Λονδίνο: Γυναίκα έκλεψε διαμάντια αξίας 4,8 εκατ. ευρώ αντικαθιστώντας τα με βότσαλα

Πώς στήθηκε η κλοπή της δεκαετίας.

Article featured image
Article featured image

Μία γυναίκα κατάφερε να κλέψει διαμάντια αξίας 4,8 εκατομμυρίων ευρώ από πολυτελές κοσμηματοπωλείο στο Λονδίνο, αφού κατάφερε να τα ανταλλάξει με βότσαλα. Η κλοπή έγινε το 2016, αλλά τώρα ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης στη Βρετανία, καθώς η γυναίκα συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο. 


Η Λούλου Λάκατος φέρεται ότι εμφανίστηκε ως ειδική για πολύτιμους λίθους και προσποιήθηκε ότι εξέταζε τα επτά διαμάντια στο κοσμηματοπωλείο Boodles, στο κεντρικό Λονδίνο, αλλά στην πραγματικότητα τα αντικατέστησε με βότσαλα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο. 

«Η κατηγορούμενη έκλεψε τα διαμάντια με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις», δήλωσε ο εισαγγελέας, Φίλιπ Στοτ. Η 60χρονη Λάκατος, που γεννήθηκε στη Ρουμανία αλλά έζησε στη Γαλλία, αρνείται την κατηγορία της συνωμοσίας για κλοπή. 

Τον Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο, σύστησαν στον πρόεδρο του Boodles, Νίκολας Γουέινραιτ, έναν Ισραηλινό με το όνομα Σάιμον Γκλας, ο οποίος υποστήριξε ότι ενδιαφερόταν να αγοράσει υψηλής αξίας διαμάντια, ως επένδυση. Ένα μήνα αργότερα οι δυο τους συναντήθηκαν στο Μονακό, όπου ο Γουέινραϊτ γνώρισε τον υποτιθέμενο συνέταιρο του Γκλας, έναν Ρώσο με το όνομα «Αλεξάντερ» και έπειτα από συζητήσεις συμφωνήθηκε η πώληση επτά διαμαντιών υψηλής αξίας. 

Πώς έκλεψε τα διαμάντια 

Η Λάκατος, που φέρεται να εμφανίστηκε ως εκτιμήτρια κοσμημάτων, με το όνομα Άννα, εστάλη στο Boodles για να εξετάσει τα διαμάντια, στις 10 Μαρτίου του 2016. Ο Γουέινραϊτ τη συνόδευσε στην αίθουσα συνεδριάσεων του κοσμηματοπωλείου, στο υπόγειο, μαζί με την γεμολόγο της εταιρείας, την Έμα Μπάρτον. Η Λάκατος εξέτασε και ζύγισε τα διαμάντια, προτού τα τυλίξει ξεχωριστά σε χαρτί και τα βάλει σε αδιαφανή κουτιά. 

Στη συνέχεια τα έβαλε σε τσαντάκι, που το κλείδωσε με λουκέτο. Το τσαντάκι με τα διαμάντια υποτίθεται ότι θα έμενε στο χρηματοκιβώτιο του κοσμηματοπωλείου, μέχρι την πληρωμή. Η Λάκατος κάποια στιγμή έβαλε το τσαντάκι μέσα στη δική της τσάντα, όταν ο Γουέινραϊτ έφυγε για να δεχθεί το τηλεφώνημα του υποτιθέμενου Ρώσου αγοραστή. Η Μπάρτον της είπε να ξαναβάλει την τσάντα στο τραπέζι.  «Φαίνεται πως άλλαξε το τσαντάκι με ένα ακριβώς ίδιο, το οποίο ήταν αυτό που τοποθέτησε στο τραπέζι», ανέφερε ο εισαγγελέας. Στη συνέχεια η Λάκατος έφυγε από το κοσμηματοπωλείο. 

Δύο άλλες γυναίκες, που την περίμεναν σε κοντινό κατάστημα, άρχισαν να περπατούν δίπλα της και σύμφωνα με μαρτυρίες είδαν την Λάκατος να βάζει ένα αντικείμενο σαν τσαντάκι σε μία από τις τσάντες των γυναικών. Στη συνέχεια η Λάκατος άλλαξε ρούχα σε δημόσια τουαλέτα και αποχώρησε από το Λονδίνο με το Eurostar. 

Την επόμενη ημέρα το Boodles κανόνισε να εξεταστεί με ακτίνες Χ το τσαντάκι, κάτι που αποκάλυψε ότι περιείχε πετράδια σαν διαμάντια. Όμως, το προσωπικό είχε ακόμη υποψίες, οπότε άνοιξε το τσαντάκι. «Μέσα σε κάθε ένα από τα αδιαφανή κουτιά ήταν ένα μικρό βότσαλο, αντί για διαμάντι», είπε ο εισαγγελέας.

Δύο από τα μέλη της συμμορίας, οι Κριστόφ Στάνκοβιτς και Μίκαελ Γιοβάνοβιτς, έχουν ήδη καταδικαστεί για συνωμοσία για κλοπή. Η Λάκατος συνελήφθη στη Γαλλία τον περασμένο Σεπτέμβριο, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και στη συνέχεια έγινε η έκδοσή της στη Βρετανία. Κεντρική Φωτογραφία: Edgar Soto / Unsplash

Πηγή: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ