Οι περισσότεροι θα περνούσαν για τρελό ή παράφρονα κάποιον που αποφάσιζε να εγκαταλείψει τη «σίγουρη» εργασία του, εν μέσω μιας τόσο επισφαλούς περιόδου, χωρίς να έχει έστω μια εναλλακτική λύση. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί και αποδεκατιστεί, με την πανδημία να αποτελειώνει και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα, ειδικοί μελετητές παρατηρούν πως υπάρχει ένα μεγάλο κύμα παραιτήσεων από εργαζομένους.
Μια έρευνα της Microsoft σε περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους ανά το παγκόσμιο έδειξε ότι το 41% των εργαζομένων σκέφτονταν να εγκαταλείψουν ή να αλλάξουν επάγγελμα και μια άλλη μελέτη από την εταιρεία Personio σε εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία έδειξε ότι το 38% των ερωτηθέντων σχεδίαζαν να σταματήσουν να εργάζονται τους επόμενους έξι μήνες.
Μόνο στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο είδαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με μια σύνοψη από το Υπουργείο Εργασίας - τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση. Ένα φαινόμενο που το ονόμασαν: Η «Μεγάλη Παραίτηση».
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιδιώκουν μια αλλαγή. Για μερικούς εργαζόμενους, η πανδημία επιτάχυνε την αλλαγή στις προτεραιότητες, ενθαρρύνοντάς τους να ακολουθήσουν τη δουλειά των ονείρων του ή να γίνουν γονείς και να μείνουν στο σπίτι. Αλλά για πολλούς, πολλούς άλλους, αυτή η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο οι εργοδότες τους αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι επιλέγουν πλέον να αφήσουν μη υποστηρικτικούς εργοδότες και να μεταβούν σε θέσεις εργασίας στις οποίες αισθάνονται ότι έχουν καλύτερους πόρους και τους φροντίζουν περισσότερο.
Τα δεδομένα όλα αυτά τα χρόνια δείχνουν ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους ανθρώπους είναι πώς αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τους υπαλλήλους τους. Αυτό εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των παροχών, την ασφάλεια, τις ευκαιρίες για πρόοδο και τη δέσμευση.
Οι πρώτες μέρες της πανδημίας μας θύμισαν ότι οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές. Οι άνθρωποι περιμένουν περισσότερα από τις εταιρείες. Αν οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τα παιδιά τους, την υγεία τους και την κάλυψη των λογαριασμών τους, τότε είναι και λιγότερο παραγωγικοί. Και όλοι πλέον ανησυχούσαμε για τα παραπάνω.
Οι εργαζόμενοι περίμεναν από τους εργοδότες τους να κάνουν κινήσεις για να βοηθήσουν στην ανακούφιση, ή τουλάχιστον να αναγνωρίσουν, αυτές τις ανησυχίες - και οι εταιρείες που δεν το έπραξαν τους έχασαν.
Η μελέτη Personio έδειξε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που σχεδίαζαν να σταματήσουν το επιθυμούσαν λόγω μείωσης των παροχών, επιδείνωσης της ισορροπίας εργασίας-ζωής ή της τοξικότητας στον χώρο εργασίας .
Θα μπορούσε όμως αυτές οι μαζικές παραιτήσεις να επιφέρουν ουσιαστική, μακροπρόθεσμη αλλαγή στην κουλτούρα του χώρου εργασίας και στον τρόπο που οι εταιρείες επενδύουν στους υπαλλήλους τους; Πολλοί πιστεύουν πως η απάντηση είναι ναι. Η αλλαγή συνέβαινε πριν από την πανδημία, απλά έγινε περισσότερο αισθητό μετά.
Στα τέλη Μαρτίου 2020, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής Μαρκ Κούμπαν εμφανίστηκε στο CNBC και προειδοποίησε τις εταιρείες να μην αναγκάσουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους πολύ σύντομα. Όσες δεν τον άκουσαν είχαν μαζικές παραιτήσεις.
Ο τρόπος που οι εταιρείες θα συμπεριφερθούν στους υπαλλήλους τους, θα καθορίσει και την πορεία στο μέλλον. Γιατί όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μετακινούνται, αυτό κοστίζει στις εταιρείες από άποψη κύκλου εργασιών και απώλειας παραγωγικότητας.
Χρειάζονται έξι έως εννέα μήνες για να μπορέσει κάποιος να είναι πλήρως αποτελεσματικός. Οι εταιρείες που χάνουν το εργατικό τους δυναμικό θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα τους επόμενους 12 έως 16 μήνες. Οι εταιρείες που δεν επενδύουν στους ανθρώπους τους θα μείνουν πίσω.