Το τέλος της δουλείας θα τιμάται πλέον με επίσημη αργία στις ΗΠΑ και η στιγμή είναι ιστορική

«Τα μεγάλα έθνη δεν αγνοούν τις πιο οδυνηρές τους στιγμές, αλλά τις αγκαλιάζουν», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Article featured image
Article featured image


O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις υπέγραψαν την Πέμπτη το νομοσχέδιο, με το οποίο κηρύσσεται ομοσπονδιακή αργία η 19η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα τιμάται στο εξής το τέλος της δουλείας.

Jo-Kamala.jpg



«Υπόσχεση για ένα λαμπρότερο πρωινό»

Ο νέος νόμος, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού υπερψηφίστηκε ομόφωνα και από τη Γερουσία, μνημονεύει την ημέρα κατά την οποία, το 1865, ένας στρατηγός της Συνομοσπονδίας του νότου ενημέρωσε ομάδα σκλάβων στο Τέξας ότι ο πρόεδρος Αμπραχάμ Λίνκολν τους είχε απελευθερώσει, πάνω από δύο χρόνια νωρίτερα.

«Η Juneteenth σηματοδοτεί τόσο μια μακρά, σκληρή νύχτα υποδούλωσης όσο και μια υπόσχεση για ένα λαμπρότερο πρωινό», είπε ο Μπάιντεν. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει «το φρικτό τίμημα που επέβαλε και εξακολουθεί να επιβάλλει η δουλεία σε αυτήν τη χώρα», προσέθεσε.

«Τα μεγάλα έθνη δεν αγνοούν τις πιο οδυνηρές στιγμές… τις αγκαλιάζουν», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώπιον περίπου 80 μελών του Κογκρέσου, τοπικών αιρετών αξιωματούχων και ακτιβιστών, όπως η 94χρονη Όπαλ Λι που αγωνίστηκε, για να αναγνωριστεί η 19η Ιουνίου ως εθνική αργία.

Jo 2.jpg



Η ενδέκατη ομοσπονδιακή αργία στις ΗΠΑ

Η 19η Ιουνίου γίνεται έτσι η ενδέκατη αναγνωρισμένη ομοσπονδιακή γιορτή στις ΗΠΑ. Στις υπόλοιπες περιλαμβάνονται τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, η Ημέρα των Ευχαριστών και της Ανεξαρτησίας, αλλά και η ημέρα μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Φέτος, δεδομένου ότι η γιορτή πέφτει σήμερα, Σάββατο, η αργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μεταφέρθηκε για χθες, Παρασκευή.

Jo.jpg



Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ