Ευφάνταστοι τρόποι να δροσιστείς (στο σπίτι) αν δεν έχεις κλιματιστικό

Ή αν δεν θες να σου έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος όσο κοστίζει ένα τριήμερο στη Μύκονο.

Article featured image
Article featured image

Το καλοκαίρι στην Κύπρο δεν είναι απλώς μια εποχή. Πλέον δεν μπορεί καν να ονομάζεται καλοκαίρι αφού μόνο καλό δεν είναι. Τις ημέρες που οι θερμές μάζες αέρα μας χτυπάνε αλύπητα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40+, η φάση γίνεται κόλαση που συνδυάζει υγρασία, καυτό ήλιο και πλούσιες (άσχημες) μυρωδιές.

Η λύση για να επιβιώσεις είναι βασικά μία: το κλιματιστικό. Αν βεβαίως έχεις στο σπίτι. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε πως η αυξημένη χρήση του κλιματιστικού θα φέρει και αυξημένο λογαριασμό στο τέλος του διμήνου. Τόσο αυξημένο που εναλλακτικά θα μπορούσες να είχες πάει διακοπές στην Μύκονο -που μόλις βγήκε από τοπικό lockdown.

Πώς όμως γλυτώνεις τη θερμοπληξία αν δεν έχει κλιματιστικό ή αν δεν θέλεις να ξοδέψεις δυο μηνιάτικα στο ρεύμα; Πολύ απλά ακολούθησε κάποια ή κάποιες από τις πιο κάτω συμβουλές και ίσως βρεις την υγειά σου και τη δροσιά σου.

Οι συμβουλές δημοσιεύτηκαν πρώτα στο VICE USA/Hannah Smothers


Κάνε ένα κρύο ντους ή μπάνιο

Ο Reed Caldwell, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο NYU Langone Health, είπε ότι αν έχεις φτάσει στο σημείο να βάζεις παγοκύστες στις μασχάλες και στα γεννητικά σου όργανα ή προσπαθείς να μειώσεις την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σου, ίσως χρειάζεσαι ιατρική βοήθεια. Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο να μη νιώθεις καλά στη ζέστη (φυσιολογικό, υγιές) και στην υπερθέρμανση (επικίνδυνο). Κάποια σημάδια ότι περνάς στη δεύτερη κατάσταση είναι ότι ξαφνικά σταματάς να ιδρώνεις, ζαλίζεσαι ή νιώθεις ότι θα λιποθυμήσεις, αισθάνεσαι σύγχυση ή τα ούρα σου είναι σκούρα καφέ. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί τρόποι να δροσιστείς φυσικά και πολλοί από αυτούς είναι διαθέσιμοι στο Ίντερνετ. Το πρώτο βήμα είναι να κάνεις ένα κρύο ντους ή μπάνιο, κάτι που συμβουλεύει η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο Caldwell λέει επίσης ότι θα μπορούσες, ιδανικά, να περάσεις μέσα από ένα ποτιστικό ή έναν ανοιχτό πυροσβεστικό κρουνό – σαν να ήσουν παιδάκι.


coldshower.jpg



Βάλε παγοκύστες σε σημεία-κλειδιά

Το σώμα έχει διάφορα σημεία που μπορούν να σε δροσίσουν γρήγορα, όπως ο σβέρκος, η βουβωνική χώρα και οι μασχάλες (δες περισσότερα εδώ) αν βάλεις μια παγοκύστη ή ένα σακουλάκι κατεψυγμένο αρακά εκεί. Όχι και τα πιο ωραία σημεία για να βάλεις πάγο, αλλά εκεί είναι που τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια.



DIY κλιματισμός

Προφανώς δεν είναι σαν τον κανονικό, αλλά είναι πολύ πιο φτηνός και προσβάσιμος. Υπάρχουν δυο καλές μέθοδοι, στοιχίζουν λίγο και αναλύονται εδώ στο YouTube.

Με λίγα λόγια: παίρνεις έναν κουβά που χωράει 20 λίτρα, τον γεμίζεις με πάγο και έναν μικρό ανεμιστήρα που φυσάει τον πάγο, έτσι πετάγεται κρύος αέρας από πλαστικά σωληνάκια που κολλάς στον κουβά. Η δεύτερη μέθοδος: το ίδιο αλλά με πιο φτηνά υλικά, όπως ψυγειάκι από φελιζόλ αντί για κουβά και πλαστικά κυπελάκια αντί για σωληνάκια. Βασικά χρειάζεσαι έναν ανεμιστήρα, ένα δοχείο, πάγο και έφταιξες τον κλιματισμό σου. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. «Όταν περάσει μια ώρα και οι δύο DIY μονάδες μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία περίπου τρεις βαθμούς. Μετά από μισή ώρα η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει ξανά», σύμφωνα με έναν lifehacker. «Κοντά στη μονάδα, όμως, η θερμοκρασία ήταν περίπου 15 βαθμούς κάτω. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει να κάθεσαι δίπλα στο DIY κλιματιστικό σου για να επωφεληθείς.


Ice-Cubes-on-a-Plate-with-a-Spoon-1296x728-headfer-1024x575.jpg


Αλουμινόχαρτο στα παράθυρα

Αν δεν έχεις κουρτίνες ή στόρια (ή κι αν έχεις) ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσεις τη θερμοκρασία στο σπίτι σου είναι να βάλεις αλουμινόχαρτο στα παράθυρα. Γιατί; Επειδή αντανακλά τον ήλιο (η γυαλιστερή πλευρά πρέπει να είναι προς τα έξω) και είναι τελείως οπάκ. Δεν περνάει φως, ίσως μόνο γύρω-γύρω. Δεν είναι το ίδιο όπως σε ένα αυτοκίνητο, αλλά σκέψου πόσο γρήγορα ένα αυτοκίνητο που μένει στον ήλιο θερμαίνεται. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα αυτοκίνητο στον ήλιο μια μέρα με 35 βαθμούς έφτανε τους 47 σε μια ώρα και σε κάποια σημεία 70 βαθμούς Κελσίου. Το αλουμινόχαρτο στα παράθυρα μειώνει σημαντικά τη ζέστη, μόνο και μόνο επειδή μπλοκάρει τον ήλιο.



Φτιάξε ένα τούνελ αέρα ή ένα δροσερό δωμάτιο

Όπως παρουσιάζεται με μεγάλη λεπτομέρεια σε ένα πολύ αναλυτικό thread του @ArnicaxRoss στο Twitter, η δημιουργία ενός δροσερού δωματίου ή τούνελ αέρα σε ένα σπίτι χωρίς επαρκή κλιματισμό μπορεί να μειώσει πολύ την εσωτερική θερμοκρασία. Όπως περιγράφει το thread, για το τούνελ αέρα πρέπει να κλείσεις ένα δωμάτιο στο σπίτι που θα είναι το κρύο δωμάτιο, όπου θα βάζεις τον κλιματισμό. Το κλείνεις με ό,τι μπορείς από το υπόλοιπο σπίτι: κουβέρτες, παπλώματα, σεντόνια κ.λπ.



Να τρως δροσερά πράγματα

Για άλλη μια φορά, ο Caldwell λέει ότι αυτό δεν θα ρίξει τη θερμοκρασία κάποιου που κινδυνεύει να υπερθερμανθεί ή το έχει ήδη πάθει, αλλά θα νιώσει καλύτερα. Τα κλασικά: γρανίτες, παγωτά, ζελέ. Έτσι κι αλλιώς, δεν έχεις πολλή όρεξη για ζεστό φαγητό.


photo-1595994195534-d5219f02f99f.jpg


Βάλε τα καλλυντικά σου στο ψυγείο

Κάποιοι το κάνουν έτσι κι αλλιώς, αλλά όταν το σπίτι σου έχει πολλή ζέστη και βάλε, λίγη δροσερή κρεμούλα θα ‘ναι όνειρο.


Πάνω από όλα: ενυδατώσου

Είναι η πιο βασική συμβουλή, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πίνουν λίγο νερό. «Ο φυσικός τρόπος του σώματος να δροσίζεται είναι με τον ιδρώτα - χάνεις πολλά υγρά ιδρώνοντας», λέει ο Caldwell. «Η ιδέα των διάφανων ούρων ως σημάδι ενυδάτωσης είναι μύθος, αλλά ένα ανοιχτό κίτρινο είναι σωστό. Αν ζεσταίνεσαι πάρα πολύ και τα ούρα σου είναι σκούρα, είτε σκούρο κίτρινο είτε σκούρο καφέ, μπορεί να είναι ένδειξη ότι χρειάζεσαι άμεσα ενυδάτωση». Η ενυδάτωση δεν φέρνει άμεση ανακούφιση, εκτός αν πίνεις παγωμένο νερό. Αλλά όπως λέει ο Caldwell, όταν έξω έχει πολλή ζέστη το σώμα σου καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και ιδρώνεις πολύ. Η σωστή ενυδάτωση (δηλαδή, τρία με τέσσερα λίτρα την ημέρα) βοηθάει στη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Δεν θα νιώσεις σαν να βούτηξες σε παγωμένο νερό αλλά μειώνει την πιθανότητα υπερθέρμανσης ή δυσφορίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ