«Ώσπου πάω τζι' όπου τζιαι να πάω, τούντον τόπον αγαπώ τον»

Ο Βασίλης Φιλίππου επέστρεψε στην Κύπρο έχοντας, λέει, τη μεγάλη ανάγκη να ανακαλύψει και να αγαπήσει ξανά, πέραν της μουσικής, τη διάλεκτο του νησιού. Μέσω του δίσκου Ο Ήλιος της Αυκής εύκολα μάς πείθει για τις προθέσεις του.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Emma Louise Charalambous

Ήρθε πίσω στο νησί έπειτα από εφτά χρόνια σπουδών και τον Ιανουάριο του 2021 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο. Μια δουλειά της οποίας η μουσική χαρακτηρίζεται ως «Σύγχρονη Tροπική Mουσική» και η οποία έχει λάβει θετικές κριτικές, με τις πιο σημαντικές εξ αυτών να προέρχονται από τα μουσικά περιοδικά Songlines και fRoots, καθώς και από καλλιτέχνες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

«Τα σχόλια αναφέρονται κυρίως σε μια ισορροπημένη συνύπαρξη παραδοσιακών μουσικών στοιχείων με τη σύγχρονη προσέγγιση/έκφραση μέσω του λόγου και του ήχου που αποτελούν τις εννιά συνθέσεις. Από τα προσωπικά μηνύματα που έχω λάβει, ξεχωρίζω κάποια από άτομα που δεν γνωρίζω, ούτε έχουμε κοινές εμπειρίες αλλά επικοινωνήσαμε σχετικά με τις ‘εικόνες’ που μεταφέρει η μουσική του άλμπουμ».

Ώσπου πάω τζι' όπου τζιαι να πάω τούντον τόπον αγαπώ τον. Μέσα που τες λέξεις τζιαι τους ήχους που τον περιγράφουν, τζιαι που διούν νόημα σ' εμένα τον ίδιο ως καλλιτέχνη.



Σε σχέση με τον όρο ‘Σύγχρονη Tροπική Mουσική’, ο Βασίλης εξηγεί πως, «περιγράφει ακριβώς τη σχέση και την άμεση σύνδεση αρχαίων ‘τρόπων’, μουσικών δρόμων δηλαδή αλλά και ρυθμών, οι οποίοι γεωγραφικά αναπτύχθηκαν κυρίως στη Μέση Ανατολή. Η διαμόρφωση των μουσικών αυτών παραδόσεων είναι αποτέλεσμα προσμείξεων και αλληλεπιδράσεων από διάφορους λαούς οι οποίοι συναντήθηκαν, επικοινώνησαν και συμβίωσαν καλλιτεχνικά. Η μελέτη των διαχρονικών αυτών παραδόσεων, φιλτραρισμένη μέσα από την παρούσα καλλιτεχνική αισθητική του κάθε μουσικού, αποτελεί τους θεμέλιους λίθους της Σύγχρονης Τροπικής Μουσικής, η οποία συνεχώς εξελίσσεται και προτείνει νέες εκτελεστικές και συνθετικές προσεγγίσεις».



Μιλώντας πάντως για τους καλλιτέχνες στην Κύπρο, αλλά και για το νησί γενικότερα, νιώθεις ότι τα vibes που εκπέμπει είναι θετικότατα. «Βρίσκω μια ευκολία έκφρασης ιδεών και συναισθημάτων με τον κόσμο της Κύπρου και με γοητεύει η απλότητα που κάποιοι κάτοικοι έχουν ως προς τις καθημερινές τους ασχολίες. Αν και μικρός, ο κύκλος των καλλιτεχνών παράγει ένα πολύπλευρο έργο ψηλού επιπέδου, το οποίο χρονιά με χρονιά αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες. Όταν αυτοί οι καλλιτέχνες ταράζουν τα νερά, τότε υπάρχει μια αλλαγή, ή τουλάχιστον ξεκινά να δημιουργείται. Τα νερά ταράζονται συνεχώς, όμως η ροή τους είναι δύσκολο να αλλάξει και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που θα ήθελα να δω να εξελίσσεται και να μετατρέπεται: τα ‘στάσιμα’ νερά».

Παρόλα αυτά, παρά τη στασιμότητα δηλαδή που εντοπίζει σε κάποιες πτυχές της ζωής στο νησί, εντούτοις δηλώνει πολύ ικανοποιημένος και συναισθηματικά γεμάτος για τη μέχρι στιγμής καλλιτεχνική του πορεία στην Κύπρο. Τόσο σε ότι έχει να κάνει με τον μουσικό χώρο, αλλά και σε συνεργασίες με καλλιτέχνες στο χώρο του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών τεχνών.

vfCapture.png
Φωτογραφία: Marije van den Berg


Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ήταν αλλιώς, αν σκεφτούμε πόσα πράγματα έχει στο πλάνο του, σε μια χρονιά όπως αυτή που διανύουμε, η οποία πολιτιστικά δεν είναι και η πιο πλούσια.

«Αυτόν τον Ιούλιο θα παρουσιάσω το άλμπουμ μου ‘Ο Ήλιος της Αυκής - Sol Aurorae’ σε τρεις συναυλίες. Η πρώτη θα γίνει στην Αξιοθέα 1η Ιουλίου στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου, η δεύτερη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Δερύνεια, στις 4 Ιουλίου και η τρίτη στο Ριάλτο, στις 6 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Rialto World Music Festival. Επίσης, θα διδάξω το εργαστήρι με τίτλο ‘Κυπριακός λόγος και ήχος στην σύγχρονη σύνθεση’ που θα γίνει στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, μεταξύ 22 και 27 Ιουλίου. Στις 25 Ιουλίου θα παρουσιάσω μερικές από τις συνθέσεις μου στην σκηνή του μουσικού χωριού».

Επιπλέον, μετά το καλοκαίρι, πέραν από τη διδασκαλία μουσικής με την οποία ασχολείται, θα συνεχίσει τη σύνθεση με στόχο την ηχογράφηση του δεύτερου του άλμπουμ, ενώ για τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματισμένη και μια θεατρική παράσταση στην οποία θα έχει τη μουσική επιμέλεια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φανερωμένης 2021 και της ομάδας Γιασεμίν. Τέλος της χρονιάς θα παρουσιάσει και ένα μεσαιωνικό κυπριακό κείμενο σε συνεργασία με τη σκηνοθέτη Χρύσω Χαραλάμπους.


Έχοντας τέλος κατά νου τον τίτλο του δίσκου του («Ο Ήλιος της Αυκής»), θα ήταν παράλειψη να μη ρωτήσω ποια είναι δική του σχέση με τη φύση και τα στοιχεία της, ίσως επίσης και ποια είναι η σύνδεση του άλμπουμ με αυτά.

«Πάντοτε παρατηρώ, αφουγκράζομαι και επιστρέφω στη φύση σε στιγμές αναζήτησης, γαλήνης αλλά και προβληματισμού. Ψάχνω επίσης να συσχετίσω στοιχεία της ανθρώπινης φύσης με τον κύκλο σύνθεσης-αποσύνθεσης που μοιραζόμαστε με κάθε ζωντανό οργανισμό. Ο Ήλιος της Αυκής είναι ξύπνημα, δημιουργία, έμπνευση, αναγέννηση, αύρα, συνδυασμός χρωμάτων, ελπίδα, αλήθεια, απλότητα, γαλήνη, το πρώτο φως... αγάπη. Είναι για μένα μια συνεχής υπενθύμιση για ζωή και αναζήτηση, η ένωση και επικοινωνία με τις αρχέτυπες αισθήσεις του ανθρώπου».

Περισσότερα για τον Βασίλη Φιλίππου: www.vassilisphilippou.com

203830122_210420037610884_2099795474831861816_n.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ