Πανεπιστήμιο Frederick: Η 13η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Σε συνδιοργάνωση με το Βιβλιοπωλείο Rivergate, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος της IBBY.

Article featured image
Article featured image

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 27 Μαρτίου η 13η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick και το Βιβλιοπωλείο Rivergate, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. H Ημερίδα ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε ειδικά για την εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας.


Με θέμα «Ιστορίες να ονειρεύεσαι… Τα παραμύθια ‘αγγίζουν’ τις Καλές Τέχνες: Αρχιτεκτονική, Ζωγραφική, Θέατρο, Λογοτεχνία, Μουσική, Χορός», η Ημερίδα άνοιξε με εισήγηση της εικαστικού, παιδαγωγού και καθηγήτριας τέχνης, κας Δέσπως Φρειδερίκου με τίτλο «Ένα ταξίδι μέσα από την Τέχνη και την Λογοτεχνία». Ακολούθησαν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια που σκοπό είχαν να αναδείξουν τη σχέση του κόσμου της λογοτεχνίας και των καλών τεχνών από τους γνωστούς συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Λιάνα Δενεζάκη, Μάρω Θεοδωράκη, Μαριλένα Καββαδά, Άννα Κουππάνου και Θοδωρή Παπαϊωάννου. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι διακεκριμένοι συγγραφείς πρότειναν τρόπους δημιουργικής αξιοποίησης των λογοτεχνικών βιβλίων στη σχολική τάξη. Συγκεκριμένα, το εργαστήρι της Λιάνας Δενεζάκη καλούσε τους/τις εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν τη δική τους έκθεση με ζωγραφικούς πίνακες που θα αφηγούνταν διαφορετικές ιστορίες. Η αρχαία ελληνική μυθολογία στη σύγχρονη τέχνη ήταν το θέμα του εργαστηρίου του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, ενώ η Μάρω Θεοδωράκη παρουσίασε ένα εργαστήρι που κινήθηκε ανάμεσα στη γλώσσα, την αφήγηση, το παραμύθι και τη μουσική. Η συγγραφέας και χορογράφος Μαριλένα Καββαδά έστησε ένα παιχνίδι γεμάτο χορούς και τραγούδια και καθοδήγησε τους/τις εκπαιδευτικούς στη δημιουργία ενός μιούζικαλ ενώ η Άννα Κουππάνου εστίασε στις τέχνες της εικονογράφησης και του λόγου και στη μαγεία που προκύπτει όταν αυτές συνδημιουργούν μια ιστορία. Τέλος, ο Θοδωρής Παπαϊωάννου στο δικό του εργαστήρι καθοδήγησε τους συμμετέχοντες στην εξερεύνηση της σχέσης της φύσης με όλες τις μορφές τέχνης, μέσα από την οποία προκύπτουν πολλές δημιουργικές δραστηριότητες εντός και εκτός τάξης.


Την Ημερίδα τίμησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, κα Ζέττα Μακρή, μέσω χαιρετισμού που απέστειλε και αναγνώστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Η Υφυπουργός ανέφερε σχετικά: «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε στην 13η ημερίδα, στην 13η παρουσία μιας πολιτιστικής σύμπραξης που έγινε θεσμός στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κύπρου και, φέτος, για πρώτη φορά υποδεχόμαστε τον θεσμό αυτό στην Ελλάδα. Αγκαλιάζουμε και προωθούμε τις δράσεις που στοχεύουν στην πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των παιδιών και ενθαρρύνουμε το σχολικό περιβάλλον να υλοποιεί και να προβάλλει τέτοιες πρωτοβουλίες.» Η Υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ο ιδανικός τόπος για να ‘φυτέψουμε’ τους σπόρους της φιλαναγνωσίας, της αγάπης προς τις τέχνες και τα γράμματα, του γνήσιου ενδιαφέροντος για τον πολιτισμό. Και να δούμε αυτούς τους σπόρους να ευδοκιμούν σε γόνιμο έδαφος, να αναπτύσσονται, να μεγαλώνουν και να δίνουν καρπούς!»


Χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, κα Βασιλική Νίκα: «Οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν έμπνευση και ιδέες για να τις μεταφέρουν στην τάξη και να τις μοιραστούν με τους μαθητές τους γιατί όλα αυτά τα σεμινάρια και εργαστήρια έχουν αξία όταν μπορούμε να εμπλουτίζουμε τις εκπαιδευτικές, διδακτικές αποσκευές μας και να φτάνουν σε τελικούς αποδέχτες. Ευχόμαστε να είναι μια δημιουργική αρχή και σύντομα να βρεθούμε από κοντά. Χρειαζόμαστε πολύ τις ιστορίες για να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε.»


Την Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, αναφέροντας ότι ο πολυετής θεσμός των Ημερίδων Παιδικής Λογοτεχνίας είναι ιδιαίτερα πετυχημένος καθώς έχει αγκαλιαστεί θερμά από την εκπαιδευτική κοινότητα της Κύπρου με ισχυρό αντίκτυπο στον διάλογο για τη θέση της λογοτεχνίας στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Αυτό ευελπιστούμε να πετύχουμε και στην Ελλάδα. Ελπίζουμε η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας να καταστεί θεσμός και να διοργανωθεί και με φυσική παρουσία στο μέλλον. Στόχος μας είναι, μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση, εσείς οι εκπαιδευτικοί, φεύγοντας, να νιώσετε ανανεωμένοι, να εμπνευστείτε και να πάρετε πίσω μαζί σας στις τάξεις σας νέες ιδέες, να πάρετε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τη χαρά του παιδικού βιβλίου», είπε. Ο Πρύτανης εξήρε, επίσης, την άψογη συνεργασία του Πανεπιστημίου Frederick με την ελληνική πολιτεία γενικότερα και με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ειδικότερα, αλλά και τη στενή συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.


Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, επίσης, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου. «Η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια που διοργανώνουμε τις ημερίδες στην Κύπρο μάς έδειξε ξεκάθαρα πόσο πολλή ανάγκη υπάρχει γι’ αυτές τις ’μαγικές συναντήσεις’, όπως τις αποκαλώ, μεταξύ συγγραφέων και εκπαιδευτικών. Με αυτή την ημερίδα ξεκινούμε ένα όμορφο ταξίδι για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που θα δώσει την ευκαιρία σε όσους συνταξιδέψουν μαζί μας να ζήσουν αυτά τα ξεχωριστά πρωινά του Σαββάτου που όλοι εμείς βιώνουμε από το 2014».


Από την πλευρά της, η Αίγλη Τούμπα από το Βιβλιοπωλείο Rivergate, με την οποία το Πανεπιστήμιο Frederick συνεργάζεται γι’ αυτό τον πολυετή λογοτεχνικό θεσμό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν σχεδιάζουμε μια ημερίδα, μετρά πίσω της περίπου έξι μήνες δουλειάς, δεκάδες μέιλ, τηλεφωνήματα, συναντήσεις, αλλαγές, πειράγματα, αγάπη για το παιδικό βιβλίο και πολλά χαμόγελα. Σήμερα, ακόμα ένας λόγος για να χαμογελάμε είναι η παρουσία των δεκάδων εκπαιδευτικών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Θάσο, την Κω, τις Σέρρες, τις Σπέτσες, την Καρδίτσα, τα Ιωάννινα, τη Σαλαμίνα, τη Χίο, τη Ναύπακτο, την Καλαμάτα και αλλού, που έκαναν ένα ακόμα όνειρό μας πραγματικότητα: να φτάσουν οι ‘Ιστορίες’ μας και εκτός συνόρων.»


Στη διάρκεια της Ημερίδας έγινε αναφορά σε μια σημαντική συνεργασία του Πανεπιστημίου Frederick με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο, ο οποίος συμμετέχει στις Ημερίδες Παιδικής Λογοτεχνίας από την πρώτη χρονιά. Ο γνωστός συγγραφέας έγραψε ένα παιδικό βιβλίο που εικονογραφήθηκε στο πλαίσιο διαγωνισμού μεταξύ φοιτητών του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick και οι πωλήσεις του οποίου θα βοηθήσουν να ενισχυθεί το ταμείο υποτροφιών για φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στις 24 Απριλίου 2021.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ