Ευρωπαϊκά τοπία ζωγραφισμένα σε… χαρτί υγείας

Το 11 μέτρων πανόραμα με τον τίτλο «The Escape Roll», είναι ένας στοχασμός στα ταξίδια που έκανε στο παρελθόν η δημιουργός του.

Article featured image
Article featured image

Αντιμέτωπη με τον εγκλεισμό πέρυσι λόγω της πανδημίας, η καλλιτέχνις Nethmie Hetti αποφάσισε να πιάσει πένα και… χαρτί υγείας.


Σε διάστημα 320 ημερών ζωγράφισε περίτεχνα τοπία πόλεων και φύση της Ευρώπης πάνω σε ένα μόνο ρολό χαρτί υγείας. Βάφτισε το συνεχές μήκους 11 μέτρων πανόραμα «The Escape Roll», το οποίο είναι επίσης και ένας στοχασμός στα ταξίδια που έκανε στο παρελθόν η ίδια.«Υπήρχαν μέρες που το μόνο που προσδοκούσα να κάνω ήταν να ζωγραφίσω πάνω σε αυτόν τον ατέλειωτο καμβά»
λέει η Hetti σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας για την εμπειρία της.


«Υπήρχαν μέρες που είχα ζωγραφίσει τόση πολλή ώρα που ενστικτωδώς είχα την παρόρμηση να το κάνω κομμάτια. Υπήρχαν μέρες που έκανα ένα λάθος στη ζωγραφιά μου και έμπαινα στον πειρασμό να πετάξω όλο το ρολό.

nethmie-hetti1.jpg


1626261215_388_nethmie-hetti-draws-european-cityscapes-on-11-meters-of-toilet.jpgΤότε όμως συνειδητοποίησα ότι δεν έχει να κάνει με το να σβήνεις λάθη ή να δημιουργείς την ψευδαίσθηση ενός καμβά με τέλεια εικόνα. Περισσότερο έχει να κάνει με το να μπορείς να ξαναπιάνεις και να συνεχίζεις, ξέροντας ότι μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να γίνει καλύτερος στην τέχνη του».


«Καθώς, μέρα με τη μέρα, εξελισσόταν η τρέλα του να απορροφιέμαι σε αυτό το συνεχές ρολό χαρτί υγείας, μου πρόσφερε παράλληλα ρουτίνα, ηρεμία, δημιουργικότητα και παρηγοριά στις δύσκολες ώρες»
εξομολογείται η ίδια.

nethmie-hetti.jpg«Η Βιρτζίνια Γουλφ είπε κάποτε “η ευτυχία είναι τα ήσυχα, καθημερινά πράγματα. Ένα τραπέζι, μια καρέκλα, ένα βιβλίο με έναν χαρτοκόπτη ανάμεσα στις σελίδες του. Το πέταλο που πέφτει από ένα τριαντάφυλλο και το φως που τρεμοπαίζει καθώς καθόμαστε σιωπηλοί”.


Πόσο αλήθεια είναι που καθημερινά αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στο σπίτι του καθενός χωρίς καμία σημασία (σαν το χαρτί υγείας) ξαφνικά έγιναν ένα σύμβολο για το 2020! Όρισα εκ νέου το τι σημαίνει για μένα αυτό το οικιακό αντικείμενο απλά και μόνο με το να το κάνω εικαστική ψυχοθεραπεία (art therapy) μου».

nethmie-hetti-draws-european-cityscapes-on-11-meters-of-toilet.jpg


Nethmie Hetti3.jpg

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ