Η Ρέιβεν Σόντερς κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία, αλλά αυτό είναι το λιγότερο που πέτυχε

«Ήμουν νέα, μαύρη και γκέι. Σκέφτηκα ότι δεν πρόκειται να βρω διέξοδο».

Article featured image
Article featured image


Είναι κάποιες περιπτώσεις αθλητών που οι σπουδαίες αθλητικές τους επιδόσεις έρχονται αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα, μιας και το μεγαλείο τους έξω από τα γήπεδα υπερισχύει. Και αυτό είναι πάντα προς τιμήν τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Αμερικανίδα Ρέιβεν Σόντερς, η οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία με 19.79 μ., πετυχαίνοντας, όμως, να κάνει και με έναν άλλο τρόπο αισθητή την πληθωρική παρουσία της στο Τόκιο.

Συγκεκριμένα, η εμφάνιση, ο τρόπος που πανηγύρισε και τα λόγια της επισκίασαν ακόμη και την Κινέζα χρυσή Ολυμπιονίκη, Λιτζιάο Γκονγκ. Η παρουσία της ήταν σε όλη τη διάρκεια «εκκωφαντική». Από την αρχή μέχρι το τέλος. Από τα προκριματικά της Παρασκευής, όταν αγωνίστηκε με τη μάσκα του «Τζόκερ» και τα μαλλιά βαμμένα μπλε και πράσινα ως ο κακός του Μπάτμαν, μέχρι τον αισθησιακό χορό, για να γιορτάσει το ασημένιο μετάλλιο και τις πόζες μοντέλου, τυλιγμένη με τη σημαία των ΗΠΑ. Για τον τελικό, άλλαξε τη μάσκα της και χρησιμοποίησε αυτήν του απίθανου Χουλκ, που είναι και το παρατσούκλι της.



Το πιο συγκλονιστικό, όμως, είναι ο δρόμος που διήνυσε αυτή η αθλήτρια, μέχρι να φτάσει στο σημείο να χαμογελά κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και αυτός ήταν σίγουρα ένας δρόμος μετ’ εμποδίων. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, όπου κατετάγη πέμπτη, έφτασε στα όρια της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας.

«Ήμουν νέα, μαύρη και ομοφυλόφιλη. Υπάρχουν πολλά στίγματα γύρω από αυτό και σκέφτηκα ότι δεν πρόκειται να βρω διέξοδο. Ο στίβος μού αποσπούσε την προσοχή, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούσαν. Μια μέρα ενώ οδηγούσα, πέρασε από το μυαλό μου. Νομίζω ότι ήμουν 15 λεπτά μακριά από την αυτοκτονία», εξομολογήθηκε η ίδια.

Την τελευταία στιγμή, εντούτοις, αποφάσισε να πάει στον ψυχολόγο της που την αποθάρρυνε από αυτό. Διαγνώστηκε με κατάθλιψη, άγχος και σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Μεταξύ αυτής της ημερομηνίας και φέτος πήρε μέρος μόλις σε τρεις αγώνες. Επέστρεψε τον Ιανουάριο. Τώρα μπορεί να δηλώνει ευτυχισμένη.

«Για μένα, έχοντας κερδίσει αυτό το μετάλλιο πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, για άτομα με ψυχικές ασθένειες και για μαύρες μειονότητες. Αυτό σημαίνει τα πάντα», είπε στη συνέντευξη Τύπου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ