Η Τσεχία καταργεί την κατάληξη «όβα» από τα γυναικεία ονόματα

Η Εύα Χερτζίκοβα, για παράδειγμα, μπορεί πλέον να υπογράφει ως Χερτζίκοβ.

Article featured image
Article featured image

Τερματισμό της υποχρέωσης να αλλάζουν, κατά τα ρωσικά πρότυπα, οι καταλήξεις στα επώνυμα των γυναικών, καθώς ρίζα τους είναι η κτητική μορφή του επωνύμου του πατέρα ή του συζύγου, ψήφισε πρόσφατα η τσέχικη Βουλή, δίνοντας μία μεγάλη νίκη στις Τσέχες φεμινίστριες.

Το εν λόγω νομοσχέδιο τερματίζει την υποχρέωση να προστίθεται η κατάληξη «οβα» στο επίθετο των γυναικών, αναφέρει στους The Times ο Τιμ Γκόσλινγκ σε ανταπόκρισή του από την Πράγα. Η προσθήκη είναι εδώ και χρόνια υποχρεωτική στην τσεχική γλώσσα και συνήθως προστίθεται σε ξένα ονόματα, επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ και η Σερένα Γουίλιαμς, για παράδειγμα, εμφανίζονται στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης ως Άνγκελα Μερκέλοβα και Σερένα Γουιλιάμσοβα αντιστοίχως.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο παρά τους ισχυρισμούς ότι η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει γραμματικό, ακόμη και κοινωνικό, χάος. Οι υπερασπιστές του λένε ότι η υποχρέωση είναι αρχαϊκή και ταπεινωτική, υποστηρίζοντας ότι οι ιστορικές ρίζες της κατάληξης είναι η κτητική μορφή του επωνύμου του πατέρα ή του συζύγου. Οι αντίπαλοι της αλλαγής, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το «οβα» απλώς αποδίδει τη θηλυκότητα και ότι το νομοσχέδιο αποτελεί πολιτισμική προσβολή.

Ο Μίχαελ Κάνοφ, γερουσιαστής του συντηρητικού κόμματος Stan, παραπονέθηκε ότι η τροπολογία είναι «ανισόρροπη ως προς τα φύλα» επειδή δεν επιτρέπει στους άνδρες να επιλέξουν να προσθέσουν το «οβα» στο όνομά τους, εάν το επιθυμούν. Η Ελενα Βάλκοβα, κυβερνητική επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επεσήμανε ότι οι γυναίκες υποχρεώθηκαν από τον νόμο να προσθέσουν το «οβα» στο επώνυμό τους με τροπολογία του 1945.

Οι περισσότεροι γονείς προσθέτουν την κατάληξη όταν δηλώνουν τη γέννηση του παιδιού τους, όπως και η πλειοψηφία των γυναικών όταν παντρεύονται και παίρνουν το όνομα του συζύγου τους. Ορισμένοι γλωσσολόγοι αντιτάχθηκαν στην αλλαγή του νόμου δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στον γραπτό και τον προφορικό λόγο. Λόγω του τρόπου λειτουργίας της τσεχικής γλώσσας, συχνά δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ισχυρίζονται, για να αποδοθεί το γυναικείο φύλο.

Η Κάρελ Ολίβα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Τσεχικής Γλώσσας, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι γυναίκες θα αντισταθούν στην παρόρμηση να «καταστρέψουν την τσεχική γλώσσα» επιλέγοντας να απορρίψουν την κατάληξη. Η αλλαγή αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης για πολλά χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι περισσότεροι Τσέχοι ήταν ικανοποιημένοι με το status quo ενώ σε μια έρευνα ανδρών και γυναικών το 2019 μόνο το 33% των ερωτηθέντων υποστήριξε τη νέα νομοθεσία. Ωστόσο, έχοντας κερδίσει την έγκριση στο Κοινοβούλιο και τη Γερουσία και έχοντας υπογραφεί από τον Πρόεδρο Ζέμαν, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022.

Protagon

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ