Έκαναν… (ή δεν έκαναν) καλοκαιρινή την παλιά αγορά;

Τι απαντά ο Δήμος Λευκωσίας με αφορμή σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε σχέση με τις εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου της Παλιάς Αγοράς στην εντός των τειχών πόλη.

Article featured image
Article featured image

Μετά και το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φ», υπό τον τίτλο «έκαναν… καλοκαιρινή την παλιά αγορά», την Παρασκευή 21 Μαϊου 2021, ο Δήμος Λευκωσίας, μέσω ανακοίνωσης, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Το έργο «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας – Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων – Αποκατάσταση και επέκταση παλιάς δημοτικής Αγοράς» βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αυτή τη φάση εκτελούνται εργασίες στατικής αναβάθμισης του κτηρίου.

Παρόλο που το κτήριο είναι διατηρητέο και υπάρχουν ελαφρύνσεις και εξαιρέσεις στην τήρηση του αντισεισμικού κώδικα, ο Δήμος έκρινε – λόγω και της χρήσης για την οποία προορίζεται – ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά του ως διατηρητέα οικοδομή με ταυτόχρονη αναβάθμιση της στατικής του επάρκειας και αντισεισμικής του ικανότητας για την ασφάλεια των πολιτών.

Η εξωτερική τοιχοποιία η οποία έχει κατεδαφιστεί θα αποκατασταθεί αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αντισεισμικότητας του κτηρίου.

Οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου διασφαλίζουν την επέκταση της ζωής του και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στην αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης.

Το κτήριο της παλιάς αγοράς θα φιλοξενήσει λειτουργίες του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και στην Καινοτομία CYENS (πρώην RISE) και εντάσσεται στις προτεραιότητες της στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας για Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Στις εγκαταστάσεις του κτηρίου της Αγοράς θα φιλοξενηθούν πέραν των εργαστηρίων και των χώρων επίδειξης εφαρμογών, κοινοί χώροι εργασίας, χώρος σεμιναρίων, στούντιο πολυμέσων, εργαστήριο κατασκευών (fabrication lab), χώρος ηλεκτρονικών προτύπων κ.α.

Το CYENS ήδη λειτουργεί στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Λειτουργίες του Κέντρου έχουν μεταφερθεί στο προσφάτως ανακαινισμένο κτήριο «Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας» (πρώην Στοά) στην Πλατεία Δημαρχίας.

Το κτήριο της Αγοράς και ο Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας θα αποτελέσουν τον πυρήνα του έργου «Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων» που ήδη υλοποιείται και που αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς οικονομίας γνώσης και στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας ως περιφερειακού κόμβου δημιουργικότητας, τεχνολογικής προόδου και επιχειρηματικής καινοτομίας, με οφέλη που θα επεκταθούν σε ολόκληρη την Κύπρο.


Και καταλήγει η ανακοίνωση:

Μας απογοητεύει η ευκολία με την οποία γίνονται και αναδημοσιεύονται σχόλια, χωρίς διερεύνηση, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Δήμος συνεχίζει τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της παλιάς πόλης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ