Έχω Θέμα
O Πέτρος επισκέφθηκε και φωτογράφισε περισσότερες από 15 χώρες
Ο Kύπριος φωτογράφος τοπίου, Πέτρος Νικολαΐδης, αποκαλύπτει στη CITY ποια είναι η πιο φωτογενής χώρα από όλες όσες επισκέφθηκε.
Από τον Κυριάκο Χριστοδουλίδη
Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 15 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, «συλλέγοντας» ανεκτίμητο φωτογραφικό υλικό. Στατικές εικόνες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ξυπνάνε αξέχαστες αναμνήσεις για τον ίδιο τον φωτογράφο. Την ίδια στιγμή, επιτρέπουν στον κάθε παρατηρητή τους να τις συνδέσει με μια δική του, προσωπική ιστορία. Τέλος, οι φωτογραφίες του, αποτελούν παράλληλα και μια πηγή έμπνευσης, τόσο για δημιουργία όσο και για εξερεύνηση.
Ο Πέτρος Νικολαΐδης μοιράζεται μαζί μας μερικές από τις φωτογραφίες που ξεχώρισε μέσα από αυτό το ταξίδι του στα 13 χρόνια που ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία τοπίου. Επίσης, μας αποκαλύπτει ποια θεωρεί πως είναι η πιο φωτογενής χώρα από όλες όσες επισκέφθηκε και εξερεύνησε μέσα από τον φωτογραφικό του φακό.
Supernova / Ιρλανδία, 2013
Η πιο πάνω φωτογραφία παρουσιάζει τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου Dunluce στη Βόρειο Ιρλανδία. Αυτό που επιδίωξα να δείξω μέσα από τη φωτογραφία είναι η καταγραφή της Ιστορίας μέσα από μια φωτογραφία τοπίου αλλά και ο φωτογράφος τοπίου ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο. Μια σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και μια φωτογραφία-παρακαταθήκη για το προσεχές μέλλον. Η «έκρηξη» του απογευματινού κόκκινου ουρανού μου θύμισε έκρηξη που συμβαίνει στο τέλος της ζωής ενός αστεριού (supernova).
Facing Buachaille / Σκωτία, 2016
Το Buachaille Etive Mor αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Σκωτίας. Χαρακτηριστικό του στοιχείο το πυραμιδοειδές σχήμα του. Πολλοί ορειβάτες αλλά και φωτογράφοι τοπίου επισκέπτονται τη Σκωτία καθόλη τη διάρκεια του χρόνου για να καταθέσουν τον δικό τους φόρο τιμής όχι μόνο στο συγκεκριμένο βουνό αλλά και σε άλλα βουνά που βρίσκονται στην περιοχή του Glencoe των Highlands της Σκωτίας.
Jurassic Park / Νήσοι Φερόες, 2017
Οι Νήσοι Φερόες αποτελούν ένα σύμπλεγμα 18 νήσων τα οποία είναι αυτόνομα αλλά ανήκουν στην Δανία. Η πιο πάνω φωτογραφία τραβήχτηκε στη νήσο Vidoy η οποία βρίσκεται στο βόρειο μέρος των Νήσων Φερόε. Βλέποντας το τοπίο που απλωνόταν μπροστά μου λίγο πολύ μου θύμισε την εποχή των δεινοσαύρων (εξού και ο τίτλος της φωτογραφίας). Για καλή μου τύχη δεν συνάντησα κάποιο δεινόσαυρο παρά μόνο πρόβατα. Καθόλου τυχαίο αφού η λέξη Φερόε στη φεροϊκή διάλεκτο σημαίνει πρόβατα.
Dreaming Venice / Ιταλία, 2018
Το 2018 είχα την τύχη να ταξιδέψω για τρίτη φορά στη ζωή μου στην Ιταλία. Σταθμός στο ταξίδι μου η πανέμορφη πλωτή πόλη της Ιταλίας με τα 118 νησάκια της και τα χιλιοτραγουδισμένα κανάλια με τα πανέμορφα γεφύρια της. Σήμα κατατεθέν της ρομαντικής αυτής πόλης η γόνδολα, ένα από τα κύρια μέσα μεταφοράς στην πόλη αυτή. Όποιος επισκεφτεί για πρώτη φορά τη Βενετία θα νιώσει ότι αποτελεί μέρος ενός όμορφου ονείρου που δεν θέλει να τελειώσει.
Still Waiting / Ολλανδία, 2019
Συνηθίσαμε όταν μιλάμε για Ολλανδία να έρχονται στο μυαλό μας εικόνες ανεμόμυλων δίπλα σε ποτάμια και πεδιάδες γεμάτες με τουλίπες. Υπάρχει όμως ακόμα ένα στοιχείο το οποίο είναι καλά κρυμμένο πίσω από την τεράστια διασημότητα των πιο πάνω που αναφέραμε. Και αυτό είναι τα παραμυθένια φυσικά πάρκα της Ολλανδίας. Είχα την τύχη να επισκεφτώ και να φωτογραφίσω κάποια από αυτά το φθινόπωρο του 2019. Η πιο πάνω φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα από αυτά.
Ισλανδία, ο αγαπημένος μου φωτογραφικός προορισμός
Αν έπρεπε να διαλέξω μια χώρα η οποία μου προσφέρει αυτό που θέλω να αποτυπώσω μέσα από το φωτογραφικό μου φακό, θα διάλεγα την πανέμορφη Ισλανδία.
Είχα την τύχη να επισκεφτώ την Ισλανδία τρεις φορές και αν ταξίδευα σε αυτή ακόμα τρεις είμαι σίγουρος πως θα αποκτούσα καινούργιες εμπειρίες και νέο φωτογραφικό υλικό.
Η Ισλανδία αποτελεί τον παράδεισο για έναν φωτογράφο τοπίου. Φτάνει μόνο ο φωτογράφος να έχει την εμπειρία και το «μάτι» να αφαιρεί στοιχεία από το κάδρο του, ώστε να απομονώνει τα πιο σημαντικά στην τελική του δημιουργία.
Καταρράκτες, βουνά, παγωμένες σπηλιές, θάλασσες και ηφαίστεια αποτελούν στοιχεία της Φύσης τα οποία μπορεί κάποιος να αντικρίσει αν επισκεφτεί την πανέμορφη αυτή χώρα.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, τις κρύες νύχτες του χειμώνα μπορεί να κοιτάξει ψηλά στον ουρανό για να γίνει μάρτυρας ενός από τα πιο όμορφα φυσικά φαινόμενα αυτού του πλανήτη, το Βόρειο Σέλας.
Αν είσαι παθιασμένος με τη φωτογραφία τοπίου τότε πρέπει να επισκεφτείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου την μαγευτική Ισλανδία.
Λίγα λόγια για τον φωτογράφο:
Ο Πέτρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 1980. Σπούδασε την επιστήμη της Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, ένα στην επιστήμη της Παλαιογραφίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ένα στον τομέα του Design και της Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Middlesex.
Επαγγελματίας φωτογράφος τοπίου από το 2008. Έχει ταξιδέψει σε πάνω από 15 χώρες ενώ κάποιες από αυτές τις έχει επισκεφτεί πάνω από τρεις φορές. Φωτογραφικά επικεντρώνεται κυρίως σε χώρες και περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου όπως Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Σκωτία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νήσοι Φερόες, Ισλανδία. Διετέλεσε Πρόεδρος του Φωτογραφικού Ομίλου Δήμου Λακατάμιας στη Λευκωσία από το 2017 έως το 2020.
Πολυβραβευμένος φωτογράφος παγκοσμίου εμβέλειας αφού διακρίθηκε σε παγκόσμιους διαγωνισμούς φωτογραφίας όπως οι International Photography Awards (IPA), International Photographer of the Year (IPOTY), Epson Pano Awards, International Landscape Photographer of the Year (ILPOTY), One Eyeland Awards. Στο διαγωνισμό Spider B&W International Photography Awards κατέλαβε την πρώτη θέση παγκόσμια στην κατηγορία Φύση το 2016, με κριτές από το περιοδικό National Geographic (USA), τη Φωτογραφική Εταιρία Λονδίνου και από διευθυντές διαφόρων γκαλερύ παγκοσμίως.
Official website / www.petrosnikolaides.com
Official Facebook page / @photographypetrosnikolaides
Official Instagram page / @petrosnikolaidesofficial