Ακόμα και οι κάρτες σου μπορούν να σώσουν τον πλανήτη

Μιλάμε μάλιστα για εξοικονόμηση τουλάχιστον 20 χλμ πλαστικού τον χρόνο, από μία και μόνο τράπεζα στην Κύπρο!

Article featured image
Article featured image

Όταν αναφερόμαστε σε όρους όπως προστασία του περιβάλλοντος, οικολογική συνείδηση, οικολογικό αποτύπωμα, κλιματική αλλαγή κλπ, πλέον δεν το κάνουμε εννοώντας μια εφήμερη μόδα (όπως ίσως πιστεύαμε ότι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια) αλλά γιατί πρόκειται για μια αναγκαιότητα.

Ο πλανήτης κινδυνεύει και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Η υπερθέρμανση είναι το αποτέλεσμα του λάθος μοντέλου που ακολουθήθηκε τον προηγούμενο αιώνα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ένα πρόβλημα για το οποίο όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά πρέπει και μπορούμε να δουλέψουμε μεθοδικά έτσι ώστε να το επιλύσουμε.

Έχοντας αισίως κατανοήσει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ο «πράσινος» τρόπος σκέψης και δη η πράσινη ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος, ηθικά αλλά και περιβαλλοντικά, προς αυτή την κατεύθυνση. Πλέον, κάθε μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να είναι εξίσου ευεργετικό για το περιβάλλον και την οικονομία, χωρίς η πλάστιγγα να γέρνει σε καμιά περίπτωση στον δεύτερο παρονομαστή και να επιβαρύνει τον πρώτο, όπως προφανώς συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Με αυτά ως δεδομένα, ότι δηλαδή το περιβάλλον μετράει και πρέπει να είναι για όλους μας πρώτη προτεραιότητα, είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί αναλαμβάνουν περιβαλλοντική δράση, ακόμα και με τρόπους που δεν υποψιαζόσουν ότι μπορούν να το κάνουν.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι αυτό της Ελληνικής Τράπεζας. Όντας πρωτοπόρος σε θέματα περιβάλλοντος, σκοπεύει να εκδώσει οικολογικές κάρτες στο προσεχές διάστημα, χρησιμοποιώντας υλικά από τον Κατάλογο Βιώσιμων Υλικών της Mastercard (Mastercard Sustainable Materials Directory). Αυτό της παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί 82% λιγότερο PVC σε κάθε κάρτα, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρεί ανεπηρέαστη στην εμπειρία του καταναλωτή, ενώ με αυτό την κίνηση θα εξοικονομούνται πέραν των 20 χλμ. πλαστικού ετησίως. Και αυτός προφανώς είναι ένας διόλου ευκαταφρόνητος όγκος πλαστικού, που υπό άλλες συνθήκες θα επιβάρυνε το περιβάλλον.

Παράλληλα, η Ελληνική Τράπεζα γίνεται η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που εντάσσεται στο δίκτυο Priceless Planet Coalition της Mastercard. Στην ουσία, πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν τραπεζικά ιδρύματα και οργανισμοί από όλο τον κόσμο, όπως οι HSBC, Barclays, Finix, Frank Green, και Scotiabank. Σκοπός του Priceless Planet Coalition είναι να συντονίσει σε μία κοινή πλατφόρμα τις περιβαλλοντικές δράσεις καταναλωτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εμπόρων και πόλεων, με απώτερο στόχο να ενισχύσει τα αποτελέσματα και τον θετικό αντίκτυπο των δράσεών τους.

Ως πρώτο βήμα, η πρωτοβουλία Priceless Planet Coalition έχει δεσμευτεί να φυτέψει 100 εκατομμύρια δέντρα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το δίκτυο θα ενθαρρύνει, επίσης, τους καταναλωτές να υιοθετήσουν οικολογικά βιώσιμες συνήθειες.



Δες εδώ πώς μπορείς να βάλεις κι εσύ το λιθαράκι σου με μια συμβολική εισφορά, έτσι ώστε σε πέντε χρόνια από σήμερα να είναι καλύτερος ο πλανήτης που μας φιλοξενεί.





«Στην Ελληνική Τράπεζα, κατανοούμε ότι ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι κάτι παραπάνω από μια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Αποτελεί δέσμευση και πρόκληση την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Ως εκ τούτου, κρίνουμε επιβεβλημένο να συμμετέχουμε σε δράσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και συγχρόνως να υιοθετήσουμε έναν τρόπο λειτουργίας πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον». -Γιώργος Σκλάβος, Επικεφαλής της Υπηρεσίας Εταιρικής Επικοινωνίας και Ταυτότητας στην Ελληνική Τράπεζα

«Όταν ήρθε η ώρα να επανασχεδιάσουμε το χαρτοφυλάκιο των καρτών μας, αποφασίσαμε να κάνουμε τη διαφορά και να επικεντρωθούμε σε κάτι που πραγματικά έχει σημασία. Για εμάς, αυτό είναι το περιβάλλον, από όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς. Επιπλέον, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με τη Mastercard και συμμετέχουμε στο δίκτυο Priceless Planet Coalition». -Κλείτος Λεωνή, Διευθυντής Υπηρεσίας Καρτών στην Ελληνική Τράπεζα

«Στη Mastercard πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία του πλανήτη, καθώς η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτυγχάνεται εις βάρος του πλανήτη. Η Mastercard ενδιαφέρεται για τον πλανήτη και είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που το ίδιο πιστεύει και η Ελληνική Τράπεζα, την οποία με χαρά υποδεχόμαστε στο δίκτυο Priceless Planet Coalition. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε και να δώσουμε το παράδειγμα για να προστατέψουμε τον πλανήτη». -Άσπα Παλημέρη Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ