Ζευγάρι μετακόμισε στo πρώτο 3D εκτυπωμένο σπίτι στην Ευρώπη

Κατασκευάστηκε – ή για την ακρίβεια εκτυπώθηκε – μέσα σε μόλις πέντε 24ωρα!

Article featured image
Article featured image

Ένα ζευγάρι στην Ολλανδία, μετακόμισε στο πρώτο σπίτι στην Ευρώπη που κατασκευάστηκε πλήρως από 3D εκτυπωτή. Ο λόγος για ένα ζευγάρι συνταξιούχων ιδιωτικών υπαλλήλων από το Άμστερνταμ, τον 67χρονο Χάρι Ντέκερς και την 70χρονη Ελίζ Λουτζ.

Το ζευγάρι θα νοικιάσει το σπίτι για ένα εξάμηνο έναντι 800 ευρώ μηνιαίως. Το σπίτι αυτό «είναι το πρώτο που ενέκριναν οι τοπικές Αρχές, αλλά και το πρώτο που κατοικείται από άτομα, που πληρώνουν για να ζήσουν σ’ αυτό», δήλωσε ο Bas Huysmans, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Weber Benelux.


Οι δύο τους έλαβαν την περασμένη Πέμπτη το ψηφιακό τους κλειδί, μια εφαρμογή που τους επιτρέπει να ανοίξουν την πόρτα του πρωτότυπου bungalow 97 τ.μ. που διαθέτει δύο υπνοδωμάτια. «Είναι όμορφο», λέει η Ελίζ. «Σου δίνει την αίσθηση ενός καταφυγίου, νιώθεις ασφαλής», προσθέτει ο σύζυγό της.

Europe’s first fully 3D-printed2.jpg


Παρά το φυσικό του look, το σπίτι τυπώθηκε σε ένα εργοστάσιο μέσα σε μόλις πέντε 24ωρα! «Συνολικά χρειαστήκαμε 120 ώρες για να το εκτυπώσουμε, αλλά αν δεν κάναμε διαλείμματα η διαδικασία θα έπαιρνε μόλις πέντε ημέρες, αφού ο 3D εκτυπωτής δεν χρειάζεται να σταματήσει για να ξεκουραστεί, να φάει ή να κοιμηθεί», πρόσθεσε.Η Ολλανδία αναζητεί τρόπους για να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα έλλειψης κατοικιών και θα χρειαστεί να κατασκευαστούν εκατοντάδες χιλιάδες νέα σπίτια εντός της τρέχουσας δεκαετίας για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Αϊντχόβεν Theo Salet πραγματοποιεί έρευνες σχετικά με τους τρόπους που θα είναι πιο βιώσιμη και με λιγότερο κόστος η κατασκευή κατοικιών από μπετόν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα σπίτια θα μπορούν μελλοντικά να εκτυπώνονται με 30% λιγότερα υλικά.

Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ