Φωτογραφία: Jan Kopřiva / Unsplash
Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου υιοθετεί τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1) καθώς και άλλων οργανισμών που ασχολούνται με τον θηλασμό όπως την Ακαδημία Ιατρικής του Θηλασμού (Academy of Breastfeeding Medicine) (2) όπως οι θηλάζουσες μητέρες λάβουν το εμβόλιο κατά του COVID19 χωρίς διακοπή του μητρικού θηλασμού για προστασία του εαυτού τους και της κοινότητας.
Τα εμβόλια κατά του COVID19 που έχουν λάβει έγκριση για χορήγηση στην Κύπρο (Ευρωπαϊκή Ένωση) είναι τα εξής: Pfizer και Moderna (με τη τεχνολογία εισαγωγής mRNA του ιού) και Astra Zeneca και Johnson (κλασική τεχνολογία εισαγωγής DNA ιού μέσω αδενοϊών). Κανένα από τα αδειοδοτούμενα εμβόλια δεν έχει δοκιμαστεί σε θηλάζουσες μητέρες κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών – μια πρακτική που είναι συνηθισμένη στις κλινικές δοκιμές εμβολίων ή φαρμάκων αφού οι θηλάζουσες θεωρούνται ειδικός πληθυσμός.
Παρόλα ταύτα σε πολλές χώρες του κόσμου και με βάση τις συστάσεις των ειδικών οργανισμών, το εμβόλιο προσφέρθηκε στις θηλάζουσες μητέρες, αφού κανένα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν περιέχουν ζωντανό ιό οπότε και δεν αναμένεται να υπάρχει σημαντική έκκριση συστατικών του εμβολίου στο μητρικό γάλα με οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στο βρέφος.
Τα πρώτα δεδομένα από τη χρήση εμβολίων κατά του κορωνοϊού της τεχνολογίας mRNA σε θηλάζουσες στο Ισραήλ, επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του εμβολίου στις θηλάζουσες μητέρες και τα βρέφη τους. Τα πρώτα αυτά δεδομένα δείχνουν επίσης τη παρουσία αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού στο μητρικό γάλα των εμβολιασμένων θηλάζουσων, που θα μπορούσαν δυνητικά να προστατεύσουν το βρέφος (3). Σε αυτή τη φάση όμως δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο εμβολιασμός της μητέρας προστατεύει το βρέφος από κορωνοϊό.
Όσο αφορά στα εμβόλια της τεχνολογίας του αδενοϊού (Astra Zeneca, Johnson), μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δημοσιευμένα δεδομένα. Όμως τα εμβόλια αυτά σε σχέση με τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, χρησιμοποιούν τεχνική και υλικά που είναι πιο «κλασικά» στην κατασκευή εμβολίων, οπότε και αναμένεται να είναι εξίσου ασφαλή (4).
Συμπερασματικά να αναφέρουμε ότι ο ΠΟΥ αλλά και άλλοι διεθνής οργανισμοί που ασχολούνται με θέματα υγείας μητέρας και παιδιού, συνιστούν τη χορήγηση εμβολίου κατά του COVID19 στις θηλάζουσες μητέρες χωρίς τη διακοπή του θηλασμού. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από χώρες που χορήγησαν το εμβόλιο στις θηλάζουσες, επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του, τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος και δείχνουν ότι υπάρχει και η πιθανότητα προστασίας του βρέφους μέσω των αντισωμάτων στο μητρικό γάλα.
Τέλος, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου στηρίζει τη θέση της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου και της Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου όπως έγκυες και τα ζευγάρια τα οποία επιθυμούν να τεκνοποιήσουν εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.
Αναφορές:
(1). World Health organisation: Safety surveillance of COVID-19 vaccines in pregnant and breastfeeding women. April 2021 (https://www.who.int/.../safety-surveillance-of-covid-19...)
(2). Academy of Breastfeeding Medicine Statement: Considerations for COVID19 Vaccination in Lactation, December 2020 (https://abm.memberclicks.net/abm-statement-considerations...)
(3). Perl SH et al. SARS-CoV-2–Specific Antibodies in Breast Milk After COVID-19 Vaccination of Breastfeeding Women. JAMA, Published online April 2021.(https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2778766)
(4) Drugs and Lactation Database. Covid 19 Vaccines. April 2021 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565969/)
Εκ του ΔΣ της ΠΕΚ