Στην Κύπρο θα επιχορηγείται η αγορά προστατευτικού εξοπλισμού για μοτοσικλετιστές

Τι συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας για θέματα που αφορούν τους μοτοσικλετιστές.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Harley-Davidson / Unsplash


To Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη χθεσινή (Τετάρτη 12 Μαΐου) έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου και με τη συμμετοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Έμιλυς Γιολίτη.

Στο επίκεντρο της συνεδρίας ήταν τα θέματα οδικής ασφάλειας που αφορούν τους μοτοσικλετιστές, μετά και από τις πρόσφατες οδικές συγκρούσεις, όπου έχασαν τη ζωή τους 6 μοτοσικλετιστές. Αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτή καμία απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός στο οδικό δίκτυο, ο κ Καρούσος επεσήμανε ότι ο απώτερος στόχος είναι οι μηδενικοί θάνατοι και τραυματισμοί από οδικές συγκρούσεις.

Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στις πρόσφατες επαφές τους με συνδέσμους και λέσχες μοτοσικλετιστών και διαβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συναντήσεις αυτές, ώστε να συζητήσουν με όλα τα οργανωμένα σύνολα τα θέματα οδικής ασφάλειας που απασχολούν τους μοτοσικλετιστές. Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι «οι μοτοσικλετιστές γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιες δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλειά τους».


Επισήμαναν ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 βασίζεται στο Ασφαλές Σύστημα το οποίο επιδιώκει, παράλληλα με τη λήψη μέτρων για περιορισμό της πιθανότητας οδικής σύγκρουσης, τη δημιουργία συνθηκών ώστε να αποτρέπονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί σε περίπτωση σύγκρουσης. Στο εν λόγω σχέδιο έχουν καθοριστεί συγκεκριμένοι στόχοι που επικεντρώνονται στην ασφαλή χρήση των μηχανοκίνητων δίκυκλων, τους οποίους το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας προωθεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις εισηγήσεις των μοτοσικλετιστών.


Στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται δράσεις προς την κατεύθυνση της σωστής εκπαίδευσης, της εξασφάλισης ορατότητας, την αμυντική οδήγηση, τις νομοθεσίες που βοηθούν στην προστασία των μοτοσικλετιστών, την αναβάθμιση της εξέτασης για απόκτηση άδειας οδήγησης και το συνεχή διάλογο με οργανώσεις μοτοσικλετιστών.


Οι υπουργοί Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη και οι ηγεσίες των οργανωμένων μοτοσικλετιστών, συζήτησαν επίσης τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων οδικής ασφάλειας που οι μοτοσικλετιστές επεσήμαναν και λήφθηκαν αποφάσεις για την τροχιοδρόμηση από κοινού συγκεκριμένων δράσεων.

Θεωρώντας την οδική ασφάλεια ως ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί µόνο µέσω συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, οι συµµετέχοντες συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στα παρακάτω:

Στην ανάγκη χρήσης εξοπλισμού ασφαλείας και συνεχούς εξειδικευμένης εκπαίδευσης, στην αναθεώρηση των διαδικασιών εξασφάλισης άδειας οδήγησης, στη βελτίωση των υποδομών και στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία που έχει η αμυντική οδήγηση, στην ενίσχυση των νομοθεσιών που βοηθούν στην προστασία των μοτοσικλετιστών, στην βελτίωση της εξέτασης για απόκτηση άδειας οδήγησης και στην συνέχιση του διαλόγου με οργανώσεις μοτοσικλετιστών.


Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανέφερε ότι, σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα των μοτοσικλετιστών και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα εντοπιστούν, καταγραφούν και επιδιορθωθούν άμεσα τα προβληματικά σημεία του οδικού δικτύου που δύναται να αποτελέσουν αιτία οδικών συγκρούσεων για τους μοτοσικλετιστές.


Ο κ. Καρούσος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα δοθούν κίνητρα μέσω των οποίων θα επιχορηγείται η αγορά προστατευτικού εξοπλισμού, όπως κράνος και μπουφάν με αερόσακο. Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του «Φιλελεύθερου», η επιδότηση της αγοράς αφορά όλους τους νέους μοτοσυκλετιστές, αμέσως μετά την εξασφάλιση άδειας οδηγού για μηχανές μεγάλου κυβισμού. Η απόφαση θα εφαρμοστεί μέσα στο επόμενο τετράμηνο και θα εξασφαλιστεί κονδύλι από το υπουργείο Μεταφορών.


Επιπρόσθετα, ο κ. Καρούσος τόνισε ότι, για την απόκτηση άδειας οδηγού θα ενταχθεί στην εκπαιδευτική / εξεταστέα ύλη για απόκτηση άδειας οδηγού αυτοκινήτου ειδικό κεφάλαιο που να αφορά στους μοτοσικλετιστές και τους ποδηλάτες. Επεσήμανε ότι σε συνεργασία με την Αστυνομία έχουν ετοιμαστεί οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες. Οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στην υποχρέωση κατοχής κανονικής άδειας οδήγησης αντί της μαθητικής σε σχέση με την οδήγηση μοτοσικλέτας για επαγγελματικούς σκοπούς, καθώς επίσης στον καθορισμό και σμίκρυνση της επιτρεπόμενης χρονικής περιόδου για οδήγηση μοτοσυκλέτας με μαθητική άδεια οδήγησης που εμπίπτει στην κατηγορία Α1 (μέχρι 125cc).


Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Γιολίτη ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί η προώθηση μέτρων για αντιμετώπιση της ύπαρξης αριθμού ακινητοποιημένων και μη εγγεγραμμένων μοτοσικλετών στο οδικό δίκτυο μέσα από στοχευμένους ελέγχους, την πραγματοποίηση διαλέξεων στα στρατόπεδα καθώς και τον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων οδικής ασφάλειας που υπάρχουν στον τομέα των υπηρεσιών κατ’ οίκον παράδοσης και ταχυμεταφορών.

Η κα. Γιολίτη τόνισε ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού για το σύνολο των θεμάτων της οδικής ασφάλειας, μέσα από διαδικτυακές διαλέξεις, αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και δημιουργία ενημερωτικών βίντεο από την Αστυνομία Κύπρου. Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν με σκοπό την εντονότερη συμπερίληψη των θεμάτων που αφορούν τους μοτοσικλετιστές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ