Η ιστορία ενός άνδρα από το Ιράκ που αναγκάστηκε να γίνει πρόσφυγας επειδή είναι γκέι

Ξυλοκοπήθηκε άγρια και φυλακίστηκε τρεις φορές στην πατρίδα του πριν βρει καταφύγιο στη Βρετανία.

Article featured image
Article featured image

Ένας ομοφυλόφιλος άνδρας από το Ιράκ αφηγήθηκε τη συγκλονιστική ιστορία του για το πώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα και να καταφύγει στη Βρετανία, αφού στη χώρα του ήταν ανεπιθύμητος. Όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε, ξυλοκοπήθηκε άγρια και φυλακίστηκε τρεις φορές λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων.

Ο 32χρονος, ο οποίος επέλεξε να κρατήσει την ανωνυμία του, μεγάλωσε στην πόλη Σουλεϊμανίγια, στο ιρακινό Κουρδιστάν. Τον τελευταίο μήνα ζει στο Λιντς και έκλαψε, όταν έφτασε στη Βρετανία, επειδή βρισκόταν σε μία «ασφαλή χώρα», όπως δήλωσε στο Leeds Live. Αν και πιστεύει πως είναι πολύ δυνατός άνθρωπος, ακόμη δεν του είναι εύκολο να μιλήσει για τα όσα συνέβησαν.

«Είχα μια πάρα πολύ άσχημη ζωή. Ήμουν σε άσχημη κατάσταση, υπέφερα. Τρεις φορές με έβαλαν στη φυλακή απλώς επειδή είμαι ομοφυλόφιλος», λέει, προσθέτοντας ότι «κανένας εκεί δεν σε αποδεχόταν ούτε σε υποστήριζε, αν αποκάλυπτες ότι είσαι μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας». Ο ίδιος υπέστη φρικτή κακοποιητική συμπεριφορά όταν ζούσε στη Σουλεϊμανίγια. Τον αποκαλούσαν «ηλίθιο», «άρρωστο» ή «αγόρι του δρόμου», άνθρωποι τον έφτυναν στο πρόσωπο ή απειλούσαν να πουν σε άλλους ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Περιέγραψε μάλιστα ότι μια φορά τον συνέλαβαν απλώς επειδή καθόταν σε πάρκο που ήταν «γνωστό για ομοφυλόφιλους ανθρώπους». Οι αστυνομικοί άρχισαν «να με χαστουκίζουν και να με κλωτσάνε» και στη συνέχεια προσπάθησαν να τον εξευτελίσουν. «Ο αστυνομικός είπε ότι πρέπει να φιλήσω τα παπούτσια του και να ζητήσω να με συγχωρήσουν, αλλά με κλώτσησε ξανά», θυμάται.

Ο 32χρονος δηλώνει ότι ζούσε με τον διαρκή φόβο ότι θα υποστεί περαιτέρω κακοποίηση από την αστυνομία σε ένα, όπως αναφέρει, από τα επικίνδυνα μέρη για να είσαι ομοφυλόφιλος. Το να είσαι ομοφυλόφιλος σε αυτήν την περιοχή, λέει, είναι «χειρότερο από δολοφονία», ενώ κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να φυλακιστούν ή να καταδικαστούν σε θάνατο, απλώς επειδή υπάρχουν, συμπληρώνει.

«Θα σε συλλάβουν, θα σου επιτεθούν και θα σε προσβάλουν. Και κανένας δεν μπορεί ποτέ να σε υποστηρίξει, κανένας δεν μπορεί να αποδεχθεί τη ζωή σου», αναφέρει χαρακτηριστικά.


«Στη Βρετανία μπορώ επιτέλους να είμαι ο εαυτός μου»

Τελικά, ο 32χρονος ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να διαφύγει από το Ιράκ επειδή η ζωή του ήταν «πάντα σε κίνδυνο» και διότι δεν μπορούσε να ζήσει αναγκασμένος να λέει ψέματα για τη σεξουαλικότητά του.

Όμως και στη Βρετανία αντιμετωπίζει κακοποιητικές συμπεριφορές. «Μόλις πριν από μία εβδομάδα ήμουν σε έναν κήπο και ένας Άγγλος με έβρισε και μου είπε “φύγε από τη χώρα μου”, επειδή δεν ξέρει», λέει.

«Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν για την κατάστασή μας και τις ζωές μας, έτσι ώστε περισσότεροι να βοηθήσουν τους ομοφυλόφιλους πρόσφυγες. Θέλω όλος ο κόσμος και η Βρετανία να ξέρει τους κινδύνους στο Ιράκ», συμπληρώνει.

Όταν λέει την ιστορία του, τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, επειδή στη Βρετανία οι άνθρωποι μπορούν «να πάνε σε μπαρ, να αγκαλιάσουν και να αγγίξουν χωρίς φόβο», αλλά στο Ιράκ όλα αυτά είναι απαγορευμένα, εξηγεί. Για εκείνον, η Βρετανία είναι σαν ένας νέος κόσμος, όπου «μπορώ επιτέλους να είμαι ο εαυτός μου και να μην κινδυνεύω, ούτε να ζω στον φόβο».


Ανεπιθύμητοι οι ομοφυλόφιλοι στο Ιράκ

Οι ομοφυλόφιλοι είναι αντιμέτωποι με εκτεταμένες διακρίσεις στο Ιράκ. Τον Απρίλιο το VOA News μετέδωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας στη Σουλεϊμανίγια συνέλαβαν τουλάχιστον οκτώ ομοφυλόφιλους άνδρες. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι έχει βάλει στο στόχαστρο τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και υποστήριξε ότι ήταν επιχείρηση στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πορνείας.

Εντούτοις, το αμερικανικό προξενείο στην πόλη Ερμπίλ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα στη Σουλεϊμανίγια «που φαίνεται ότι στοχεύουν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας με συλλήψεις».



Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει φόβο στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, δήλωσαν μέλη της. Ακτιβιστής εξήγησε ότι δεν νιώθουν πως είναι μέλη της κουρδικής κοινωνίας, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Νιώθεις ότι δεν υπάρχει χώρος για σένα. Αυτό δυστυχώς έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που τα περισσότερα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας εγκαταλείπουν τη χώρα», συμπλήρωσε μιλώντας στο VOA.


Με πληροφορίες από Lifo.
Φωτογραφία: Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ