Ψυχολογία
15 άτομα προσπαθούν να θυμηθούν ποιος ήχος/θόρυβος τους ενοχλεί περισσότερο
Ενδεικτικά αναφέρουμε το ξυπνητήρι, το τρίξιμο, το «ποφύσημα»…
Κεντρική Φωτογραφία: iStock
Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου έχει χαρακτηριστεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Ο θόρυβος (ανεξαρτήτως σύνθεσης και προέλευσης) ιεραρχείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα άνεσης. Μάλιστα, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη στην κατάταξη της επικινδυνότητας των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.
Με αφορμή λοιπόν τη Διεθνή Ημέρα κατά του Θορύβου, ζητήσαμε από τους αναγνώστες μας να μας απαντήσουν στην ερώτηση «Ποιος είναι ο θόρυβος που σας ενοχλεί/εκνευρίζει περισσότερο;». Μοιραζόμαστε μαζί σας τις απαντήσεις, με κάποιες από τις οποίες μάλιστα μπορούμε να ταυτιστούμε.
- Η εισαγωγή του τραγουδιού των U2, The Miracles (of Joey Ramone). Είναι ο ήχος αφύπνισης στο κινητό μου. Νομίζω μου σπάζει λίγο περισσότερο τα νεύρα κάθε μέρα που περνά!
- Ο ήχος του ποφυσήματος!
- Το ρούφημα του καφέ τζιαι της σούππας.
- Ο ήχος που κάμνει το μιξερούι του φραπέ πρωί ξημέρωμα. Ήταν ένας που τους βασικούς λόγους που το εγύρισα σε freddo espresso.
- Ανατριχιάζω και εκνευρίζομαι ταυτόχρονα μόνο που σκέφτομαι τον ήχο που κάνει η κιμωλία πάνω στον πίνακα.
6. Όταν κάποιος ρουφάει την μύξα του αντί να την φυσήξει…
7. Ο ήχος του μαρκαδόρου.
8. Ενοχλεί με πολλά να μιλώ με κάποιον στο τηλέφωνο τζαι να τον ακούω να μασά άνενοιας... μασώντας μαζί τζαι τες μισές λέξεις που λαλεί.
9. Ασφαλτόστρωση αυτοκινητόδρομου στα 100m από το παράθυρο. Η μάλλον...ναι, νύχια σε σχολικό μαυροπίνακα (κιμωλίας).
10. Το ακόνισμα μαχαιριού.
11. Οτιδήποτε τρίζει. Το ψυγείο, το ταμπλό του αυτοκινήτου, τα δόντια κάποιου που τζοιμάται…
12. Το να ρουφάς όλα τα φαγητά... από σούπα μέχρι και σαλάτα και γενικά να τρώει κάποιος με ήχους.
13. Το κουνούπι μες στο δωμάτιο τη νύχτα φαντάζομαι εν εκτός συναγωνισμού, σωστά;
14. Αν δεν σου έτυχε να είσαι σταματημένος σε φώτα η ώρα 12 το μεσημέρι και να έρχεται κάποιος δίπλα σου με λαϊκούρες στη διαπασών, δεν μπορείς να μιλάς για θόρυβο.
15. Τίποτε πιο σπαστικό που το τικ τοκ του αναλογικού ρολογιού τη νύχτα.
Η ενόχληση που νιώθει κάποιος από συγκεκριμένους ήχους ενδεχομένως συνδέεται με μια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται misophonia. Πρόκειται για μία νευρολογική διαταραχή που προκαλεί απέχθεια ή ακόμα και φόβο στον ήχο που προκύπτει από συγκεκριμένες καταστάσεις. Ουσιαστικά, μιλάμε για μία διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος και προκαλείται από τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στα συγκεκριμένα ακουστικά ερεθίσματα. Στα άτομα που πάσχουν από misophonia, οι ήχοι αυτοί προκαλούν αποστροφή, θυμό ή ακόμα και μια ελάχιστου βαθμού κρίση πανικού.
To 15% των Κυπρίων υποφέρει από τον θόρυβο των γειτόνων και του δρόμου
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Eurostat, το 2019, το 17,3% του πληθυσμού της ΕΕ και το 15,4% της Κύπρου ανέφερε ότι υπέφερε από θόρυβο από τους γείτονές ή από τον δρόμο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Μάλιστα, το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο για όσους ζουν σε πόλεις (24,1%) από ό,τι για εκείνους στις αγροτικές περιοχές (10,4%).
Το ποσοστό των ατόμων που επηρεάζονται από θόρυβο είναι υψηλότερο για τα άτομα με ηλικία κάτω των 65 ετών (25,2%) από ό, τι για άτομα άνω των 65 ετών (14,9%).
Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2019, πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με θόρυβο από τους γείτονές τους ή τον δρόμο. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Μάλτα (28,3%), τις Κάτω Χώρες (26,6%) και τη Γερμανία (26,1%), ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία (22,7%), το Λουξεμβούργο (20,2%) και η Δανία (20,1%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Κροατία, την Εσθονία και την Ιρλανδία (από 8,2%), τη Βουλγαρία (8,9%), την Ουγγαρία (9,7%) και τη Σλοβακία (10,5%). Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ήταν 19,6% το 2018 και έπεσε στο 15,4% το 2019. Στην Ελλάδα το ποσοστό ήταν 19,7% το 2019, από 19,3% το 2018.