Αυθεντικό Κυπριακό Νεανικό Επιχειρείν

Έξι brands που αγαπούν το νησί… και ενίοτε ταξιδεύουν έξω!

Αυθεντικό Κυπριακό Νεανικό Επιχειρείν

Έξι brands που αγαπούν το νησί… και ενίοτε ταξιδεύουν έξω!

Article featured image
Article featured image

Υπάρχει χώρος στην Κύπρο για brands και projects που όχι μόνο ενστερνίζονται τις αξίες και την ιστορία του νησιού, αλλά τα «αγκαλιάζουν» και τα πάνε ένα βήμα παραπέρα;

Αν αμφέβαλλες ποτέ γι’ αυτό, τότε οι πιο κάτω ιστορίες θα σε κάνουν να αντιληφθείς πως, όπου υπάρχει όραμα, πείσμα, πάθος και κατανόηση τού «τι θέλω να αλλάξω», υπάρχει και έδαφος για επιτυχία.



Kuza Design

Πίσω από το KUZA βρίσκεται η Ήλια Νεοφύτου, μια καλλιτέχνις η οποία, σπουδάζοντας καλές τέχνες και μέσα από την πρακτική της, συνειδητοποίησε τη μεγάλη αξία του πηλού και της κλωστής στη ζωή μας. Γι’ αυτό και δημιουργεί και προσφέρει προϊόντα οικιακής χρήσης και εσωτερικού σχεδιασμού, αυτά που αποκαλούμε «μικρές απολαύσεις της καθημερινής ζωής», με έναν στόχο: να αγκαλιάσουμε το νόημα μιας πιο αργής, μιας λιγότερο αγχώδους ζωής, να εκτιμήσουμε το ατελές, το πρωτότυπο, το μοναδικό.

KUZA2310.jpg


«Υπάρχουν συνθήκες στο νησί για να ξεκινήσεις ένα δικό σου startup. Αν και υπάρχει ένας δισταγμός τους τελευταίους μήνες λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία, υπάρχουν διάφορα προγράμματα που στηρίζουν νέους/ες επιχειρηματίες και startups και δίνουν ώθηση σε καινούργιες ιδέες. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις να δημιουργούνται και αυτό δείχνει πως οι συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές, χωρίς όμως να σημαίνει πως δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στις ευκαιρίες που δίνονται στους νέους/ες. Επέλεξα να ασχοληθώ με την τέχνη της κεραμικής γιατί σου προσφέρει κάτι συναρπαστικό! Το αίσθημα της δημιουργίας. Μου δίνεται η ευκαιρία να σχεδιάσω ένα αντικείμενο από το μηδέν. Έχοντας σπουδάσει καλές τέχνες, θεωρούσα πάντα την αισθητική ως κάτι πολύ σημαντικό και η ιδέα πως κάτι έχει φτιαχτεί με το χέρι… με συναρπάζει.


KUZA3050.jpg



Από επιχειρηματικής απόψεως, θαρρώ πως τα χειροποίητα προϊόντα, όντας μοναδικά, είναι διαχρονικά και υψηλής αξίας. Σημαντικό σε μια εποχή μαζικής παραγωγής, όπου όλα μοιάζουν μεταξύ τους. Η πιο έξυπνη ενέργεια “μάρκετινγκ” που έκανα έως σήμερα; Είναι να μη βιαστώ, να μην πέσω στην παγίδα της υπερβολικής προβολής. Η τακτική μας είναι να εξελίξουμε το brand οργανικά, να μεγαλώνει μαζί με εμάς, έτσι ώστε να αποκτήσει ταυτότητα. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζεις πού ανήκεις και σε ποιο κοινό απευθύνεσαι. H πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή την εποχή είναι να καταφέρουμε να αναδείξουμε το brand και εκτός συνόρων. Σίγουρα ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος, αλλά και το κοινό. Σε προσωπικό επίπεδο η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι να διαφέρεις. Ως entrepreneur έχεις να αντιμετωπίσεις το ρίσκο και το άγνωστο, καθώς και ένα δυνατό αίσθημα ευθύνης που σίγουρα προκαλεί ένα Χ άγχος. Ειδικά στην αρχή. Αυτό το κατατάσσω στα αρνητικά. Στα θετικά βάζω το αίσθημα της ηθικής ικανοποίησης όταν βλέπεις την εξέλιξη μιας δικής σου ιδέας, αλλά και την ελευθερία κινήσεων που έχεις όταν τρέχεις ένα δικό σου πρότζεκτ. Επίσης, θετικό είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν όρια, καθώς εσύ θέτεις τους στόχους σου και εσύ ορίζεις τι είναι “επιτυχία”».


DSC08867.jpg

99980160, Έκτορος 47, Λευκωσία, www.kuza.design



Capsule Skateboards

Δεν είναι ακόμη ένα brand που απλώς βάζει ένα γραφικό σε μια σανίδα. Η ομάδα της Capsule έχει πάθος και ενθουσιασμό για το skateboarding, κάτι που την οδήγησε σε επιτυχή μονοπάτια – και όχι μόνο εντός Κύπρου. Μετά από χρόνια δοκιμών με υλικά υψηλής τεχνολογίας, με DIY μηχανισμούς, και μετά από testing πολλών πρωτοτύπων, πέτυχαν να φτιάξουν ένα πιο ανθεκτικό skateboard, το οποίο μετριάζει τις προσγειώσεις και «ανταποκρίνεται» στις προκλήσεις λες και είναι καινούργιο κάθε φορά! Ο Ανδρέας Χαραλάμπους, CEO της Capsule, μας περιγράφει το πώς αυτός βίωσε αυτή τη διαδρομή:

9c.jpg


«Το skateboarding μπήκε στη ζωή μου από την ηλικία των 8 ετών και αυτή η αίσθηση ελευθερίας που βίωσα κάνοντας skate με έκανε να το αγαπήσω. Εκείνα τα χρόνια, όμως, το άθλημα δεν ήταν ανεπτυγμένο και έτσι το άφησα στην άκρη. Πολύ πιο μετά, στα 28 μου, είδα ότι η αγορά και τα προϊόντα δεν συμβάδιζαν με τη νέα εποχή και έτσι έπρεπε να κάνω κάτι. Έτσι, δημιούργησα την Capsule Skateboards, που εδώ και 9 χρόνια έχει γίνει η καθημερινότητά μου.


6s.jpg


Tη ζωή του entrepreneur την κάνω εδώ και σχεδόν 9 χρόνια και μπορώ να πω ότι θέλει κότσια για να “επιζήσεις”. Δεν είναι τόσο ζήτημα ζωής ή θανάτου, αλλά είναι ζήτημα να θέτεις υψηλούς στόχους και να τους κυνηγάς με επιμονή και πειθαρχία μέσα από πολλές δυσκολίες. Είναι οι συνθήκες στην Κύπρο ευνοϊκές για startups, θα μου πεις; Εξαρτάται από το προϊόν και την αγορά στην οποία στοχεύει η κάθε startup. Για παράδειγμα, αν το προϊόν είναι SaaS (Software as a Service) ή application, τότε είναι πιο εύκολος ο δρόμος της να αναπτύξει και να πουλήσει το προϊόν. Ενώ για μια hardware startup, που θα αναπτύξει το προϊόν της και θα προσπαθήσει να το πουλήσει στην παγκόσμια αγορά, ο δρόμος είναι πολύ πιο δύσκολος, καθώς εμπλέκεται και ο παράγοντας των logistics. Αν αυτή η startup τολμήσει να στήσει την παραγωγική της μονάδα στην Κύπρο, τότε μιλάμε για τρομερό εμπόδιο, καθώς η βιομηχανία εδώ είναι πολύ περιορισμένη, ενώ τη χρειάζεται για να δοκιμάσει υλικά και να κατασκευάσει τα πρωτότυπα. Για την Capsule, κάναμε πολλές και πρωτοποριακές επικοινωνιακές ενέργειες, όπως οι παρουσίες μας στις μεγαλύτερες εκθέσεις του skateboarding και γενικά των sports στο εξωτερικό (Καλιφόρνια και Μόναχο), καθώς εκεί μπαίνεις σφήνα στις εταιρείες-μεγαθήρια. Αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στο χτίσιμο του brand, γιατί, ανάμεσα στους παρευρισκόμενους είναι το καταναλωτικό κοινό, οι καταστηματάρχες αλλά και οι αντιπρόσωποι των εταιρειών αυτών.


4ss.jpg



Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι το να εξισορροπούμε τη ζήτηση των προϊόντων μας από την αγορά με την παραγωγική μας δυνατότητα, καθώς να υπενθυμίσω ότι εμείς παράγουμε τα προϊόντα με μηχανήματα που δεν υπάρχουν αλλού στην Κύπρο. Την αγαπώ την Κύπρο. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε διότι το ζούμε καθημερινά, αλλά το ευτύχημα να έχεις φυσικές ομορφιές και μαγευτικές τοποθεσίες σε απόσταση 2-3 ωρών με το αυτοκίνητο, όπου και να είσαι στο νησί αυτό, είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι στον κόσμο μπορούν μόνο να το ονειρευτούν. Αυτό είναι μια ιδανική συνθήκη για να ζεις γενικά!».

22282898, Λεωφ. 28ης Οκτωβρίου, Λευκωσία, https://capsuleskateboards.com/



Hegemony

Η ιδέα του πρότζεκτ από τον Βαρνάβα Τιμοθέου, για τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού για εκπαιδευτικούς σκοπούς, γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού του στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, όταν είχε ασχοληθεί με διάφορες ακαδημαϊκές θεωρίες. Μάλιστα, μια έρευνα αγοράς που είχε γίνει τότε, έδειξε ότι δεν υπήρχε κάποιο παρόμοιο παιχνίδι, οπότε το Hegemony ήρθε να καλύψει αυτό το κενό.

grad2σ.jpg


«Αν και το κυπριακό οικοσύστημα των startups βρίσκεται σε αρκετά πρώιμα στάδια, εντούτοις γίνονται βήματα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ως προς την ανάπτυξή του, τόσο από πλευράς χρηματοδότησης όσο και από πλευράς υποστήριξης και διασύνδεσης με μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Για το Hegemony λάβαμε σημαντική υποστήριξη από το IDEA Incubator, το οποίο ήταν και είναι δίπλα μας από τα πρώτα στάδια της ιδέας αυτής. Επίσης, έχουμε λάβει υποστήριξη και διακρίσεις από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, το IDEA Factory του King’s College London, καθώς και από διάφορους άλλους ιδιωτικούς φορείς.

Hegemony - Lead your class to victory.png


Κάποιες άλλες θετικές συνθήκες που μπορεί να βρει κάποιος στην Κύπρο είναι ότι υπάρχει ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, σχετικά χαμηλό κόστος ζωής, ενώ επίσης το μικρό μέγεθος της αγοράς είναι ιδιαίτερα βοηθητικό ως προς μια σχετικά γρήγορη, αντιπροσωπευτική και φτηνή δοκιμή, αξιολόγηση και επικύρωση μιας επιχειρηματικής ιδέας. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα, όπως και για κάθε επιχειρηματία που ξεκινά τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο brand, καθώς και να δημιουργήσουμε αλλά και να διατηρήσουμε ένα πιστό κοινό γύρω από αυτό το brand.


hegemony12.jpg



Για τη Hegemonic Project Games, συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι τα παιχνίδια μας έχουν να προσφέρουν κάτι καινοτόμο και διαφορετικό σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά, αν αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται περίπου 8.000 νέα επιτραπέζια παιχνίδια. Μεγάλη διάκριση για εμάς θεωρώ πως είναι το ενδιαφέρον που έχουν δείξει αρκετοί σημαντικοί ακαδημαϊκοί στο να λάβουν μέρος στη δημιουργία αυτού του έργου, καθώς και το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για το Hegemony διάφοροι μεγάλοι παίκτες-οργανισμοί της βιομηχανίας των παιχνιδιών. Αυτή, νομίζω, είναι και η επιβεβαίωση ότι αξίζει να συνεχίσουμε τον σκοπό μας. Σε σχέση με την προώθηση του Hegemony, η πιο έξυπνη ενέργεια που έχουμε κάνει θεωρώ ότι ήταν ο τρόπος με τον οποίο είχαμε σκεφτεί να δημιουργήσουμε awareness και να μαζέψουμε subscribers κατά τη διάρκεια του SPIEL ESSEN, της μεγαλύτερης έκθεσης επιτραπέζιων παιχνιδιών στον κόσμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Γερμανία.


IDEA intre.png



Μιας και το Hegemony είναι πολιτικό παιχνίδι, είχαμε στήσει μια κάλπη όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος-περαστικός μπορούσε να ψηφίσει. Με αυτόν τον τρόπο, μπορέσαμε να μαζέψουμε τα δεδομένα τους, ενώ, αν κρίνουμε από την ανατροφοδότηση που είχαμε λάβει, ήταν πολύ ενθουσιασμένοι που συμμετείχαν στη διαδικασία και τους φάνηκε ένας πολύ έξυπνος τρόπος συλλογής δεδομένων. Η ζωή ενός entrepreneur έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Αν μπορούσα να απαντήσω τη συγκεκριμένη ερώτηση με μερικές λέξεις, θα έλεγα ότι η ζωή ενός entrepreneur –και νομίζω ότι η πλειοψηφία των entrepreneurs θα συμφωνούσε– μπορεί να συνοψιστεί σε αυτές: προκλήσεις, πάθος για αλλαγή, εγρήγορση, αβεβαιότητα, ενθουσιασμός, επιτυχίες, αποτυχίες, μαθήματα.


“How can you be so happy about this, Pichai” (3).png



Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον τόπο μου και το ερώτημα για το τι δεν θα άλλαζα με τίποτα εδώ, απαντώ ως εξής: Αν κάποιος μπορεί να πει ότι είμαστε οι εμπειρίες, οι αξίες, η καταγωγή και τα βιώματά μας, τότε θα μπορούσε επίσης να πει ότι σε συλλογικό επίπεδο είμαστε οι συλλογικές μας εμπειρίες, οι κοινές μας αξίες, η κοινή μας καταγωγή και τα συλλογικά μας βιώματα. Όλα αυτά τα στοιχεία και χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τις ταυτότητές μας, σε προσωπικό ή σε συλλογικό επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα η ιστορία μας, η γλώσσα μας, τα μνημεία μας, αλλά και άλλα στοιχεία, όπως η φιλόξενή μας διάθεση και η επιμονή μας να παλεύουμε και να ορθοποδούμε στα δύσκολα. Οπότε, αυτά μάλλον δεν θα άλλαζα με τίποτα. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το τι θα άλλαζα σίγουρα στον τόπο μου, είναι αρκετά πράγματα!».

99982565, info@hegemonicproject.com, www.hegemonygame.com



ACEPLAYMORE

Ένα κυπριακό brand που θέλει να χαρείς το νησί σου, να αγκαλιάσεις τη νησιωτική ζωή και να αξιοποιήσεις όλα όσα έχει να σου προσφέρει η Κύπρος, μέσα από την άθληση και τον αθλητισμό. Η ACEPLAYMORE, με τη μοναδική της, δική της ταυτότητα, συνδέθηκε αμέσως με το κοινό της και τον τρόπο ζωής του και αυτό το αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, η αναγνωρισιμότητά της.


Copy of 1S7A1834.jpg


«Τι δεν θα άλλαζα με τίποτα στον τόπο μου; Τον συνδυασμό ήλιου και θάλασσας, τη χαλαρή και ξέγνοιαστη ζωή που μας προσφέρει το νησί, όπως και τη νησιωτική κουλτούρα, από όπου εμπνευστήκαμε να ξεκινήσουμε ένα κυπριακό brand που αναδεικνύει την Κύπρο και όλα τα outdoor activities που προσφέρει το νησί. Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά αντανακλούν την ταυτότητα και το ήθος της ACEPLAYMORE ολόψυχα. Οι συνθήκες στην Κύπρο είναι τέτοιες που σου δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθείς με μια πληθώρα από activities – από surfing, windsurfing και kitesurfing μέχρι hiking και mountain biking.


Copy of DJI_0190c.jpg



Πόσο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες στην Κύπρο για startups; Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, στον τομέα του αθλητικού εξοπλισμού και ρουχισμού, στον οποίο δραστηριοποιείται και η ACEPLAYMORE, μπορώ να πω με σχετική σιγουριά πως, παρόλο που υπάρχει έδαφος για να ξεκινήσεις ένα startup, είναι ασταμάτητα μια μεγάλη πρόκληση. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει η υποδομή σε ό,τι αφορά την παραγωγή προϊόντων. Συνάμα, και σε αντίθεση με άλλες χώρες, το παζάρι όπου κινούμαστε είναι αρκετά μικρό και λείπει από το νησί μια βιομηχανία και ένας κύκλος από επαγγελματίες του κλάδου, που θα μπορούσαν να παρέχουν βοήθεια, γνώση και καθοδήγηση σε startup εταιρείες του χώρου. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε ευγνώμονες που το κυπριακό κοινό μάς δίνει τόση αγάπη, βάζοντας ένα κυπριακό brand στο lifestyle του. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα και είναι εκείνο που μας δίνει δύναμη και ώθηση, επί καθημερινής βάσεως, έτσι ώστε να συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να κάνουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε.


File_001.jpeg



Επέλεξα τον συγκεκριμένο κλάδο μάλλον γιατί έζησα στην Αμερική αρκετά χρόνια. Σε συνδυασμό με τη σπουδή μου στο Business & Marketing, σίγουρα έπαιξε ρόλο το ότι ήμουν εκτεθειμένος σε μεγάλα και πολλά lifestyle brands, αλλά και στον κόσμο του branding γενικότερα. Θεωρούσα πως αυτό έλειπε από το νησί – ήθελα να δημιουργήσω ένα κυπριακό lifestyle brand που θα “αγκάλιαζε” όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τόσο πολύ τα sports activities και έχουν στο αίμα τους τη νησιωτική κουλτούρα. Το 2018 ξεκινήσαμε μια καμπάνια με το όνομα “648”. Είναι ο συνολικός αριθμός χιλιομέτρων της ακτογραμμής του νησιού μας, τα οποία καλύψαμε σ’ ένα 6ήμερο road trip μαζί με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους water sport athletes. Είχαμε τη δυνατότητα να δούμε και να καμαρώσουμε πραγματικά πανέμορφα σημεία του νησιού. Μέσω αυτής της ενέργειας, το κοινό είχε την ευκαιρία να ζήσει και να δει το νησί από μια καινούργια οπτική γωνία. Αυτήν θεωρώ και την καλύτερή μας ενέργεια προώθησης και από τότε τα road trips στο νησί μας έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ACEPLAYMORE.


IMG_6278.JPG



Στόχος; Η επέκταση εκτός συνόρων ήταν εξαρχής ένας από τους στόχους αλλά και η μεγαλύτερη πρόκληση για την ACEPLAYMORE. Η πανδημία το έκανε αυτό ακόμη πιο δύσκολο, γιατί άλλαξε το retail industry, την αγοραστική συμπεριφορά, αλλά και τις ανάγκες του καταναλωτή. Θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε όμως. Το θετικό τού να είσαι entrepreneur είναι το ταξίδι που διανύεις. Παρακολουθείς από πρώτο χέρι όλα τα “δομικά στοιχεία” του brand σιγά-σιγά να διαμορφώνονται και είσαι εκεί σε όλα τα πολύτιμα μαθήματα που έρχονται με αυτό. Αναπόφευκτα, υπάρχουν μεγάλες θυσίες στην προσωπική ζωή, μιας και ένα startup χρειάζεται χρόνο και αφοσίωση. Επίσης, υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα, δεν υπάρχει σταθερό ωράριο –το οποίο μπορεί να είναι και θετικό και αρνητικό–, υπάρχει περιορισμός του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και οικονομικές προκλήσεις (που είναι συμφυείς με οποιοδήποτε startup)».

96317587, www.aceplaymore.com



ΦΧΨ Heritage Design

Ο Μάριος Χαραλάμπους, ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης και η Γιάννα Τσολάκη αποτελούν την κολεκτίβα ΦΧΨ, της οποίας η πρωτοποριακή δράση, η αισθητική και η καινοτομία στον σχεδιασμό επίπλων και αντικειμένων έχει αναγνωριστεί και έχει κερδίσει διακρίσεις, εντός και εκτός συνόρων. Φιλοξενήθηκαν σε γκαλερί του Αμβούργου (Papenhuder) για δύο συναπτά έτη, με τρεις σειρές τους εμπνευσμένες από την Κύπρο, τις «DOTing series», «Peep Line» και «Green Line». To έργο τους «Worship Container» για τη Larnaca Biennale το 2018 αποκόμισε «Finalist Award», ενώ πρόσφατα συνεργάστηκαν με το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού για το πρότζεκτ «Verengaria».

ΦΧΨ 2.jpg


«Παραμένουμε θετικοί και συμβάλλουμε μέσω της δουλειάς μας στη δημιουργία της Κύπρου που οραματιζόμαστε. Ο πολιτιστικός μας ιστός μάς αφορά όλους και ως άτομα και ως ομάδα. Η δημιουργική δουλειά που πηγάζει από το ΦΧΨ σκοπό έχει πρωτίστως να ανοίγει διαλόγους με το κοινό, συζητώντας θέματα που είτε μας στιγματίζουν είτε μας διαμορφώνουν. Ηλικιακά έχουμε 10 χρόνια διαφορά μεταξύ μας, γεννημένοι τον ίδιο μήνα – παρόμοιοι χαρακτήρες με κοινούς προβληματισμούς και βιώματα από την κάθε δεκαετία, ξεκινώντας από τα ’70s μέχρι σήμερα. Ο Κωνσταντίνος και ο Μάριος είναι σχεδιαστές επίπλου/αντικειμένων. Ο Κωνσταντίνος έχει συνεργαστεί με διεθνής εμβέλειας σχεδιαστές, ενώ ο Μάριος, μέσω του Laser Cut StudioandLab, επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και τις κατασκευές. Η Γιάννα, προερχόμενη από τον χρηματοοικονομικό τομέα, με εκπαίδευση στο art business και την πολιτιστική διπλωματία, αναλαμβάνει από το 2005 σχεδιασμό στρατηγικής εντός του δημιουργικού τομέα.


ΦΧΨ 1.jpg



Το 2014 ενώνουν δυνάμεις, αναπτύσσοντας διάλογο με αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, με θεματικές και κατασκευές σύγχρονης μορφής μέσω του ΦΧΨ. Δεν είμαστε startup, άρα δεν μπορούμε να καταταγούμε σε αυτή την κατηγορία. Δραστηριοποιούμαστε στον τομέα αυτό από το 2005 και ως ομάδα του ΦΧΨ από το 2013. Άρα έχουμε περάσει τη startup εποχή μας. Προβληματισμοί πολλοί, συζητήσεις ατέλειωτες, διαφωνίες και εντάσεις, αλλά και απέραντος σεβασμός μεταξύ μας. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και το παλεύουμε – συμπληρώνει ο ένας τον άλλο και μαζί το σύνολο. Δεν δουλεύουμε για μας προσωπικά αλλά για το καλό της ομάδας. Αυτή η φιλοσοφία μάς επιβραβεύει συνεχώς. Επικοινωνιακές ενέργειες γίνονται και μάλιστα όχι μεμονωμένα και γενικά. Το ΦΧΨ έχει στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, δεν αρέσκεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Έτσι κι αλλιώς, λόγω και του ότι η Γιάννα προέρχεται από τον τομέα των επιχειρήσεων και τη φιλοσοφία του στρατηγικού σχεδιασμού, υπάρχει επίγνωση ότι το μάρκετινγκ, για να αποδώσει, θα πρέπει να είναι στοχευμένο, συστηματικό και μετρήσιμο.


ΦΧΨ Υδρα visual 3 for CITY PRESS.png



Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε; Οι αναβολές των δράσεων που έχουμε υποστεί τον τελευταίο καιρό. Τα βήματά μας είναι σταθερά και δεν είμαστε εξαρτημένοι από εξωτερική χρηματοδότηση. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες επιχορηγούν τις δράσεις μας τα τελευταία χρόνια, αφού και εμείς επικεντρωνόμαστε σε πτυχές που συνάδουν με τους γενικούς στόχους του προγράμματός τους. Παράλληλα, υπάρχουν συνεργασίες με ομάδες και οργανισμούς με τους οποίους συμμεριζόμαστε την ίδια φιλοσοφία γύρω από τη δουλειά μας και με τους οποίους επιδιώκουμε συνέργειες. Λειτουργούμε μάλλον ως cultural entrepreneurs, αφού η επικέντρωση είναι σε πολιτιστικό επίπεδο, το οποίο όμως να έχει και εμπορευσιμότητα στον τομέα αυτό. Σίγουρα δεν είμαστε corporate entrepreneurs / intrapreneurs, οι οποίοι εργάζονται εντός κάποιου ομίλου ή εταιρείας που αναλαμβάνει το ρίσκο και το κόστος της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα.


ΦΧΨ Υδρα visual 1 for CITY PRESS.png



Η βιωσιμότητα της ομάδας βασίζεται σε δεδομένα που την διατηρούν ανεξάρτητη και έτσι επιλέγει τις δράσεις με τις οποίες ασχολείται. Με αυτόν τον τρόπο στέλνει τα μηνύματά της και αυτό που κάνει μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτιστικός ακτιβισμός παρά ως επιχειρηματικό εγχείρημα. Αυτό είναι ένα επίτευγμα ανθρωποκεντρικό in entrepreneurship!».

99486772, fihipsi@gmail.com, ΦΧΨ Heritage Design



Pinna Nobilis Bookworks

Η Μαρίνα Γεραλή είναι μια solopreneur, δημιουργός του «Pinna Nobilis Bookworks», η οποία έχει μια ειλικρινή και βαθιά σχέση αγάπης με το βιβλίο. Είναι γι’ αυτήν ένα αντικείμενο μελέτης, μια «ανοικτή ύλη» που συνεχώς διαπλάθεται, αλλάζει και εξελίσσεται.

10.jpeg


«Πόσο εύκολο είναι να “καρποφορήσει” ένα startup στην Κύπρο; Αυτό κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει εκ των προτέρων, αφού οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία, ανάλογα με τις κοινωνικο-οικονομικο-γεωπολιτικές συνισταμένες, άρα για όλες τις νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες καλύπτουν ή ανταποκρίνονται σε ένα καινοτόμο niche market με τα προϊόντα τους ή και τις υπηρεσίες τους, πάντα υπάρχει το ρίσκο. Όμως, ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός και οι δράσεις για την καλλιέργεια μιας επιχειρηματικής κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα από αρμόδιους οργανισμούς ή και τον κρατικό φορέα θα έκαναν ευνοϊκότερες τις συνθήκες σε θέματα επιχειρηματικότητας.


2 pnb.jpg



Το θετικό είναι ότι στην εποχή που διανύουμε υπάρχει μια οικονομία παγκοσμιοποιημένης εμβέλειας, μέσα από την οποία πολύ εύκολα και γρήγορα δημιουργούνται δίκτυα συναλλαγών διείσδυσης σε παγκόσμιες αγορές. Όμως, από την άλλη, το σημαντικότερο, θεωρώ, είναι να μπορούν να δημιουργηθούν και να καλλιεργηθούν εγχώριες οικονομίες, τόσο για την ενίσχυση της ευμάρειας της τοπικής κοινότητας με πρόσωπο με πρόσωπο συναλλαγές, όπου υπάρχει και καλύτερη διαχείριση διαφάνειας, όσο και για την υποστήριξη της βιοτεχνικής παραγωγής και της ποικιλομορφίας ενός τόπου, η οποία είναι σαφώς αξιοθαύμαστη και πολύ ιδιαίτερη στην Κύπρο, καθώς δεν υστερεί σε τίποτα.


19.jpg



Η επιλογή τού να επιστρέψω στο επάγγελμα της βιβλιοδεσίας το 2018 ήταν ένα total and blind leap of faith! Θέλει πολύ μεράκι, τέχνη και αφοσίωση για να το ασκείς. Μέσα από συγκυρίες πήρα αυτό το ρίσκο, δημιουργώντας τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες, οι οποίες μου επέτρεψαν αρχικά να καλύπτω τις βιοποριστικές μου ανάγκες και ταυτόχρονα να προσφέρω κυρίως υπηρεσίες για τη δημιουργία customised βιβλίων ή εκδόσεων ή συνεργασιών με οργανισμούς, εκτελώντας το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς στο χέρι και έχοντας μια προσωπική επαφή με τους πελάτες. Έτσι, πραγματοποίησα ένα όνειρο που κουβαλούσα μέσα μου για πολλά χρόνια. Συνάμα, κάπως οργανικά οδηγήθηκα στο να δραστηριοποιηθώ στον τομέα της artisanal χειρωνακτικής και δημιουργικής εργασίας, συνδυάζοντας τόσο τις γνώσεις και την εκπαίδευσή μου στον τομέα του βιβλίου όσο και το όραμά μου για τις πολλές δυνατότητες που διαθέτει ο τοπικός χαρακτήρας, το περιβάλλον και η ιστορία του νησιού. Κι αυτό μέσα από τη δημιουργία ποιοτικών αντικειμένων ή ενός χειροποίητου “book brand” που παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές εξέλιξης σε παγκόσμιο επίπεδο και ταυτόχρονα συμβάλλει στον κοινωνικό πλούτο του νησιού, καθώς και στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου διεθνώς. Έχει όμως και τις προκλήσεις του. Απαιτούνται οι κατάλληλες δεξιότητες για να ξεκινήσεις μια μικρή επιχείρηση, τις οποίες, αν δεν τις κατέχεις, τις αποκτάς αναγκαστικά στην πορεία, κάνοντας λάθη, μαθαίνοντας και αποκτώντας γνώση.


23.jpg



Η πρόκληση είναι να έχεις την επιμονή, την υπομονή και την ευελιξία να εξελίσσεσαι και να ελίσσεσαι, και το πάθος για να ωθήσεις τις ιδέες σου να εφαρμοστούν, να υλοποιηθούν και να έχουν ανταπόκριση στο αγοραστικό κοινό. Σημαντική είναι επίσης η στήριξη από την κοινότητα παρόμοιων χειροτεχνών/αριστοτεχνών επαγγελματιών. Επίσης, χρειάζεται η εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού για τα artisanal high end προϊόντα τα οποία προσφέρεις, και στην προκειμένη περίπτωση για την εμπορεύσιμη αξία του βιβλίου, που τις πλείστες φορές δεν ανταποκρίνεται στον δημιουργικό σχεδιασμό, τον αλόγιστο χρόνο που χρειάζεται για να γίνει στο χέρι, την τεχνική, τη βιβλιοδεσία και τα υλικά με τα οποία φτιάχνεται.


1 pnb.png



Και τέλος, όταν είσαι μια solopreneur, δεν υπάρχουν ωράρια. Συνέχεια βρίσκεσαι σε εγρήγορση, για όλες τις πτυχές οι οποίες αφορούν την επιχείρηση και το προϊόν σου. Από τη μια πλευρά, η αριστοτεχνία εμπεριέχει πολλή μαστοριά μεν, χρειάζεται όμως πολύ χρόνο πίσω της. Ουσιαστικά πηγαίνεις κόντρα στα “fast trends” και στη φρενίτιδα της υπερκατανάλωσης. Σημαντικό είναι για εμένα να παραμείνει ανοικτή αυτή η γέφυρα του παρελθόντος με το παρόν, φέρνοντας νέα πνοή σε παραδοσιακά επαγγέλματα και χειροποίητα προϊόντα, με ουσιαστικό και θετικό αποτύπωμα».

99593908, marinayerali@gmail.com, Pinna Nobilis Bookworks





*Το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνεται στο «IN LOVE With Cyprus», μια πολυτελή έκδοση 196 σελίδων, γεμάτη Κύπρο, η οποία κυκλοφορεί στα περίπτερα στην τιμή των €2.

cover_final.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ