Κάθε μία διανύει διαφορετικές αποστάσεις κάθε μέρα, βρίσκει διαφορετικό λουλούδι, παράγει διαφορετική ποσότητα μελιού (μπορεί και ποιότητα αλλά δεν είμαι μελισσοκόμος για να είμαι και σίγουρη). Κάθε μέλισσα γράφει εν αγνοία της (υποθέτω) μια διαφορετική καθημερινή ιστορία. Αν μπορούσαμε να δούμε τις διαδρομές των μελισσών ενός μελισσιού, σαν ένα ίχνος ή μια διακεκομμένη γραμμή. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ό,τι κι αν κάνει η κάθε μέλισσα, μικρότερη, μεγαλύτερη, δυνατή ή λιγότερο δυνατή, νεότερη ή γηραιότερη, το τελικό αποτέλεσμα είναι το θαύμα του μελιού. Κάπως έτσι σκέφτομαι την τέχνη αυτό το ηλιόλουστο πρωινό που κάθισα να απαντήσω στην ερώτησή σου….

Μαρίνα Κατσαρή / Αφηγήτρια / Θεατροπαιδαγωγός





ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ .jpg


Κατά την προσωπική μου άποψη η λέξη Τέχνη αποτελεί έναν κώδικα επικοινωνίας μεταξύ του ανθρώπου-καλλιτέχνη και του ανθρώπου-θεατή. Η Τέχνη γεννιέται από τη στιγμή που μια έκφραση συναισθήματος ή συναισθημάτων μετατρέπεται σε ένα δημιούργημα, συνήθως οπτικό ή ακουστικό με σκοπό να προκαλέσει δημιουργία συναισθημάτων σε αυτόν που την βλέπει ή την ακούει. Τέτοιου είδους Τέχνες είναι η Μουσική, η Ζωγραφική, η Γλυπτική, η Χαρακτική, η Αρχιτεκτονική, η Ποίηση, το Θέατρο, ο Χορός, ο Κινηματογράφος και τέλος η Φωτογραφία.

Ως φωτογράφος τοπίου, θα σταθώ στο τι εστί Φωτογραφική Τέχνη. Τα λόγια δύο αείμνηστων φωτογράφων θα παραθέσω προς απάντηση στα πιο πάνω. Όταν ρωτήθηκε κάποτε ο Αμερικανός φωτογράφος τοπίου Ansel Adams για το τι είναι η Φωτογραφία και κατ’ επέκταση Φωτογραφική Τέχνη απάντησε: Για να δημιουργήσει κάποιος Τέχνη μέσα από μια φωτογραφία, πρέπει να ενσωματώσει σε αυτή όλη τη μουσική που άκουσε, όλους τους ανθρώπους που αγάπησε, όλα τα βιβλία που διάβασε και γενικότερα όλη τη ζωή που έζησε.

Τελειώνοντας, σας παραθέτω τα σοφά λόγια του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα, ο οποίος όταν ρωτήθηκε πότε η Φωτογραφία θεωρείται Τέχνη απάντησε: Όταν κάποιος μπορέσει να μετατρέψει τη Φωτογραφία σε Μουσική, τότε το τελικό του δημιούργημα είναι Τέχνη.

Πέτρος Νικολαΐδης / Φωτογράφος Τοπίου




VIVIANNA GIANNAKI .jpg


Η Τέχνη για μένα είναι μια ευκαιρία για ανάσταση.

Ένας δρόμος προς την άδολη αγάπη, τα βαθιά αισθήματα και το μοίρασμα.

Μια πύλη για την είσοδο στην ενέργεια της ζωής.

Ένας ευλογημένος δρόμος.

Vivianna Giannaki / Vocalist (Soprano)





ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

*Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown η CITY είχε ζητήσει από ανθρώπους του Πολιτισμού να γράψουν κάτι για τη σημαντικότητα των Τεχνών, γενικότερα αλλά και ειδικά σε περιόδους δύσκολες όπως αυτή που διανύουμε όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία...

Το κείμενο του Ηθοποιού Βαλεντίνου Κόκκινου

Το κείμενο του Σκηνοθέτη, Θεατρικού Συγγραφέα και Σεναριογράφου Άδωνη Φλωρίδη

Το κείμενο της Γενικής Διευθύντριας του Θεάτρου ΡΙΑΛΤΟ Γεωργίας Ντέτσερ

Το κείμενο του Ζωγράφου Κίκου Λανίτη

Το κείμενο της Ηθοποιού Πόπης Αβραάμ

Το κείμενο της Θεατρολόγου - Επικοινωνιολόγου Μαρίνας Μαλένη

Το κείμενο του Σκηνοθέτη - Σεναριογράφου Ανδρέα Κυριάκου

Το κείμενο του Προέδρου του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής Δρ Λεωνίδα Γαλάζη

Το κείμενο της Ηθοποιού Μάρας Κωνσταντίνου

Το κείμενο του Γλύπτη Αλέξανδρου Γιωρκάτζιη

Το κείμενο του Μουσικού Αντώνη Αντωνίου

Το κείμενο της Μουσικού Έλλης Μιχαήλ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ