H ισότητα των φύλων προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο Frederick
Παρουσίαση των καλών πρακτικών του Πανεπιστημίου στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Δευτέρα 17 Μαΐου 2021
3
λεπτά
Τις καλές πρακτικές και δράσεις που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Frederick για την προώθηση και ενίσχυση της ισότητας των φύλων παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου. Η παρουσίαση έγινε στη διάρκεια της 16ης Συνάντησης της Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει η Κύπρος μετά την εκλογή της εθνικής αντιπροσώπου της χώρας, Δρα Αραβέλλας Ζαχαρίου.
Η τοποθέτηση της Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick αποτέλεσε την κεντρική παρουσίαση στη συζήτηση για τα θέματα ισότητας των φύλων (Στόχος 5 στην Ατζέντα 2030 με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε) με στόχο την προώθησή τους τόσο στο θεσμικό πλαίσιο της κάθε χώρας αλλά και την ενίσχυσή τους μέσα από διμερείς και περιφερειακές συνεργασίες. Η κα Φρειδερίκου αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους, μέσα από την Ανώτερη Εκπαίδευση, προωθούνται πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενδυνάμωση και στήριξη των νέων γυναικών και ειδικότερα στο πώς το Πανεπιστήμιο Frederick ως ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηγείται σημαντικών πρωτοβουλιών για τους στόχους της αειφορίας, στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας τις νεαρές γυναίκες σε θέματα σπουδών και εργασίας.
Κατά την τοποθέτησή της με τίτλο “Sustainable Development Goals – Frederick University: Re-imagining the Future”, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick αναφέρθηκε στην προσήλωση του Πανεπιστημίου στα θέματα φύλων ως κύρια προτεραιότητα και στις δράσεις που υλοποιεί για την προώθηση και ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων μέσα από τη διδασκαλία και τη μάθηση, την έρευνα, αλλά και την ίδια τη δομή και λειτουργία του Πανεπιστημίου. «Τα τελευταία 15 χρόνια, το Πανεπιστήμιο Frederick πραγματοποιεί σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια και εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών στα θέματα φύλου. Θεωρούμε πως έχουμε ρόλο ως Πανεπιστήμιο να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την επίτευξη της ισότητας των φύλων και να συμβάλουμε στον τερματισμό των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών όπου κι αν βρίσκονται» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Φρειδερίκου. Κατά την τοποθέτησή της, η κα Φρειδερίκου αναφέρθηκε στη βραβευμένη εκστρατεία που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Frederick με τίτλο “Healthy Relationships”, η οποία ήταν βασισμένη στο -συχνό μεταξύ φοιτητών- φαινόμενο του Dating Violence. Σημείωσε ακόμη τη διαχρονική συνεργασία του Πανεπιστημίου Frederick με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς για τη στήριξη θυμάτων σωματεμπορίας και τις υποτροφίες που το ίδιο παρέχει σε θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ κάλεσε την Επιτροπή να εστιάσει στο πρόβλημα της σωματεμπορίας γυναικών και κοριτσιών το οποίο θα γίνει πιο έντονο τα επόμενα χρόνια αφού, από την έναρξη της πανδημίας, επιπλέον 47 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο αναμένεται να καταλήξουν σε ακραία φτώχεια. Η εμπορία προσώπων τρέφεται και ευδοκιμεί με τη φτώχεια και την ευαλωτότητα, είπε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Πανεπιστήμιο Frederick προσκλήθηκε για την κεντρική παρουσίαση, μετά από αξιολόγηση που έγινε με βάση τις παρουσιάσεις που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Αειφόρο Ανάπτυξη για τα θέματα ισότητας των φύλων. Η Επιτροπή αποτελεί τον περιφερειακό μηχανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τη διαμόρφωση των πολιτικών και εργαλείων στα θέματα Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Στο διήμερο των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε υβριδική μορφή στις 10-11 Μαΐου, συμμετείχαν εθνικοί αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των 56 χωρών που συμμετέχουν στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αλλά και διεθνείς οργανισμοί και μηχανισμοί όπως η UNESCO, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μεσογειακή Επιτροπή, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και άλλοι θεσμοί που διαμορφώνουν πολιτικές στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.