Δωρεά υπερσύγχρονων drones στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Τι αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Article featured image
Article featured image

Με αίσθημα ευθύνης για την αποφυγή καταστροφικών πυρκαγιών όπως αυτή που ξέσπασε πρόσφατα στην ορεινή Λεμεσό, η Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου (ΕΚΟ) προσέφερε δύο υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με στόχο την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου για την πρόληψη αντίστοιχων περιστατικών και τη διαχείρισή τους με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό. Η παράδοση του εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Ιουλίου στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Λακατάμια, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στην Κύπρο, κ. Γιώργου Γρηγορά και του Αναπλ. Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

1 (1).jpg


Η δωρεά, που ξεπερνά τα 40 χιλιάδες ευρώ περιλαμβάνει όχι μόνο την παραχώρηση των drones αλλά και την εκπαίδευση των χειριστών τους. Με την ολοκλήρωση της παραλαβής πιστοποιημένοι χειριστές θα εκπαιδεύσουν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη λειτουργία τους, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές τους στον εντοπισμό και την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Τα drones αποτελούν απαραίτητα εφόδια κάθε σύγχρονης πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς με τις δυνατότητες χαρτογράφησης και παρακολούθησης, από απόσταση, παρέχουν, σε πραγματικό χρόνο, αναγκαίες πληροφορίες προς τα μέλη του σώματος της Πυροσβεστικής που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Με τον τρόπο αυτό, πολλαπλασιάζουν την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

3 (1).jpg


Τα συγκεκριμένα drones αξιοποιούν την πιο σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, καθώς διαθέτουν μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για την αντιμετώπιση και πρόληψη των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα να ίπτανται στο σημείο της φωτιάς, ακόμα και σε συνθήκες πυκνού καπνού και να συλλέγουν δεδομένα με ακρίβεια και να τα στέλνουν με ταχύτητα στους Πυροσβέστες.

Η ραδιομετρική θερμική κάμερα μπορεί να τεθεί και σε νυχτερινή λειτουργία για να μεγεθύνει και να παρουσιάσει με ακρίβεια τα κρίσιμα δεδομένα που χρειάζεται το Σώμα για να περιορίσει το εύρος της καταστροφής και να διαφυλάξει ζωές που κινδυνεύουν είτε αυτοί είναι κάτοικοι της περιοχής, είτε μέλη του Σώματος που επιχειρούν στο μέτωπο. Εκείνο που είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι πως οι λειτουργίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν περιορίζονται μόνο κατά την ώρα της φωτιάς, αλλά μπορούν να περιπολούν σε κανονικές συνθήκες και να εντοπίζουν πιθανές εστίες ή κινδύνους.

Αναφερόμενος στη δωρεά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, κ. Γιώργος Γρηγοράς, δήλωσε: «Ο Όμιλός μας πρωτοπορεί με σύμμαχο πάντα την τεχνολογία προσφέροντας μια σύγχρονη λύση στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η έμπρακτη προσφορά για το κοινό συμφέρον ταυτίζεται απόλυτα με τις αξίες του Ομίλου που πιστεύει σε ένα καλύτερο αύριο μέσω της τεχνολογίας και της εξέλιξης. Θεωρούμε χρέος μας να συνδράμουμε με τεχνολογικό εξοπλισμό τις ηρωικές προσπάθειες των ανθρώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο τρόπος να το πράξουμε είναι να τους παρέχουμε τα πιο σύγχρονα εφόδια ώστε η χώρα μας να μην βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με αντίστοιχης κλίμακας καταστροφή».

Ο Αναπλ. Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου κ. Πολύβιος Χατζηβασιλείου αφού ευχαρίστησε για τη δωρεά δήλωσε: «Η πρωτοβουλία του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια να δωρίσει τα δύο drones είναι εξαιρετικής σημασίας για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία και αποδέχεται την προσφορά, με μεγάλη χαρά. Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, ο εξοπλισμός διευκολύνει και αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό το δύσκολο έργο των μελών της Υπηρεσίας που επιχειρούν στα μέτωπα. Στην πρόσφατη πυρκαγιά καθώς και σε προηγούμενες περιπτώσεις δανειζόμασταν τα drones από άλλες υπηρεσίες. Έχοντας το δικό μας υπερσύγχρονο εξοπλισμό μπορούμε να έχουμε άμεσα όλα τα δεδομένα από το μέτωπο και να διαφυλάξουμε τις ζωές αυτών που κινδυνεύουν. Επιπρόσθετα η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο στις Αγροτοδασικές πυρκαγιές. Τα drones θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς έρευνας ελλειπόντων προσώπων, για σκοπούς επιτήρησης περιοχών ως επίσης και σε περιστατικά που αντιμετωπίζουμε εντός του αστικού ιστού. Για παράδειγμα αξιολογήσεις περιοχών μετά από φυσικές καταστροφές σε περιπτώσεις πλημμυρών, σεισμών ή άλλων συμβάντων ως επίσης αξιολογήσεις περιοχών μετά από τεχνολογικές ή άλλες καταστροφές. Η χρήση τους δε σε αξιολογήσεις ενδεχόμενων πυρκαγιών σε βιομηχανικές περιοχές , πυρκαγιών σε ψηλά κτίρια ή άλλων πυρκαγιών αστικού δικτύου θα είναι πολύ βοηθητική για την αποτελεσματική διεκπεραίωση των επεισοδίων που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ