Εξορμήσεις σε 20+1 θεματικά πάρκα της Κύπρου

Από σαφάρι μέχρι βόλτες με γαϊδουράκια ή πόνι, περιπάτους σε βοτανόκηπους και άρμεγμα, τα θεματικά πάρκα είναι μια εξαιρετική επιλογή για ολόκληρη την οικογένεια. Kαι όχι μόνο.

Article featured image
Article featured image


Από τον Δημήτρη Καμπίλη


Eίτε πρόκειται για οικογενειακή απόδραση είτε για εξόρμηση με φίλους και παιδιά, η διασκέδαση όλων απέχει μόλις μία εκδρομή μακριά και φυσικά με μια στάση σε ένα από τα πολλά θεματικά πάρκα που έχουν στηθεί στο νησί μας και απευθύνονται σε μικρούς αλλά και μεγάλους, λάτρεις της περιπέτειας και της φύσης! Το μόνο σίγουρο είναι ότι το καθένα έχει να σου προσφέρει και μια διαφορετική εμπειρία, άλλοτε συναρπαστική και άλλοτε χαλαρωτική.

ΕΠ. ΛΑΡΝΑΚΑΣ

CAMEL PARK (ΜΑΖΩΤΟΣ)

Το πάρκο «γεννήθηκε» το 1998 και ξεκίνησε ως αποκλειστικό πάρκο για καμήλες, όμως η αγάπη των ιδιοκτητών για τα ζώα τούς ώθησε να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους και να υποδεχτούν πολλών και διαφόρων ειδών ζωάκια.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Εδώ θα ζήσεις μια πανέμορφη ολοήμερη εμπειρία. Θα συναντήσεις καμήλες, λάμα, πόνι, γαϊδούρια, κατσίκες, στρουθοκάμηλους, καγκουρό κ.ά. Θα κάνεις σαφάρι με τις καμήλες, νιώθοντας λες και διασχίζεις την έρημο Σαχάρα, και θα γνωρίσεις τους «σκανταλιάρηδες» λεμούριους, που έχουν μεγάλη αδυναμία στον... φωτογραφικό φακό. Ακόμη, θα επιδοθείς σε ατελείωτο παιχνίδι, καθώς το πάρκο διαθέτει αίθουσα με παιχνίδια, συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, τραμπολίνο κ.ά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μάλιστα, θα κάνεις δροσιστικές βουτιές στην πισίνα του πάρκου (η πρόσβαση στην πισίνα περιλαμβάνεται στη γενική τιμή εισόδου).

EXTRA TIP: Για να «καλοπιάσεις» τις καμήλες, κράτα στο χέρι σου χαρούπια και δες τα να... εξαφανίζονται στη στιγμή!

INFO: (24991243) Μαζωτός.
Δ-Κ 09:00-19:00 (Απρ-Οκτ) & 09:00-17:00 (Νοε-Μαρ). Είσοδος: €6 ενήλικες, €4 παiδιά.

Camel Park (Μαζωτός).jpg


GOLDEN DONKEYS FARM (ΣΚΑΡΙΝΟΥ)

Μια οικογενειακή επιχείρηση που στόχο έχει να αναδείξει την κυπριακή παράδοση, αποδίδοντας φόρο τιμής στα χαριτωμένα αυτά θηλαστικά που τα παλαιότερα χρόνια ειδικά ήταν συνυφασμένα με την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη φάρμα εκτροφής γαϊδουριών στην Κύπρο και ένας υπέροχος, ξεχωριστός και άκρως ψυχαγωγικός χώρος για μικρούς και μεγάλους!

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα γνωρίσεις τα συμπαθή γαϊδουράκια, θα τα ιππεύσεις και θα μάθεις τα πάντα για την ύπαρξή τους. Θα περιηγηθείς στο αγρόκτημα για να δεις από κοντά την αρχαιότερη ελιά στην Κύπρο, τον νερόμυλο και το ελαιοτριβείο και θα επισκεφθείς το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, τα οποία απεικονίζουν Κύπριους τεχνίτες της παλιάς εποχής. Τέλος, μπορείς να αγοράσεις βιολογικά προϊόντα –με βασικό συστατικό παραγωγής το θρεπτικότατο και άκρως ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία γάλα γαϊδούρας–, όπως σοκολάτα, παγωτό, λικέρ, καλλυντικά και άλλα.

INFO: (70000620) Περιοχή Μέμιλα, Σκαρίνου. Δ-Κ 10:00-18:00. Είσοδος €4 ενήλικες, €2 παιδιά.

golden donkey 2.jpg


ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΠΕΤΡΑΙΟΝ (ΜΑΖΩΤΟΣ)

Εδώ ο απόλυτος πρωταγωνιστής –το δηλώνει άλλωστε και η ονομασία του πάρκου– είναι τα πέτρινα γλυπτά, εμπνευσμένα από την αρχαία μας κληρονομιά, την κυπριακή παράδοση και ιστορία και από θέματα της καθημερινότητας. Πρόκειται για τις ευφάνταστες δημιουργίες του γλύπτη Σάββα Κούλενδρου, αποτέλεσμα κοπιαστικής και αξιέπαινης προσπάθειας άνω των 14.000 ωρών.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα περιηγηθείς στον πανέμορφο κήπο με τα διάφορα είδη κάκτων και ανθοφόρων φυτών και θα θαυμάσεις τα περίφημα γλυπτά, με επιφανέστερο όλων τον περίφημο «Πετραίο», ένα γλυπτό 8,5 μέτρων που παρουσιάζει τον άνθρωπο που γεννήθηκε από την πέτρα. Επιπλέον, θα δεις το Λιασίδειο Αμφιθέατρο και το Αρχονταρίκι, όπου φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις, καθώς και ένα μικρό πετρόκτιστο εκκλησάκι.

INFO: (99648116) Μαζωτός. Το πάρκο θα επαναλειτουργήσει από το φθινόπωρο και θα λειτουργεί αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού, με ή χωρίς ξενάγηση.

Πάρκο γλυπτικής Πετραίον 1.jpg

Πάρκο γλυπτικής Πετραίον 2.jpg


ΕΠ. ΠΑΦΟΥ

PAFOS ZOO (ΠΕΓΕΙΑ)

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Πρόκειται για έναν ζωολογικό κήπο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του για το κοινό τον Σεπτέμβριο του 2003, κατόπιν πρωτοβουλίας του Χρίστου Χριστοφόρου, ο οποίος και αποφάσισε να «μοιραστεί» την προσωπική του συλλογή από πληθώρα πουλιών απ’ όλο τον κόσμο. Σήμερα, ο ζωολογικός κήπος διαθέτει ζώα από κάθε γωνιά της γης, ενώ τα είδη που φιλοξενεί σε παπαγάλους και δηλητηριώδη φίδια είναι από τα πιο εντυπωσιακά στην Ευρώπη.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα εξερευνήσεις τον ζωολογικό κήπο, ώστε να ανακαλύψεις νέα είδη ζώων που δεν γνώριζες καν πως υπάρχουν, αλλά και θα θαυμάσεις όσα ήδη γνώριζες, θα δεις επιδείξεις με παπαγάλους και άλλα ζώα και θα παρακολουθήσεις διάφορα άκρως ενημερωτικά ντοκιμαντέρ για τα ζώα που φιλοξενούνται στο πάρκο. Ακόμη, θα δοκιμάσεις το διάσημο οφτό του εστιατορίου Flamingo που βρίσκεται εντός του πάρκου, θα φας απολαυστικό παγωτό, θα επισκεφθείς ένα από τα μουσεία του χώρου, ενώ ακόμη μπορείς να αγοράσεις αναμνηστικά από το μαγαζί με τα σουβενίρ.

INFO: (26813852) Θα βρεις τον ζωολογικό κήπο ανοιχτό 365 μέρες τον χρόνο από τις 09:00 μέχρι τις 18:00. Η είσοδος κοστίζει €13 για τους ενήλικες και €7 για τα παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα του κήπου (www. pafoszoo.com).

pafos zoo.jpg


ΕΠ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ (ΦΛΑΣΟΥ)

Ένα πολύ ξεχωριστό θεματικό πάρκο, μιας και είναι το μοναδικό υπαίθριο μουσείο αρωματοποιίας στο νησί μας, το οποίο μάλιστα βρίσκεται στην καρδιά της φύσης, μεταξύ των χωριών Κοράκου και Φλάσου. Είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας, που στόχο έχει να μορφώσει τη νεότερη γενιά, ώστε με έναν διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες και την ιστορία τους.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα μάθεις για την ιστορία της κυπριακής αρωματοποιίας από το 5.000 π.Χ. μέχρι σήμερα και θα θαυμάσεις από κοντά το μοναδικό αντίγραφο του αρχαιότερου αποστακτήρα, που χρονολογείται στο 5.000 π.Χ. Ακόμη, θα παρακολουθήσεις τη διαδικασία παραγωγής των αρωμάτων στην αρχαιότητα και θα φτιάξεις και εσύ το δικό σου άρωμα! Επίσης, θα ενημερωθείς για τη χρησιμότητα των βοτάνων, από τη μαγειρική και τη βοτανολογία μέχρι την αρωματοθεραπεία, και θα δεις το παιδί σου να μεταμορφώνεται σε έναν μικρό... Indiana Jones, αφού θα ζήσει από πρώτο χέρι τη δουλειά ενός αρχαιολόγου. Το πάρκο είναι ιδανικό για να περάσεις τη μέρα σου εκεί από το πρωί, καθώς γύρω στις 10 σερβίρεται brunch, ενώ κατά τη 1 το μεσημέρι μπορείς να φας εκεί το μεσημεριανό σου.

INFO: (99644237) Φλάσου. Τρ-Κ 09:00- 17:00. Προσφέρονται ειδικά «πακέτα» αναλόγως δραστηριοτήτων.

Θεματικό Πάρκο Αρωματοποιίας.jpg



MARINA’S ADVENTURE PARK (ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ)

Το πάρκο της χαράς και της διασκέδασης! Το γνωστό και ως Marina’s Rope Park βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Κακοπετριάς, με τον ποταμό Καρκώτη να διασχίζει το πάρκο, δίνοντας άλλη αίσθηση στον χώρο. Υπόσχεται αναζωογόνηση, διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσεως και αδρεναλίνη στο κόκκινο!

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα δοκιμάσεις τις δυνάμεις και τις αντοχές σου σε διάφορες διαδρομές πάνω σε σχοινιά, οι οποίες κατηγοριοποιούνται σε δύο επίπεδα βάσει δυσκολίας. Για τους αρχάριους τα εμπόδια που θα συναντήσουν έχουν ύψος 3 μέτρα (Επίπεδο 1), ενώ οι πιο προχωρημένοι θα κληθούν να προσπεράσουν εμπόδια που φτάνουν τα 7 μέτρα (Επίπεδο 2). Ακόμη, το πάρκο διαθέτει και διαδρομές για παιδιά 2-7 ετών, ύψους ενός μέτρου (Παιδικό Τμήμα), ενώ πρόσφατα προστέθηκε και ένας τοίχος αναρρίχησης που θα σε προκαλέσει να «κατακτήσεις» την κορυφή του. Τις Κυριακές το πάρκο διαθέτει παραδοσιακό κυπριακό φαγητό.

INFO: (99998420) Αγίου Νικολάου 43, Κακοπετριά. Δ-Κ 10:00-20:00. Οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με το επίπεδο και τις διαδρομές, ενώ προσφέρονται ειδικές τιμές σε οικογένειες και groups.

Marina's Adventure Park 2.jpg



PETRIDES FARM PARK (ΜΑΡΚΙ)

Στο χωριό Μαρκί, λίγο έξω από την πόλη της Λευκωσίας, συναντά κανείς το Petrides Farm Park, μια μεγάλη έκταση γεμάτη πράσινο, οξυγόνο, ζωάκια και πολλούς ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παντός είδους ασχολίες και ατελείωτο παιχνίδι.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα βολτάρεις στη φάρμα με τους φίλους ή την οικογένειά σου, θα γνωρίσεις τα ζωάκια που φιλοξενούνται στον χώρο, μαθαίνοντας σημαντικές πληροφορίες γι’ αυτά, και θα απολαύσεις το φαγητό σου ή τον καφέ σου, ενώ τα παιδιά σου θα επιδίδονται σε διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες, καθώς το πάρκο διαθέτει, μεταξύ άλλων, γήπεδο φούτσαλ, μπάσκετ και στίβους μάχης. Επίσης, στον χώρο μπορείς να διοργανώσεις αξέχαστα πάρτι γενεθλίων και εκδηλώσεις.

INFO: (22525255) Μαρκί. Σ & Κ 16:00-21:00 (το ωράριο διαφοροποιείται αναλόγως της εποχής) και τις καθημερινές για εκδηλώσεις κατόπιν συνεννόησης. Είσοδος: €3 (δωρεάν για παιδιά 2 ετών και κάτω).

Petrides Farm Park 2.jpg



RIVERLAND BIO FARM (ΚΑΜΠΙΑ)

Πρόκειται για ένα υπέροχο βιολογικό αγρόκτημα στο χωριό Καμπιά της επαρχίας Λευκωσίας που τα τελευταία χρόνια έχει αγκαλιαστεί και αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό, και όχι άδικα... Η τεράστια καταπράσινη έκταση (πάνω από 250 στρέμματα) που καταλαμβάνουν συνολικά το αγρόκτημα και τα βοσκοτόπια που το περικλείουν προσφέρουν την απόλυτη απόδραση από την πόλη στη φύση, ενώ τα βιολογικά προϊόντα της φάρμας αποτελούν ξεκάθαρα το καμάρι της – όντας και ο βασικός λόγος για τη δημιουργία της.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ:
Και τι δεν θα κάνεις εκεί! Στο Riverland Bio Farm θα περιηγηθείς στη φάρμα, θα γνωρίσεις τα ζωάκια που φιλοξενεί, θα μάθεις να αρμέγεις, θα κάνεις τοξοβολία, ιππασία με πόνι, αναρρίχηση, camping, kayak και πολλά άλλα, ενώ τις Κυριακές θα μάθεις πώς παρασκευάζεται το χαλλούμι, η αναρή και το ψωμί, που τόσο πολύ λατρεύεις να καταναλώνεις αλλά δεν έχεις ιδέα για τον τρόπο παραγωγής τους. Φεύγοντας, μπορείς να προμηθευτείς τα αγνά, βιολογικά προϊόντα της φάρμας, όπως γάλα και γιαούρτι.

INFO: Η φάρμα είναι ανοικτή για επίσκεψη όλη την εβδομάδα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι το ωράριο διευρύνεται, από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα. Η είσοδος είναι δωρεάν!

Riverland.jpg


ΕΛ. ΕΠ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ


CYHERBIA BOTANICAL PARK & LABYRINTH (ΑΥΓΟΡΟΥ)

Το πάθος της κυρίας Μιράντας για τα βότανα την οδήγησε στο να δημιουργήσει το 2012 ένα μοναδικό βοτανικό πάρκο, ιδανικό για όλη την οικογένεια.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Ο χώρος αποτελείται από εννέα υπέροχους θεματικούς βοτανικούς κήπους, που σχηματίζουν το μονοπάτι του διαλογισμού, τον πρώτο και μοναδικό λαβύρινθο 2.000 τ.μ. στην Κύπρο, το δάσος «Γύρος της Κύπρου», του οποίου οι θάμνοι και τα ενδημικά δέντρα σχηματίζουν το νησί της Κύπρου, και το χωριό των Νεράιδων, που χαρίζουν αξέχαστες στιγμές και εμπειρίες για όλη την οικογένεια.

Πέραν της χαλάρωσης και της ηρεμίας που θα σου προσφέρει ο χώρος, θα μάθεις τα πάντα για τα βότανα, θα παρακολουθήσεις απόσταξη του αιθέριου ελαίου της λεβάντας στο αποστακτήριο, θα πιεις βοτανικό τσάι στην καφετέρια και θα φας σπιτικά φαγητά και γλυκά, ενώ φεύγοντας μπορείς να αγοράσεις αγνά, βιολογικά προϊόντα, όπως διάφορες ποικιλίες τσαγιού και καλλυντικά. Συχνά διοργανώνονται και ειδικά events, festivals και workshops (μπορείς να ενημερώνεσαι γι’ αυτά είτε τηλεφωνικώς είτε μέσα από την ιστοσελίδα του πάρκου).

INFO: (99915443) Το πάρκο λειτουργεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, Δ-Κ 09:00-19:00, και κατά τη χειμερινή περίοδο, από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου, Δ-Κ 09:00- 17:00. Η είσοδος για το πάρκο είναι €5 για ενήλικες και €3 για παιδιά των 5-12 ετών. Η είσοδος είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 5 ετών. Το εισιτήριο περιλαμβάνει ένα τσάι με βότανα. Όλες οι περιοχές στο πάρκο είναι κατάλληλες για άτομα με αναπηρίες.

CyHerbia.jpg

cyherbia2.jpg



ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

Αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό έργο, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Βρίσκεται στην περιοχή Στροντζιυλοβούναρο, πλησίον του Παλαιοντολογικού Σπηλαίου Ιπποπόταμων, σε μια θαμνώδη περιοχή έκτασης 20.000 τ.μ. με άγριο πέτρωμα, απίστευτη φυσική ομορφιά και πανοραμική θέα. Αποτελείται από 252 γλυπτά, τα οποία έχουν δημιουργήσει 145 καλλιτέχνες από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, κάποια εκ των οποίων είναι πραγματικά εντυπωσιακά!

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα περιηγηθείς στον χώρο για να θαυμάσεις τα εκθέματα αλλά και γενικά τον καταπράσινο χώρο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με πάνω από 1.500 δέντρα και φυτά της Κύπρου, ενώ κατά μήκος του πάρκου έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, όπου μπορείς να ξαποστάσεις και να θαυμάσεις τη θέα. Το πάρκο καταλήγει σε μια μεταλλική γέφυρα-καράβι, το «Αργώ», φτιαγμένη στα πρότυπα του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε στην Αργοναυτική Εκστρατεία, η οποία σε μεταφέρει στην άλλη πλευρά, όπου θα δεις το Πάρκο Κάκτων και Παχύφυτων, το οποίο φιλοξενεί διάφορα είδη κάκτων, καθώς και αποξηραμένες φυτικές ποικιλίες του νησιού.

INFO: (23816300) Λεωφ. Πρωταρά - Κάβο Γκρέκο. Είσοδος ελεύθερη.

Πάρκο γλυπτικής Αγίας Νάπας2.jpg

πάρκο γλυπτικής Αγίας Νάπας.jpg


ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ

ADVENTURE MOUNTAIN PARK (ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ)

To πάρκο αυτό βρίσκεται στο χωριό Κυπερούντα, στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους. Είναι φημισμένο για την ποικιλία και την ποιότητα των εκπαιδευτικών αθλημάτων που προσφέρει, αλλά και για την τοποθεσία του, καθώς περιβάλλεται από τα πιο συναρπαστικά τοπία, προσφέροντας περιπέτεια και ξεκούραση σε όσους το επισκέπτονται.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα επιλέξεις ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό παιχνιδιών: χρωματοσφαίριση (paintball), αναρρίχηση, laser tag, laser maze, woodland paintball game, forest puzzle, πεζοπορία κ.ά., όλα υπό την επίβλεψη εκπαιδευτών. Ακόμη, εκεί θα φας νόστιμο κυπριακό φαγητό και θα βολτάρεις στον βοτανικό κήπο του. Αν σου αρέσει τόσο πολύ το μέρος και δεν φεύγεις από εκεί ούτε «σηκωτός», τότε μπορείς να... κατασκηνώσεις εκεί! Ο κατασκηνωτικός χώρος του πάρκου έχει όλες τις παροχές, όπως ζεστό-κρύο νερό, ντους, ηλεκτρικό ρεύμα στην εξωτερική τραπεζαρία και χώρο ψησταριάς. Οι δραστηριότητες του πάρκου απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 8 ετών, ενώ τα παιχνίδια με paintballs επιτρέπονται μόνο για τους άνω των 14.

INFO: (97772177, 99674126) Δόξα Σοι ο Θεός, Κυπερούντα. Τρ-Κ 09:00-20:00 (το πάρκο υποδέχεται κόσμο μόνο κατόπιν κράτησης).

Adventure Mountain Park2.jpg



APESHIA HILLS DONKEY SAFARI (ΑΠΑΙΣΙΑ)

Στο χωριό Απαισιά της επαρχίας Λεμεσού, έχει δημιουργηθεί μια μοναδική φάρμα πάνω στον λόφο, με εκπληκτική θέα που κόβει την ανάσα και υπόσχεται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Σκοπός της φάρμας ήταν να συντηρηθεί μια από τις παλαιότερες παραδόσεις του τόπου μας, που δεν είναι άλλη από τη συνύπαρξη των κατοίκων του νησιού ανά τους αιώνες με τα συμπαθή γαϊδουράκια.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα γνωρίσεις τα χαριτωμένα κυπριακά γαϊδουράκια –και τα υπόλοιπα ζωάκια της φάρμας– και θα βολτάρεις μαζί τους στο πανέμορφο τοπίο του λόφου. Θα δοκιμάσεις το υγιεινότατο για τον ανθρώπινο οργανισμό γάλα γαϊδούρας, μαζί με άλλα παραδοσιακά προϊόντα όπως χειροποίητα γλυκά και προϊόντα με βάση το χαρούπι. Εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, θα κάνεις δροσιστικές βουτιές στην πισίνα και έπειτα θα ξαποστάσεις τρώγοντας κυπριακό παραδοσιακό φαγητό δίπλα στη φάρμα, σε έναν πανέμορφο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο με θέα τα βουνά και το πράσινο. Ακόμη, θα επισκεφθείς τις δύο εκκλησίες που βρίσκονται εντός των ορίων της φάρμας, του Αποστόλου Ανδρέα και της Οσίας Ματρώνας εκ Ρωσίας. Τέλος, ο χώρος διαθέτει ειδικό πάρκο για τα παιδιά των μικρών ηλικιών, ενώ θεωρείται ιδανικός για τη διοργάνωση ιδιωτικών εκδηλώσεων.

INFO: (96713034) Απαισιά. Δ-Κ 08:00-αργά το απόγευμα.

Apeshia Hills Donkey Safari.jpg



ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ «ΜΥΡΙΣΤΙΚΟ» (ΚΟΛΟΣΣΙ)

Ένα καταπράσινο περιβόλι που ευωδιάζει με αρώματα της κυπριακής φύσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αποτελεί μια ξεχωριστή γωνιά για να γνωρίσεις ό,τι πιο γνήσιο έχει να προσφέρει ο τόπος αυτός. Λίγα βήματα από το Κάστρο Κολοσσίου, το «Μυριστικό» είναι ένας χώρος που σε γοητεύει με τις χάρες του.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Σε μια έκταση 3 στρεμμάτων περίπου, καλλιεργούνται ποικίλα βότανα (λουίζα, μελισσόχορτο, λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι, τσάι του βουνού, δεντρολίβανο, αχίλλεια), όπως επίσης και βιολογικά λαχανικά και εσπεριδοειδή, σταφύλι και άλλα φρούτα, ενώ κάθε Σάββατο πραγματοποιείται αγορά με ολόφρεσκα προϊόντα στον δροσερό κήπο. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το εργαστήρι αποξήρανσης και μεταποίησης, το οποίο λειτουργεί και ως κέντρο πώλησης των προϊόντων (τσάγια, λικέρ, ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, άθερμο μέλι, ανθόνερα εμπλουτισμένα με αιθέρια έλαια, εποχιακές μαρμελάδες, χυμοί και ευφάνταστες χειροποίητες κατασκευές). Εδώ, κατά καιρούς, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με βιωματικά εργαστήρια, εκθέσεις με ξεχωριστές χειροποίητες δημιουργίες, συναντήσεις με αφηγήσεις παραμυθιών κ.ά.

INFO: (99063404) Λόρδου Βύρωνος 16, Κολόσσι.

Βοτανικός Κήπος «Μυριστικό».jpg



ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΤΡΟΟΔΟΥΣ - ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΡΟΟΔΟΥΣ

Ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους «Α.Γ. Λεβέντης» βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, παρά τον κύριο δρόμο Καρβουνά-Τροόδους. Αποτελεί μέρος του δικτύου «Natura 2000» και το υψόμετρο της περιοχής αγγίζει τα 1.400 μέτρα. Πρόκειται για ένα απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο βγαλμένο από καρτ ποστάλ. Αποτελεί έναν από τους τρεις βοτανικούς κήπους που έχει εγκαταστήσει το Τμήμα Δασών. Οι άλλοι δύο βρίσκονται στην περιοχή της Αθαλάσσας στη Λευκωσία και στα Λουτρά της Αφροδίτης.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα μάθεις για τη χλωρίδα της περιοχής του Τροόδους μέσα από διάφορα εκθέματα και με τη σημαντική αρωγή της τεχνολογίας. Το βοτανολόγιο (herbarium) του Κέντρου σού δίνει την ευκαιρία, μέσω της χρήσης στερεοσκοπίων, να μελετήσεις μια μεγάλη ποικιλία από αποξηραμένα φυτικά δείγματα. Στον κήπο λειτουργεί μικρό κατάστημα με αναμνηστικό υλικό και εξειδικευμένα βιβλία, ενώ στους κύριους εκθεσιακούς χώρους υπάρχει ηλεκτρονικό και έντυπο πλη- ροφοριακό υλικό. Επιπρόσθετα, υπάρχει αίθουσα προβολών όπου προβάλλεται εξειδικευμένη ταινία για τη χλωρίδα της οροσειράς του Τροόδους.

INFO: (25550092) Δ-Παρ 09:00-14:00 (το Κέντρο Επισκεπτών). Είσοδος ελεύθερη.

Γεωπάρκο Τροόδους.jpg



ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Η ιστορία του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού άρχισε το 1954 από ένα τυχαίο γεγονός. Μια Λεμεσιανή, η κ. Γρηγοράσκου, είχε ένα πιθηκάκι στο σπίτι της, με το οποίο διασκέδαζαν πολύ τα παιδιά της γειτονιάς της. Το χάρισε στο Δημαρχείο και τοποθετήθηκε στον Δημόσιο Κήπο, που τότε είχε μόνο κάποια πουλιά. Πολλοί Λεμεσιανοί ακολούθησαν έπειτα το παράδειγμα της κ. Γρηγοράσκου και χάρισαν διάφορα ζώα για τον εμπλουτισμό του ζωολογικού τμήματος του κήπου. Ένας Αμερικανός, ο Τζον Γουίλκς, έφερε και χάρισε ένα ελεφαντάκι που βρισκόταν στον ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης. Το ονόμασαν Τζούλια και ήταν από τα αγαπημένα ζώα των παιδιών.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Σήμερα μπορείς να δεις μια μεγάλη ποικιλία από σπάνια –και μη– είδη θηλαστικών, πουλιών και ερπετών, προερχόμενα από κάθε γωνιά της γης, και να μάθεις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτά. Ακόμη, θα ξαποστάσεις πίνοντας τον καφέ σου στην εντυπωσιακή καφετέρια «Flamingo» με θέα προς τη θάλασσα, το πράσινο και τα φλαμίνγκο.

INFO: (www.limassolzoo.com) Δ-Κ 09:00-19:00 (Ιούν-Αύγ). Είσοδος: Ενήλικες €5, παιδιά 5-15 χρόνων €2, παιδιά μέχρι 5 χρόνων δωρεάν, συνταξιούχοι, φοιτητές και στρατιώτες €3.

Ζωολογικός Κήπος Λεμεσού.jpg



MASTERLAND - THE CHILDREN’S CITY OF CRAFTSMEN (ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ)

Πρόκειται για έναν χώρο πολύ διαφορετικό και εντελώς πρωτότυπο για τα δεδομένα της Κύπρου, αφού επικεντρώνεται κυρίως στην παροχή εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας για παιδιά και νεαρούς εφήβους ηλικίας από 5 έως 15 ετών. Ουσιαστικά το πάρκο φαντάζει σαν μια μικρή πολιτεία, στην οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορα επαγγέλματα, με άμεσο, διαδραστικό και κυρίως ευχάριστο τρόπο, μέσα από σχεδόν πραγματικές συνθήκες εργασίας.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Οι μικροί μας φίλοι θα πάρουν, με έναν καθ’ όλα διασκεδαστικό και καινοτόμο τρόπο εκμάθησης, μια γεύση από την ενήλικη ζωή και τη φύση και τις αρμοδιότητες διαφόρων επαγγελμάτων που πιθανώς να ακολουθήσουν –ή να αποκλείσουν– στο μέλλον. Η «πόλη των επαγγελμάτων», όπως θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί, συνδυάζει, με έναν τρόπο μοναδικό, διασκέδαση και χρήσιμες γνώσεις και για τον λόγο αυτό κρίνεται ως μια πολύ καλή επιλογή για τη διοργάνωση γενεθλίων, αλλά και για εκπαιδευτικές εκδρομές για τα σχολεία και τα φροντιστήρια.

INFO: (77777850) Σπύρου Κυπριανού 48, Γερμασόγεια. Διαθέσιμο μόνο για groups και για τη διεξαγωγή παιδικών πάρτι, αποκλειστικά κατόπιν συνεννόησης.

Masterland the Children's City of Craftsmen.jpg



ΟΛΕΑΣΤΡΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΙΑΣ (ΑΝΩΓΥΡΑ)

Όπως καταλαβαίνεις, εδώ η ελιά έχει την τιμητική της. Σκοπός του πάρκου είναι η προώθηση του πολιτισμού του πανάρχαιου «εθνικού μας δέντρου». Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο ελιάς στον κόσμο όπου πραγματοποιούνται γεωργικές - μεταποιητικές εργασίες και όπου παράγεται εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα μάθεις τα πάντα γύρω από την ελιά και τις διάφορες ποικιλίες της. Θα παρακολουθήσεις όλα τα στάδια επεξεργασίας, από τη βιολογική της καλλιέργεια μέχρι και το μάζεμά της στον ελαιώνα του πάρκου. Θα κάνεις επίσης μια ιστορική αναδρομή στον τρόπο παραγωγής ελαιολάδου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και θα μάθεις για τη θέση της στη μυθολογία και την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα. Στο πάρκο διοργανώνονται, επίσης,παραδοσιακά παιχνίδια, κρυμμένοι θησαυροί και άλλες εκδηλώσεις, όπως η «Μέρα της Ελιάς», ενώ ο χώρος φιλοξενεί ζωάκια και διαθέτει καφετέρια και παιδότοπο. Τέλος, στο μικρό μαγαζάκι του πάρκου πωλούνται βιολογικό ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα παραγωγής του Ολέαστρου, όπως χαρουπόμελο.

INFO: (99525093) Ανώγυρα. Δ-Κ 10:00- 18:00. Είσοδος: ενήλικες €3 και για παιδιά/ groups €2 ευρώ – τα εισιτήρια δεν λήγουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά!

oleastro.jpg



PONY PARK (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Πρόκειται για μια γουστόζικη φάρμα - παιχνιδότοπο στην περιοχή Τσιφλικούδια στην πόλη της Λεμεσού, η οποία αποτελεί το σπιτικό των πόνι, αυτών των μικρόσωμων και πολύ χαριτωμένων αλόγων που όλοι λίγο-πολύ έχουμε λατρέψει ως παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, η φάρμα αυτή φιλοξενεί 4 αξιολάτρευτα πόνι ράτσας «Shetland», τα οποία έφτασαν στην Κύπρο από την Αγγλία.

TΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα γνωρίσεις από κοντά τα 4 χαριτωμένα τετράποδα του πάρκου, θα πας βόλτα και θα φωτογραφηθείς μαζί τους και θα περιποιηθείς (grooming) τους καινούργιους σου αυτούς φίλους. Ακόμη, το πάρκο διαθέτει χώρους για βόλτα, τεχνητή λίμνη με πάπιες, καφετέρια και εστιατόριο για φαγητό, αλλά και φουσκωτά παιχνίδια, τραμπολίνο κ.ά., για να απολαύσουν οι μικροί μας φίλοι στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς. Ο χώρος ενδείκνυται για παιδικά πάρτι.

INFO: (facebook: PONY PARK Limassol) Κώστα Κοράλλη 2, Λεμεσός. Το πάρκο θα επαναλειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.

Pony Park.jpg



SAYIOUS ADVENTURE PARK (ΑΣΓΑΤΑ)

Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2006 και γεννήθηκε από την επιθυμία των ιδιοκτητών να μοιραστούν με τον κόσμο το πάθος τους για αδρεναλίνη και περιπέτεια. Αν είσαι κι εσύ «adrenaline junkie», τότε το πάρκο αυτό θα το λατρέψεις!

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Προφανώς θα ανεβάσεις την αδρεναλίνη σου στα ύψη και θα δοκιμάσεις τις αντοχές σου με off-road buggies και drift go-karting, θα συναγωνιστείς με οικογένεια και φίλους σε έναν δυνατό αγώνα paintball, θα κάνεις ορειβασία και τοξοβολία και θα παίξεις huge jenga, την... xl παραλλαγή του γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού. Ακόμη, για μεγάλα σε αριθμό groups, προσφέρεται και ειδικός χώρος BBQ με μεγάλη ψησταριά. Γιατί ποιος είπε ότι οι αθλητικοί τύποι δεν μπορούν να είναι παράλληλα και καλοφαγάδες;

INFO: (25633163, 97767777 / www.sayiousadventurepark. com) Ασγάτα. Λειτουργεί μόνο με κρατήσεις, αφού όλες σχεδόν οι δραστηριότητες –εκτός από την επιλογή για ατομικό off-road tour– είναι ομαδικές.

Sayious Adventure Park.jpg



SPARTI ADVENTURE PARK (ΠΛΑΤΡΕΣ)

Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 2 έως 80 ετών! Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τους αρχαίους Σπαρτιάτες και τη δυναμική εκπαίδευσή τους. Πρόκειται για ένα πάρκο εναέριας δραστηριότητας με σχοινιά, το οποίο είναι κυριολεκτικά χωμένο μέσα στο δάσος και αποτελεί αναμφίβολα το κατάλληλο μέρος για όλους τους λάτρεις της περιπέτειας.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Θα επιλέξεις να διασχίσεις εναέριες διαδρομές μετ’ εμποδίων, με μεγάλη ποικιλία επιλογής μέσα από 40+ διαδρομές διαφορετικού βαθμού δυσκολίας. Θα παίξεις με την ψυχή σου πολλά παιχνίδια που προσφέρονται στο πάρκο, ενώ αν το... λέει η καρδούλα σου, τότε μπορείς να επιδοθείς στο «speed zip-line» ή το «quick jump feet first». Όσο για την ασφάλειά σου, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα, αφού τα μέτρα προστασίας του πάρκου είναι πράγματι εξαιρετικά. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν στολή αναρρίχησης με κρίκους και κράνος και είναι δεμένοι με διπλό μαγνητικό σύστημα ασφάλειας που καθιστά αδύνατο τον διαχωρισμό από το καλώδιο, ενώ υπάρχει συνεχής επίβλεψη από το άκρως καταρτισμένο προσωπικό.

INFO: (99100040, 99100003) Πάνω Πλάτρες. Τετ, Σ & Κ 10:00-18:00 (οι ημέρες και ώρες διαφοροποιούνται).

Adventure Mountain Park.jpg



NEW ENTRY

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ (MUSAN)

Ένα υποβρύχιο δάσος στα νερά της Κύπρου, στην Αγία Νάπα. Αυτό είναι το νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), έργο του Jason deCaires Taylor, όπου κολυμπάς ανάμεσα στη φύση και την τέχνη.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ: Στο νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), οι επισκέπτες-κολυμβητές με μάσκα ή δύτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Εκεί θα συναντήσουν 93 έργα τέχνης του Jason deCairesTaylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο καλλιτέχνης θα είναι η φύση, που θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις με το πέρασμα του χρόνου. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο και υλικά που προσελκύουν θαλάσσια ζωή, ενώ θα τοποθετηθούν σε διάφορα βάθη, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στο σημείο όπου θα τοποθετηθούν. Το Υποβρύχιο Μουσείο τοποθετείται σε μια απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή της παραλίας «Περνέρα» της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί, χάρη στο μουσείο.

museio.jpg


EXTRA TIP: Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να είναι δύτες αλλά και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα. Ολόκληρο το έργο είναι ένα υδάτινο οδοιπορικό στη σχέση ανθρώπου και φύσης, όπως το δημιούργησε ο καταξιωμένος στον χώρο Jason deCaires Taylor, ο Βρετανός γλύπτης που σχεδίασε επίσης και το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής, το Molinere UnderwaterSculpture Park στη Γρενάδα, το οποίο μπήκε στη λίστα με τα 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του ως γλύπτη, marine conservationist, υποβρύχιου φωτογράφου και εκπαιδευτή αυτόνομης κατάδυσης, για να φτιάξει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία ανταποκρίνονται στον χώρο όπου θα τοποθετηθούν και ενισχύουν τη θαλάσσια ζωή. Όπως έγραψε ο κριτικός τέχνης δρ David De Russo, τα έργα του Taylor είναι μια ζωντανή, εξελικτική έκθεση, που αλλάζει, αναπτύσσεται και δημιουργεί νέα ζωή. Είναι έργα που προσφέρουν ελπίδα και ταυτόχρονα αφύπνιση για το περιβάλλον. Είναι, λοιπόν, μεγάλη τιμή και χαρά για την Κύπρο που θα φιλοξενήσει από φέτος τον Ιούλιο στα νερά της ένα τόσο σημαντικό έργο τέχνης, με τόσο ουσιαστικά και καίρια μηνύματα.

INFO: (23816305 / www.musan.org.cy) Παραλία Περνέρα, Αγία Νάπα.

musio6.jpg



*Το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνεται στο «IN LOVE With Cyprus», μια πολυτελή έκδοση 196 σελίδων, γεμάτη Κύπρο, η οποία κυκλοφορεί στα περίπτερα στην τιμή των €2. Γιατί είμαστε «IN LOVE With Cyprus» και το φωνάζουμε με κάθε ευκαιρία!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ